Chiar și infecțiile ușoare cu SARS-CoV-2 pot provoca insomnie

0
Publicat:

O nouă cercetare arată că și infecțiile ușoare cu SARS-CoV-2 pot povoca insomnie în rândul pacienților.

Infecțiile ușoare cu Sars-cov-2, responsabile pentru insomnii - Foto Shutterstock
Infecțiile ușoare cu Sars-cov-2, responsabile pentru insomnii - Foto Shutterstock

Un studiu efectuat în rândul pacienților care au fost infectați cu SARS-CoV-2 sugerează că majoritatea au raportat probleme de somn, inclusiv crize de insomnie, potrivit Euronews. 

Chiar și o infecție ușoară Covid-19 poate crește simptomele de insomnie, arată oamenii de știință din domeniul somnului. Aceștia au obținut răspunsuri de la 1.000 de persoane care au avut Covid-19 în cele șase luni anterioare studiului. Pacienții intervievați nu au fost spitalizați și nu aveau antecedente de insomnie sau boli psihiatrice

Oamenii de știință din Vietnam au ajuns la concluzia că mai mult de 75% dintre participanți au avut insomnie. Concluziile studiului au fost publicate recent în revista  Frontiers in Public Health. 

Autorii studiului sunt umiți de amploarea fenomenului,  „remarcabil mai mare decât s-a raportat anterior în rândul populației generale". 

Treziri mai dese sau insomnie severă

Dacă jumătate dintre pacienți au afirmat că se trezesc mai des în timpul nopții, aproape un sfert au raportat insomnie severă. În timp ce o treime au declarat că le e mai greu să adoarmă sau că somnul nu mai are aceeași calitate ca înainte să aibă infecția. 

Mai mult decât atât, pacienții cu o afecțiune cronică preexistentă și cei care prezentau simptome de depresie sau anxietate au avut rate mai mari de insomnie, semnificative din punct de vedere statistic. 

În calitate de cercetător în domeniul somnului, am primit multe întrebări și plângeri de la rude, prieteni și colegi cu privire la tulburările lor de somn după ce s-au recuperat de la COVID-19. Am constatat că majoritatea lucrărilor s-au concentrat pe pacienții spitalizați. Mediul de tratament și de carantină al acestora ar fi foarte diferit față de cei cu simptome mai ușoare", a declarat Huong T X Hoang de la Universitatea Phenikaa, Vietnam și autorul principal al studiului, potrivit sursei citate anterior. 

Autorul studiului a oferit și câteva sfaturi pentru a îmbunătăți somnul. Astfel, un duș cald înainte de culcare, exerciții fizice zilnic și evitarea cofeinei la sfârșitul zilei, sunt doar câteva dintre recomandări. De asemenea, Huong T X Hoang ne sfătuiește să închidem telefonul cu cel puțin o oră înainte de culcare. 

Studiul are limitările sale, iar cercetătorii au subliniat că, inclusiv colectarea online a datelor ar putea duce la distorsiuni. Totodată, aceștia nu au putut determina impactul direct al anxietății și al depresiei asupra insomniei. 

Cercetări anterioare au evidențiat că persoanele care suferă de Covid lung au raportat probleme moderate și chiar severe cu somnul. Iar alte studii au arătat că nu doar boala în sine a contribuit la creșterea insomniei, ci și îngrijorările din timpul pandemiei. 

Studiul cercetătorilor vietnamezi indică și că persoanele care au trecut ușor prin boală pot suferi de insomnii. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite