Cum depistăm și tratăm alergiile de primăvară. Aproape jumătate dintre români suferă de o formă de alergie

0
Publicat:

A început sezonul alergiilor, și mulți dintre noi confundăm simptomele cu cele ale unei răceli, avertizează medicii. Oficial, 8 milioane de români au cel puțin o formă de alergie, arată datele Societăţii Române de Alergologie şi Imunologie Clinică, iar la nivel global cel puțin 30% din populație suferă de o alergie. Însă numărul celor care suferă de această afecțiune este mult mai mare

Strănutul foarte des, printre simptomele alergiilor. Sursa foto: arhivă
Strănutul foarte des, printre simptomele alergiilor. Sursa foto: arhivă

Sezonul în care toate plantele prind viață reprezintă o perioadă grea pentru tot mai mulți români care suferă de alergii sezoniere. Schimbările climatice au mutat debutul sezonului de alergii, astfel, persoanele sensibile au tot mai puțină pauză când vine vorba de simptomele acestor afecțiuni. La nivel global, 30% din populație are o alergie respiratorie.

Simptome ale alergiilor de primăvară

Alergia este „o reacție exagerată a organismului la factorii din jurul nostru”, spune medicul pneumolog Beatrice Mahler. Iar unii oameni pot descoperi de la un an la altul că sunt alergici, fără a se determina întotdeauna factorul declanșator al reacției alergice. „Dacă până anul trecut organismul nostru răspundea absolut normal și nu avea o problemă cu polenul din aer, de la un anumit moment corpul începe să reacționeze la substanțele care se găsesc în jurul nostru și pe care le percepe ca fiind mai agresive. Reacția alergică este o reacție de apărare față de anumite substanțe pe care corpul le percepe în mediu”, adaugă managerul Institutului de Pneumologie „Marius Nasta“.

Alergiile la polen, specifice primăverii, provoacă simptome similare cu cele ale unei răceli și pot fi ușoare sau severe. Strănutul frecvent, nasul înfundat sau curgător, tuse, mâncărime la nivelul nasului, gâtului și ochilor, sau chiar la nivelul urechilor, dar și ochii roșii sunt semne ale alergiilor e primăvară.

În plus, ne putem confrunta cu dureri de cap și disconfort datorită congestiei sinusurilor. Alte persoane se confruntă cu stări de oboseală sau lipsă de concentrare, în timp ce alții au erupții curanate și mâncărime a pielii. Dar este „extrem de semnificativă evaluarea momentului în care prezentăm această simptomatologie”, mai spune medicul pneumolog. „O alergie este de cele mai multe ori sezonieră, iar simptomele durează mult mai mult decât la o răceală. Dacă o răceală durează în medie 7-10 zile, o alergie poate dura una, două, trei luni, iar unele chiar mai mult, cum sunt alergiile perene. Sunt și alergii cu simptome permanente, cum este cea la animale de companie, dacă ești expus. Nu faci febră dacă ești alergic, iar starea generală este influențată și în alergie, pacienții au un disconfort, doar că durează mult mai mult. Alergia nu trece cu paracetamol”, a explicat și medicul specialist în alergologie dr. Ramona Mureșan.

Cum să ne tratăm

Multe persoane nu fac diferența între alergie și răceală, iar cum știm că „boala” românilor este să se trateze singuri, mulți apelează la antibiotice și alte medicamente atunci când văd că tusea și alte simptome persistă. „Antibioticul are o indicație de recomandare și nu se administrează la simptome care nu sunt specifice și mai ales fără consultul medicului. Un medic deosebește reacția alergică de răceală. De cele mai multe ori, reacția alergică survine la un pacient care anual face diverse alergii. Simptomele de răceală apar brusc, de regulă, însoțite de modificarea stării generale, o astenie marcantă, cefalee, nas înfundat, uneori dureri musculare. Atunci când vorbim de alergii vorbim de simptome care se manifestă printr-o iritație a mucoaselor, ochi lăcrimați, strănut, nas înfundat, dar nu este însoțită niciodată de febră, de dureri musculare, de simptome care să se remită la administrarea de antinflamatoare nespecifice”, spune dr. Beatrice Mahler.

Antihistaminicele sunt medicamente eliberate fără prescripție, care pot atenua simptomele. Ele blochează efectele histaminei, o substanță chimică eliberată în timpul reacțiilor alergice. Sprayurile nazale reduc congestia nazală și deschid căile respiratorii. Pentru ochi se pot folosi picături oftalmice antialergice.

Însă, există un tratament potrivit pentru cei cu alergii severe și cronice: imunoterapia. Mai precis, aceasta presupune administrarea treptată a unei cantități mici de alergen pentru a crește toleranța organismului la substanța respectivă.

„Imunoterapia se recomandă de medicul alergolog în urma unui consult care vizează ce tip de alergie, dacă este sezonieră sau nu, dacă este recomandată în acel tip de alergie. Nu putem recomanda imunoterapie tuturor, trebuie văzut exact alergenul”, adaugă dr. Beatrice Mahler. Pentru a evita complicațiile, atunci când simptomele persistă, trebuie să ne prezentăm la medicul alergolog pentru a primi tratament adecvat. „Faptul că știm la ce suntem alergici ne ajută în stabilirea unui tratament de desensibilizare la substanța respectivă. Acesta este tratamentul curativ, ne face să nu mai fim alergici și să nu mai luăm un tratament de control în fiecare an în sezonul de alergie”, adaugă medicul Ramona Mureșan.

Însă, pacienții trebuie să scoată bani din propriul buzunar pentru a plăti acest tip de tratament, iar în costurile variază în funcție de mai mulți factori. În general, imunoterapia poate fi un tratament pe termen lung, doi-trei ani. „Imunoterapia nu este decontată, din păcate, pacientul plătește, dar se găsesc produsele de desensibilizare, uneori mai ușor, alteori mai greu. Noi, alergologii, recomandăm acest tratament pentru că este singurul care poate influența reacția sistemului imun față de polenuri, față de praful din casă, față de mucegaiuri sau epitelii de animăluțe”, completează doctorul.

De aceea este esențial ca autorităţile să faciliteze accesul la această terapie, avertizează specialiștii. Un alt mod de a trata alergiile este evitarea expunerii la alergenii cunoscuți. „Menținerea ferestrelor închise în zilele cu un nivel ridicat de polen, utilizarea purificatoarelor de aer în casă și curățarea pe cât posibil umedă, regulată a prafului din încăperi, pot ajuta la minimizarea expunerii la alergeni. De asemenea, este important să acordați atenție obiceiurilor personale, cum ar fi igiena corporală, dușul zilnic și schimbarea hainelor după ce ați petrecut timp în aer liber, pentru a elimina pe cât posibil polenul și alți alergeni acumulați”, ne sfătuiește medicul epidemiolog Emilian Popovici.

Complicații ale alergiilor

„O alergie respiratorie, rinită alergică, netratată, se complică cu sinuzite, otite și, dacă nu se tratează o perioadă lungă de timp cu tratament adecvat pot apărea complicații ca și astmul alergic”, avertizează medicul alergolog Ramona Mureșan. La nivel global, până la 30% din populaţia planetei suferă de o alergie respiratorie, iar între 10-40% dintre pacienţii cu rinită alergică au şi astm alergic. Cei care au astm sau alergii respiratorii pot experimenta intensificări ale simptomelor lor în timpul sezonului de polen? „Nu neapărat”, spune medicul pneumolog Beatrice Mahler. „Dacă astmul este alergic, aici vorbim de o combinație de afecțiuni. Alergia este o boală care se asociază altor patologii. Este important ca afecțiunile care pot fi tratate, gestionate, să fie vindecate pentru că în timp, acumularea de afecțiuni nu face altceva decât să scadă calitatea vieții și să ne facă dependenți de cabinetul medicului”, completează pneumologul.

Aproximativ 80% dintre pacienţii care folosesc un tratament medicamentos împotriva alergiilor şi simt că au controlul asupra propriilor simptome nu controlează evoluţia bolii către astm alergic, transmite Societatea Română de Alergologie şi Imunologie Clinică (SRAIC).

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite