Numărul cazurilor de cancer la nivel mondial va crește cu 77% până în 2050. Pacienții sunt tot mai tineri

0
Publicat:

Potrivit noilor estimări ale Organizației Mondiale a Sănătății, numărul diagnosticelor de cancer la nivel mondial va ajunge la 35 de milioane în 2050. Este vorba despre o creștere de 77% față de cele 20 de milioane de cazuri diagnosticate în 2022, potrivit CNN.

Cancerul de sân are, în continuare, o incidență mare. FOTO Shutterstock
Cancerul de sân are, în continuare, o incidență mare. FOTO Shutterstock

Datele au fost publicate vineri de Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului din cadrul OMS și acoperă 185 de țări și 36 de forme ale bolii.

Potrivit cercetătorilor, cancerul pulmonar a fost cea mai frecventă formă de cancer din întreaga lume în 2022, fiind responsabil pentru 2,5 milioane de cazuri, 12,4% din total, urmat de cancerul de sân la femei, cancerul colorectal, cancerul de prostată și cancerul de stomac. 

Tot cancerul pulmonar a fost, de asemenea, responsabil pentru cele mai multe decese cauzate de cancer: 1,8 milioane, adică aproape 19% din total.

Inechități în ceea ce privește povara cancerului

În țările cu un indice de dezvoltare umană foarte ridicat (o măsură a realizărilor în materie de sănătate, educație și nivel de trai), una din 12 femei va fi diagnosticată cu cancer de sân, iar una din 71 va muri din această cauză.

În schimb, în țările cu indice de dezvoltare umană scăzut, doar una din 27 de femei va fi diagnosticată cu cancer de sân, iar una din 48 va muri din această cauză, în mare parte din tocmai din cauza diagnosticării târzii și a lipsei de acces la tratamente.

Există, de asemenea, iInegalități și în ceea ce privește serviciile folosite în lupta cu această boală, precum radioterapia și transplantul de celule stem.

„Noul sondaj global al OMS pune în lumină inegalitățile majore și lipsa de protecție financiară pentru cancer în întreaga lume, populațiile, în special în țările cu venituri mici, neavând acces la elementele de bază ale îngrijirii oncologice", a declarat Dr. Bente Mikkelsen, director al Departamentului de Boli netransmisibile al OMS, într-un comunicat de presă.

OMS lucrează intens cu peste 75 de guverne pentru a dezvolta, finanța și implementa politici de promovare a îngrijirii cancerului „pentru toți”.

„Pentru a extinde această activitate, sunt necesare de urgență investiții majore pentru a aborda inegalitățile globale în ceea ce privește rezultatele cancerului", se arată în comunicatul citat de CNN.

Factorii care determină creșterea numărului cazurilor de cancer

Factorii care vor determină creșterile preconizate ale ratelor de cancer indicați de cercetători sunt obezitatea, fumatul și consumul de tutun, consumul de alcool și poluarea aerului.

Potrivit unui raport publicat luna trecută de American Cancer Society, în SUA, numărul persoanelor care mor din cauza cancerului continuă să scadă, în timp ce ratele de incidență a anumitor forme ale bolii cresc.

Totuși, disparitățile rasiale persistă, persoanele de culoare confruntându-se cu riscuri mai mari.

Pacienții cu cancer sunt, de asemenea, din ce în ce mai tineri, se arată în raportul Societății Americane de Cancer. Ponderea diagnosticelor de cancer colorectal la adulții cu vârsta sub 55 de ani, de exemplu, a crescut de la 11% în 1995 la 20% în 2019, au constatat cercetări anterioare.

Dr. Cary Adams, șeful Uniunii pentru controlul internațional al cancerului, a subliniat în comunicatul de presă de vineri al Agenției Internaționale pentru Cercetare în Domeniul Cancerului că, în ciuda progreselor înregistrate în ceea ce privește depistarea precoce a cancerelor și tratamentul și îngrijirea pacienților cu cancer, există disparități semnificative în ceea ce privește rezultatele tratamentului cancerului nu numai între regiunile cu venituri ridicate și cele cu venituri scăzute din lume, ci și în interiorul țărilor.

„Locul în care trăiește cineva nu ar trebui să determine dacă trăiește sau nu. Există instrumente care să permită guvernelor să acorde prioritate îngrijirii cancerului și să se asigure că toată lumea are acces la servicii accesibile și de calitate. Aceasta nu este doar o problemă de resurse, ci o chestiune de voință politică", a declarat Cary Adams.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite