Lipsa de vitamine ţi se „citeşte“ pe unghii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carenţa de vitamine şi aspectul unghiilor FOTO: Shutterstock
Carenţa de vitamine şi aspectul unghiilor FOTO: Shutterstock

Multe dintre schimbările care intervin în aspectul unghiei, chiar fără a fi însoţite de senzaţii de durere sau de disconfort, pot anunţa afecţiuni ale sănătăţii organismului, cel ami adesea ele fiind cauzate de carenţe de vitamine.

Dacă vârsta nu este înaintată şi nici nu s-a produs vreun traumatism care să afecteze rădăcina unghiei, apariţia pe suprafaţa ei a dungilor îngroşate verticale poate indica o deficienţă de fier. 

Aceasta se depistează uşor de către medicul specialist în urma analizelor de sânge.

După caz, medicul poate recomanda suplimente cu fier, indicând în plus masajul cuticulelor cu uleiuri şi creme emoliente.

Dungile îngroşate orizontale pot fi cauzate de stres ori de tulburări ale metabolismului, dar pot indica şi o lipsă de calciu, la fel şi o deficienţă de vitamina A şi vitamine din complexul B.



Petele albe pot fi semnul multor afecţiuni şi dezechilibre fie strict la nivelul unghiilor, fie la nivelul organismului. Adeseori, ele semnalează o deficienţă de zinc din organism.

Dacă unghiile sunt fragile şi se rup uşor, fie sunt prea uscate, iar remediul poate consta într-o baie de ulei sau masaj zilnic cu ulei de măsline, fie este cazul unei lipse de vitamina A ori o deficienţă de calciu.

Vitaminele sunt esenţiale pentru organism, dar se recomandă a fi administrate conform indicaţiilor medicului. Menţinerea sănătăţii unghiilor necesită un ritual periodic care presupune masajul cu ulei sau cu o soluţie de bicarbonat de sodiu care are rolul de a reduce efectul de îngălbenire provocat de lacurile de unghii.

Folosirea unui balsam pe bază de muşeţel poate trata unghiile casante. Şi infuziile sunt benefice sănătăţii unghiilor: toarnă o cană de apă fiartă peste o linguriţă de frunze uscate de muşeţel şi mentă, lasă să se infuzeze, apoi înlătură frunzele. Apa se amestecă apoi cu o jumătate de ulei de măsline şi 2 linguri de faină de grâu. Masca astfel rezultată se aplică pe unghii şi se lasă să acţioneze pentru o jumătate de oră, apoi se clăteşte cu apă caldă.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite