Cu cât ar putea crește salariile medicilor. Primele sume vehiculate. Sindicatele încă negociază

0
Publicat:

Salariile medicilor ar putea crește cu aproximativ 2.000 de lei, cele ale asistentelor medicale cu 1.500 de lei, iar cele ale infirmierelor cu 1.300 de lei.  Aceste sume nu sunt însă bătute în cuie.  La ministerul Sănătății urmează astăzi o nouă rundă de negocieri între sindicate și reprezentanți ai Guvernului.

Sindicatele din sănătate continuă protestele. Sursa foto: arhivă
Sindicatele din sănătate continuă protestele. Sursa foto: arhivă

Potrivit sindicatelor din sănătate, asistentele șefe vor primi o majorare chiar mai mare de 1.500 ded lei. La fel și directorii economici dar și directorii de îngrijiri medicale din spitale.Și veniturile medicilor care fac gărzi vor crește. Astfel, o gardă ar putea fi plătită cu 350 de lei. Majorări salariale vor primi și angajații ministerului Sănătății, cei de la Agenția de Transplant și cei care lucrează în cadrul Agenției Naționale a Medicamentului. În total de aceste majorări ar beneficia 230.000 de angajați din sănătate. Cât despre impactul bugetar calculat în acest moment, suma se ridică la 2,5 miliarde de lei.

Salariile de bază vor crește cu 15%. Banii, acordați în două tranșe

Angajații din sistemul de sănătate protestează în stradă de mai bine de o lună. Oamenii sunt nemulțumiți de veniturile pe care le au în prezent și cu care, spun ei, abia se descurcă de la o zi la alta. Cele mai mari nemulțumiri vin din partea asistentelor, infirmierelor și personalului TESA. 

La începutul lunii februarie, reprezentanţii Sanitas au anunţat că, în urma discuţiilor purtate la Palatul Victoria s-a convenit asupra unei creşteri a salariilor de bază cu 15 %.  Creșterea se va face în două tranşe, în martie și iunie, iar acești bani vin  pe lângă cei 5% acordaţi pentru întregul sistem bugetar începând cu 1 ianuarie 2024.

Preşedintele Sanitas, Leonard Bărăscu, declara atunci că „vom primi acei 15% plus 5% care, deja, merg de la 1 ianuarie. Deci, salariile de bază vor creşte în următoarea perioadă cu cei 5% pe care i-au dat de la început, plus 15% pe care ni i-a promis Guvernul", potrivit Agerpres.

Între timp însă sindicatele s-au răzgândit și cer venituri majorate cu mai mult de 15%. Oamenii spun că majorarea salarială cu doar 15% nu este suficientă. 

Calculele făcute de cei din sistem arată că vor ajunge să câștige doar cu 10% mai mult în fiecare lună, iar asta nu acoperă creșterea inflației din ultima vreme. Astfel, cu majorarea promisă s-ar ajunge doar la o acoperire parțială a nevoilor lor. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite