Care sunt simptomele variantei actuale de COVID-19. 13 români au murit în ultima săptămână

0
Publicat:

Săptămâna trecută au fost înregistrate aproape o mie de cazuri de Covid-19 în țara noastră, potrivit INSP, iar 43,3% din cazuri au fost raportate în Bucureşti şi în judeţele Cluj, Constanţa, Prahova şi Braşov. 

Simptomele actuale ale bolii Covid-19 - Foto Arhiva
Simptomele actuale ale bolii Covid-19 - Foto Arhiva

Totodată, au fost înregistrate 13 de decese la pacienţi cu COVID-19, în judeţele Tulcea, Bihor, Neamţ, Bistriţa Năsăud şi Constanţa. Două treimi (66,7%) dintre decese s-au înregistrat la persoane nevaccinate, relevă raportul săptămânal de supraveghere.  

Au trecut deja patru ani de când a început pandemia și mulți dintre noi au trecut cel puțin o dată prin boală. O dată cu timpul, simptomele asociate afecțiunii s-au schimbat și acesta este tratat altfel, potrivit The New York Times. 

Simptomenele cele mai frecvente pentru Covid sunt oboseala, dureri de gât, nas care curge, dureri de cap, musculare și tuse, spune medicul Soniya Gandhi, de la Cedars-Sinai Medical Center din Los Angeles. 

Toate sau oricare dintre acestea, în mod izolat, pot fi totuși Covid", a spus Dr. Gandhi. 

Alte persoane pot face conjunctivită sau pot avea greață, vărsături și diaree, însă aceste simptome nu sunt atât de frecvente. Nici pierderea gustului și a mirosului nu mai este acum asociată bolii, fiind mai degrabă rar întâlnită. 

Cea mai mare schimbare este că oamenii au simptome mai ușoare în general", a declarat Dr. Amanda Casto, profesor asistent interimar de alergii și boli infecțioase la Universitatea din Washington. 

Asta pentru că tot mai mulți oameni au căpătat o anumită imunitate, fie pentru că s-au vaccinat, fie pentru că au trecut prin boală sau din ambele motive. 

Cu toate acestea, afecțiunea rămâne periculoasă pentru cei care au comorbidități, iar datele de mai sus confirmă acest lucru. Datele INSP arată că decesele din țara noastră au fost mai frecvente în cazul celor care sufereau de afecțiuni cardiovasculare, 71% dintre persoanele care au murit de Covid-19 de la începutul pandemiei și până acum aveau o boală de inimă. De altfel, 93.8% din decedați aveau cel puțin o comorbiditate asociată, mai arată raportul INSP, publicat în această săptămână. 

O veste bună este că îmbolnăvirile grave sunt mai puțin răspândite decât în primii ani. În România, în săptămâna 19-25 februarie, în spitale numărul de persoane internate în secţii cu COVID-19 în prezent este de 192. De asemenea, la ATI, sunt internate 12 persoane. 

Mai mult decât atât, raportul INSP arată că adulții peste 60 de ani sunt cei care au un risc mai mare de infecții grave și de deces. 

Pentru că acum Covidul poate fi ușor confundat cu o răceală sau gripă, medicii ne recomandă să ne testăm dacă avem simptome sau dacă am intrat în contact cu un bolnav. În prezent, izolarea nu mai este obligatorie, dar medicii din SUA recomandă să ne izolăm cinci zile și apoi să purtăm masca încă cinci zile, dacă vrem să îi protejăm pe cei din jur. 

Tratament pe măsură

Tratamentul recomandat este antiviralul Paxlovid, care este foarte eficient împotriva Covidului sever, reducând riscul de deces cu 73% dacă este administrată în primele cinci zile de la infecție, potrivit unui studiu preliminar realizat de National Institutes of Health. 

Medicamentul este disponibil pe baza unei rețete,iar medicii îl prescriu dacă pacienții sunt testați pozitiv sau au simptome specifice. 

„Dacă sunteți în vârstă sau aveți comorbidități, înainte de a vă agrava, ar trebui deja să solicitați asistență medicală", a declarat Dr. Bernard Camins, director medical pentru prevenirea infecțiilor la Mount Sinai Health System din New York. 

În Europa medicamentul a fost subutilizat. Chiar dacă a fost cumpărat în cantități mari în 2022, aproximativ 3,1 milioane de doze ale medicamentului urmează să expire în Regatul Unit, Germania, Spania, Italia și Franța până la sfârșitul acestei luni, scrie Euronews.

Medicamentul nu este însă pentru toată lumea pentru că poate interacționa cu mai multe medicamente, inclusiv cu cele utilizate în mod obișnuit pentru scăderea tensiunii arteriale sau pentru prevenirea formării de cheaguri de sânge și, de asemenea, nu este recomandat persoanelor cu afecțiuni renale grave.  

Pentru tinerii sănătoși, medicamentul nu oferă prea multe beneficii. Aceștia pot trata acasă boala, ca pe orice răceală obișnuită, cu odihnă, hidratare și medicamente pentru răceală și gripă. 

Momentul în care ar trebui să apelăm la medic este atunci când ne confruntăm cu dificultăți de respirație, cum ar fi respirație rapidă și superficială, atunci  ar trebui să ne prezentăm la camera de gardă, spun medicii. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite