Procesul intentat de Pfizer statului român: A fost aleasă compania de avocatură care va reprezenta România

0
Publicat:

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a transmis joi, la Parlament, că s-a finalizat procedura de selecţie a companiei care să reprezinte România la Bruxelles în acest proces, în legătură cu procesul intentat de Pfizer statului român. 

Primul termen are loc pe 20 februarie - Foto Shutterstock
Primul termen are loc pe 20 februarie - Foto Shutterstock

Ministrul Sănătății a declarat că a fost aleasă compania de avocatură care va reprezenta statul român în procesul în care Pfizer și BioNTech acuză România că nu a respectat partea sa de înțelegere din contractul semnat în mai 2021, pentru achiziția de vaccinuri anti-Covid-19.

Din câte ştiu, ştiţi bine că Guvernul României a aprobat ca Ministerul Finanţelor să reprezinte statul român în acest litigiu comercial şi în alte litigii, numai în acesta, din câte ştiu eu, s-a finalizat procedura de alegere, de selecţie a companiei care să reprezinte statul român la Bruxelles în acest proces, aşa că suntem pe drumul cel bun. Important este ca lucrul să se întâmple cât mai rapid, având în vedere că în 20 februarie este prima înfăţişare. Însă Ministerul Sănătăţii este pregătit să ofere întreaga informare şi, mă rog, documentele care sunt necesare firmei de avocatură", a spus ministrul, potrivit Agerpres.  

Alexandru Rafila a precizat că nici acum nu cunoaşte „toate detaliile” legate de de contractul iniţial încheiat de Comisia Europeană cu firmele furnizoare, însă firma care reprezintă România va avea acces la acest document, pentru că este un element important în baza procesuală pentru litigiu, care se va judeca la Bruxelles.  

"A avut un grad de confidenţialitate şi eu n-am văzut acest document în integralitate", a mai susţinut Rafila, conform sursei citate. 

De altfel, ministrul a fost întrebat dacă a semnat o comandă de vaccinuri Pfizer. 

 „Nu are niciun fel de legătură, pentru că eu nu am dat nicio comandă. Este vorba de un angajament contractual al României care a fost asumat în mai 2021. Comanda la care faceţi dumneavoastră referire ne-a permis să vindem o parte din doze. Dacă nu făceam acest lucru, suma era mai mare decât 550 de milioane de euro", a răspuns acesta. 

Statul român a fost dat în judecată pentru nerespectarea contractului semnat pentru achiziția de vaccinuri împotriva Covid-19 de companiile Pfizer și BioNTech. Compania Pfizer a notificat la sfârșitul anului trecut statul român cu privire la deschiderea unui litigiu pentru recuperarea unor sume de bani, având în vedere nefinalizarea achiziţiei de către partea română a 28 de milioane de doze vaccin anti-COVID, urmând ca primul termen să aibă loc în luna februarie, menționa purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, luna trecută. Nu doar România este într-o astfel de situație, ci și alte state din Europa, cum sunt Polonia și Ungaria. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite