Video Turiști inconștienți pe Transfăgărășan își riscă viața, inclusiv a copiilor, ca să hrănească urșii. Ce amenzi sunt VIDEO
0La finele săptămânii trecute, un grup numeros de turiști a fost la un pas să fie sfâșiat de un urs pe Transfăgărășan. Printre cei care s-au apropiat de fiara sălbatică, se afla și un copil.
Sub pretextul că vor să-i dea de mâncare, dar și să facă poze cu acesta, peste zece turiști au coborât din mașini, într-o parcare neamenajată de pe marginea drumului DN7C Transfăgărășan, atrași de mirajul de a fi atât de aproape de o fiară sălbatică. Panica însă i-a cuprins pe toți când ursul a început să alerge spre ei aparent fără motiv. Cu mic cu mare, speriați, aceștia au luat-o la fugă. Au avut noroc că animalul s-a oprit, altfel „ședința foto” s-ar fi putut transforma într-un carnagiu.
Astfel de incidente au loc tot mai des în România (VEZI GALERIA FOTO și VIDEO), pentru că turiștii se opresc și se apropie periculos de mult de urși, în ciuda avertismentelor autorităților care-i îndemnă să nu-i hrănească și să nu se apropie de ei, pentru că își pun viața în pericol, dar și pentru că riscă amenzi de până la 1.000 de lei.
Șeful Direcției Silvice Argeș, Armand Chiriloiu, a menționat pentru „Adevărul” că populația urșilor de pe Transfăgărășan a crescut periculos de mult, depășind 20 de exemplare. La cererea turiștilor, comercianții din zonă au început să vândă și hrană pentru animale.
Transfăgărășanul - „Grădina Zoologică a Europei”, casa „urșilor cerșetori”
După Bâlea Lac și Tunelul Capra, pe porțiunea care coboară spre Barajul Vidraru, dar și după această monumentală construcție, de ani de zile, urșii care așteaptă pe marginea drumului să primească de mâncare reprezintă o imagine obișnuită, pentru care mulți turiști dau bani ca s-o urmărească în direct, în cadrul excursiilor organizate. Chiar și străinii vin special în zonă ca să se bucure de „unul dintre cele mai frumoase drumuri montane din lume” dar și să vadă urși în libertate, cunoscut fiind faptul că peste 60% dintre aceste sălbăticiuni ale Europei trăiesc în țara noastră.
Imaginea ursului care salută trecătorii de pe Transfăgărășan a făcut înconjurul lumii, grație internetului și nu este singura. Li se mai spune și „urșii tomberonari” sau „urșii cerșetori”, iar din cauza numărului tot mai mare, Transfăgărășanul a început să fie considerat „Grădina Zoologică a Europei”.
„La o simplă numărătoare, de la Barajul Vidraru până la Piscul Negru, a reieșit că sunt cel puțin 18 exemplare. Chiar ieri am fost la munte și în cinci kilometri am văzut șapte urși”, a recunoscut directorul DS Argeș.
„Turiștii creează o problemă majoră ecosistemului și populației de urși”
Referitor la episodul petrecut pe Transfăgărășan la finele săptămânii trecute, specialistul Romsilva a explicat: „Urșii se obișnuiesc cu acest comportament, n-o să fie mai fie niciodată urși adevărați, ci urși tomberonari care stau pe marginea drumului, hrănindu-se din cerșit și gunoaie. Turiștii le fac acestor animale cel mai mare rău posibil atunci când îi hrănesc, pentru că-i deviază de la comportamentul lor sălbatic și de la o hrănire normală, către una artificială, cu un comportament deviat, care depinde în exclusivitate de om. Creează în acest mod o problemă majoră ecosistemului și populației de urși”.
Turiștii cumpără granule pentru urși din magazinele de pe marginea drumului
Chiar și magazinele din zonă s-au adaptat cerințelor și au început să aducă hrană granulată pentru animale: „Turiștii vin special cu pâine, granule, ca să poată hrăni urșii. Iar hrana o cumpără de la magazinele din zonă, care s-au aprovizionat și cu acest gen de marfă, la cererea clienților... Ca să nu mai amintesc de ambuteiajele care se creează de către toți cei care se opresc să facă poze și / sau să hrănească urșii. Este stresant! Stai câte 5 – 6 minute după fiecare, ca să treci de cei care opresc abuziv”.
„Urșii nu se mai sperie de nimic, s-au obișnuit cu omul”
În ceea ce privește pericolele la care se expun turiștii când opresc să facă fotografii ori să hrănească animalele sălbatice, specialistul a atras atenția: „Oamenii sunt iresponsabili! Au impresia că-l văd pe Baloo din „Cartea Junglei” sau pe Bambi când văd un căprior. Ori acestea sunt povești de desene animate. Animalul sălbatic poate să producă o tragedie, dacă situația scapă de sub control. Toți îi confundă cu niște ursuleți de pluș, dar atunci când atacă nu mai pot fi opriți. Acum urșii nu se mai sperie de absolut nimic – poți să-i claxonezi, să țipi, să urli. În clipa în care atacă nu mai ai ce să-i faci, cum să-l sperii, să-l îndepărtezi, pentru că nu mai știe de frică, s-a obișnuit cu omul”.
Legislație deficitară, amenzi inexistente
Șeful silvicultorilor argeșeni recunoaște că numărul amenzilor aplicate turiștilor, pe această temă, este mult prea mic față de amplitudinea fenomenului de pe Transfăgărășan, fapt care reiese de altfel din discuțiile pe care instituțiile le au în cadrul Prefecturilor: „Noi, din păcate, nu putem să dăm amenzi, doar Jandarmeria și Poliția, fiind vorba despre un drum public. Într-adevăr, legislația ar trebui să se modifice, pentru că altfel creăm o populație care nu-și găsește rolul în nișa ecologică, cu un comportament total deviat. Ar trebui să se facă ceva cu acești urși carpatini, pentru că nu se poate gestiona populația în acest mod. Până în 2016 exista o cotă de intervenție, se extrăgeau undeva la 400 – 500 de exemplare și totul era ținut sub control. Populația era sălbatică, cu un comportament normal...”.
Directorul Romsilva Armand Chiriloiu a mai menționat și ce sancțiuni sunt prevăzute în astfel de cazuri: „Turiștii trebuie să știe că sunt pasibili de amenzi care pleacă de la 500 și ajung la 1000 de lei, pentru hrănirea vânatului. Se riscă în acest mod să se formeze o populație care va avea și pe viitor același comportament. Dacă acum câțiva ani erau doi – trei urși pe Transfăgărășan, acum au ajuns să fie 15 – 20. Și o să tot fie...”