Ce este radonul, gazul radioactiv responsabil de creșterea alarmantă a cancerului pulmonar în rândul nefumătorilor

0
Publicat:

Expunerile pe termen lung la cantități mari de radon sunt responsabile de creșterea îngrijorătoare a numărului de cazuri de cancer pulmonar, consideră specialiștii americani. În 16 județe din România s-au înregistrat niveluri de radon care depășesc pragul admis, cu o medie de concentrație de radon de aproape 3 ori mai mare decât media națională. 

Cresc numărul de cazuri de cancer pulmonar, în rândul nefumătorilor - Foto Arhivă
Cresc numărul de cazuri de cancer pulmonar, în rândul nefumătorilor - Foto Arhivă

Cancerul pulmonar reprezintă 18,2% din decesele cauzate de cancer. În ciuda asocierii cu fumatul, 15-20% dintre cazurile noi apar la nefumători, majoritatea fiind persoane în vârstă de 40-50 de ani care nu au fumat niciodată, potrivit 360Medical. 

Experții din SUA sunt de părere că expunerea la gazul radon ar fi de vină pentru această creștere alarmantă. Incolor și inodor, gazul radon este emis prin descompunerea materialelor radioactive care se găsesc în mod natural în solul din întreaga lume. 

Radonul pătrunde în case prin crăpăturile din podele, pereți și fundație, reprezentând un risc pentru sănătate. Inhalarea sa crește riscul de cancer pulmonar. Gazul radioactiv poate să persiste în locuințe și plămâni fără a fi detectat în absența unui test specific. 

Regiunea Transilvania și marile centre urbane precum București, Iași, Timișoara și Constanța sunt considerate zonele cu un risc ridicat de expunere la radon, din România, potrivit cercetătorilor de la  Universitatea Babeș-Bolyai.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), radonul este cauza principală pentru 15% dintre cazurile de cancer pulmonar din lume. De asemenea, Agenţia Internaţională pentru Studiul Cancerului (IARC) clasifică radonul ca fiind principalul agent de mediu cancerigen pentru populaţie. 

Mai mult decât atât, potrivit OMS, radonul este principalul factor de cancer pulmonar pentru nefumători și a doua cauză de risc pentru fumători. Acesta contribuie la 3%-14% din cazurile de cancer pulmonar, în funcție de nivelul de radon și prevalența fumatului. Combinația de expunere la radon și fumat este deosebit de periculoasă pentru plămâni. 

Însă, cei mai mulți dintre americani nu sunt conștienți de existența acestui caz și nici de pericolul acestuia, de aceea, majoritatea nu au testat nivelul de radon din casele lor. 

Orice persoană poate dezvolta cancer pulmonar și ar trebui să fim conștienți și preocupați de expunerea la radon, deoarece se crede că este una dintre principalele cauze ale cancerului pulmonar la cei care nu fumează niciodată – și există ceva ce putem face pentru a ne reduce riscul”, a declarat dr. David Carbone, specialist în oncologia toracică și director al Centrului de oncologie toracică OSUCCC-James. 

Specialiștii recomandă teste simple pentru măsurarea radonului în casă și măsuri precum instalarea unui sistem de remediere a radonului în afara casei, creșterea fluxului de aer și etanșarea fisurilor pentru reducerea expunerii la radon. 

Cancerul pulmonar, în creștere la tinerii nefumători 

Fumatul este principalul factor de risc pentru cancerul pulmonar, dar ratele cresc și în rândul nefumătorilor. 

Simptomele cancerului pulmonar includ oboseală, tuse frecventă, dureri în piept, respirație șuierătoare și tuse cu sânge. Orice simptom persistent ar trebui verificat medical, indiferent de vârstă. Detectat precoce, rata de vindecare a cancerului pulmonar este de 90-95%. Însă, majoritatea cazurilor sunt depistate în stadii avansate, când tratamentele sunt mai puțin eficiente. 

Este esențial să se facă screeninguri pentru persoanele la risc și expuse riscului de fumat pasiv, radon sau expunere profesională. 

Un sondaj arată că doar unul din patru americani a testat locuința pentru radon, care cauzează peste 20.000 de decese anual în SUA. 

Sănătatea dumneavoastră și sănătatea familiei dumneavoastră sunt cele mai importante lucruri pe care le aveți. Insistați cu adevărat pentru a vă face cunoscute preocupările dacă simptomele nu se rezolvă, chiar dacă nu vă încadrați în ‘imaginea’ tipică a cancerului pulmonar. Ar putea să vă salveze cu adevărat viața”, recomandă medicul David Carbone.  

Experții subliniază importanța testării radonului în locuințe, școli și locuri de muncă, deoarece expunerea la acest gaz poate fi la fel de periculoasă la școală sau la muncă ca în subsolul caselor. Ei susțin introducerea unei legislații obligatorii pentru testarea radonului în aceste locuri, având în vedere efectele cumulative ale radonului asupra sănătății plămânilor, care pot apărea după zeci de ani. 

Radon în România 

În multe state europene, dar și în România, există ghiduri și reglementări pentru măsurarea și controlul nivelurilor de radon în clădiri pentru protecția sănătății publice. 

Țara noastră se situează în topul țărilor europene privind concentrațiile de radon măsurate în aerul din interior, potrivit Cinelli et al., 2019, din perspectiva riscului de radon în clădiri. 

Directiva 59 Euratom obligă statele membre, inclusiv România, să monitorizeze și să raporteze nivelurile de radon și să ia măsuri de protecție. 

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) efectuează măsurători ale radonului, având o experiență de peste 30 de ani în domeniu. Cercetătorii UBB au atras atenția asupra nivelului crescut de radon în clădirile publice, inclusiv grădinițe și școli. Echipa de la UBB cercetează efectele radonului de mai bine de 20 de ani și spune că a ridicat numeroase semnale de alarmă, mai ales în ultimii ani, legate de nivelul crescut de radon din clădirile publice, arată sursa citată. 

În 16 județe din România s-au înregistrat niveluri de radon care depășesc pragul admis, cu o medie de concentrație de radon de aproape 3 ori mai mare decât media națională. Valorile crescute din acest gaz produc cancer pulmonar și leucemie. Aceste județe sunt: Alba, Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Sibiu, Sălaj, Satu Mare și Timiș. 

Regiunea Transilvania și marile centre urbane precum București, Iași, Timișoara și Constanța sunt considerate zone cu un risc ridicat de expunere la radon.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite