Sănătatea își cere drepturile în stradă. Sanitas pichetează ministerul de Finanțe. Medicii de familie, negocieri cu Casa de Sănătate

0
Publicat:

Sunt proteste la această oră în fața Ministerului de Finanțe, acolo unde peste 250 de reprezentanți SANITAS cer majorarea salariilor tuturor angajaților din sănătate cu 20%. Tot astăzi vor avea loc negocieri între reprezentanții medicilor de familie și CNAS în contextul reducerilor bugetare anunțate.

Sindicaliștii din sănătate cer salarii mai mari. Sursa foto: arhivă
Sindicaliștii din sănătate cer salarii mai mari. Sursa foto: arhivă

Sanitas a anunțat declanșarea conflictului colectiv de muncă în decembrie anul trecut, iar calendarul acțiunilor, spun sindicaliștii, va fi respectat întocmai. Dacă Guvernul nu le va aproba majorarea salarială, aceștia se pregătesc, în februarie, de grevă generală.

Președintele Sanitas, Leonard Bărăscu, spunea ieri că „ nu putem să anulăm această acţiune pentru că este făcută pe ceea s-a întâmplat la nivelul Bucureştiului. Ăsta este un moment prielnic, mâine, la 9,30, şi nu ne oprim de la acest lucru. Premierul a spus că sperăm să nu ajungem la forma finală, adică greva. Vom tatona în fiecare zi, în fiecare săptămâna“

Declarația a fost făcută după plecarea prim-ministrului Marcel Ciolacu de la lucrările Consiliului Naţional al federaţiei. Șeful Guvernului a încercat să-i convingă pe sindicaliști să renunțe la greva care a fost anunțată pentru luna februarie. Șeful Guvernului nu le-a făcut promisiuni concrete celor de la Sanitas, le-a spus că vor fi creșteri salariale, dar nu se știe când.

Sindicaliștii nu vor accepta nici un compromis

Liderii SANITAS au mai spus că apreciază deschiderea la dialog a premierului în vederea găsirii de soluţii privind salarizarea. Însă, nu vor renunţa la calendarul de proteste până când principala lor revendicare, de majorare a salariilor cu 20% pentru toţi angajaţii din sistemul de sănătate, nu va fi rezolvată. Sindicaliștii sunt deciși să nu renunțe la revendicări și nu acceptă nici o variantă de compromis. Întrebaţi dacă sunt dispuşi să renunţe la mişcările de protest în cazul în care guvernanţii le-ar oferi o creştere salarială mai mică faţă de cea revendicată, respectiv 10%, liderii sindicali au precizat că nu ar fi de acord.

Tot astăzi, în contextul protestelor medicilor de familie și medicilor specialiști din ambulator, vor avea loc consultări și negocieri la sediul CNAS. Medicii protestează împotriva reducerii bugetare propuse de Casa Națională de Sănătate. Aceștia spun că dacă nu se va reveni asupra deciziei mulți dintre ei vor fi nevoiți să-și închidă cabinetele iar ceilalți să ofere consultații contra cost. Astăzi, medicii vor ieși din nou în stradă. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite