Ursul carpatin, specie pe cale de dispariţie, dar care în România s-a înmulţit prea mult FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Animale ucise sau rănite de urşi în grajduri şi coteţe din zonele montane ale Vâlcii Foto colaj
Animale ucise sau rănite de urşi în grajduri şi coteţe din zonele montane ale Vâlcii Foto colaj

Animalul sălbatic face ravagii în zonele montane şi submontane din România. Potrivit legislaţiei actuale, ursul este o specie protejată, pe cale de dispariţie. Şeful Direcţiei Silvice Vâlcea susţine însă că, în realitate, acest lucru nu este adevărat şi că, din contră, numărul urşilor a crescut peste măsură.

„De la 4.000 – 4.500 de efective estimate înainte de Revoluţie, s-a ajuns acum la 10 – 12.000 de exemplare. O populaţie foarte mare! În urmă cu câţiva ani, în Parcul Naţional Cozia găseam o ursoaică cu cinci pui, o raritate. Dintotdeauna, graţie condiţiilor, ursul s-a înmulţit foarte bine în România”, a explicat pentru „Adevărul” directorul Direcţiei Silvice Vâlcea, Gheorghe Mihăilescu

GALERIE FOTO URŞII AU FĂCUT RAVAGII ÎN ZONA MONTANĂ A VÂLCII 

Acesta a amintit că ursul este în vârful piramidei trofice, adică nu are nici un duşman, cu o excepţie. 

„Omul a fost oprit din a face o selecţie. Înmulţind şi multiplicând arealul acestui animal, la un moment dat el nu va mai avea loc. Este greşit să fie legat numai de pădure, acum atacă prin grădini, păşuni, prin curţile oamenilor. Fiind exemplare care ajung şi la 400 de kilograme au nevoie de foarte multă mâncare”, a mai menţionat şeful silvicultorilor vâlceni.

Ing Gheorghe Mihăilescu - şeful Direcţiei Silvice Romsilva din Vâlcea Foto Arhiva personală

Ing. Gheorghe Mihăilescu, şeful Direcţiei Silvice a Romsilva - Vâlcea Foto Arhiva personală

Un studiu privind monitorizarea urşilor din Parcul Naţional Cozia - Vâlcea, a scos la iveală faptul că, într-o singură noapte aceştia pot străbate până la 70 – 80 de kilometri. Specialiştii cred că pleacă după hrană.

Dramele muntenilor terorizaţi de urşi: „Creştem animale pentru fiarele sălbatice” FOTO VIDEO

Trei atacuri consecutive ale urşilor, în doar trei zile, în zona Parcului Naţional Cozia. Sătenii sunt în alertă

Zece vite şi doi porci au căzut pradă urşilor în nici o lună, în Vâlcea

În mai puţin de o lună, în zona de nord a judeţului Vâlcea, în arealul care înconjoară Parcul Naţional Cozia, atât în satele montane din Ţara Loviştei dar şi la poalele munţilor, au avut loc zeci de atacuri ale acestor sălbăticiuni. Au ucis şi rănit 10 vite şi doi porci. Localnicii se plâng că au ajuns să crească animalele ca hrană pentru fiarele sălbatice, în loc să trăiască ei de pe urma acestora. 

Prezenţa ursului a fost semnalată până la periferia municipiului Râmnicu Vâlcea, adică la 20 de kilometri de hotarele parcului naţional şi implicit de zona montană.

Coteţul de unde ursul a luat un porc din Sălătrucel - Vâlcea Foto Jandarmeria Vâlcea

Coteţul de porci din Sălătrucel - Vâlcea, atacat de un urs, Foto Jandarmeria Vâlcea

Ultimul atac a avut loc în noaptea de miercuri spre joi, 20 / 21 iulie, când un urs a pătruns în gospodăria unui localnic din Sălătrucel – Vâlcea şi a omorât un porc al cărui leş a fost găsit ulterior la 25 de metri depărtare de locuinţă. Iar în dimineaţa de 21 iulie a fost semnalată prezenţa unei ursoaice cu trei pui în apropierea comunei Boişoara – Vâlcea, practic de cealaltă parte a muntelui, în Ţara Loviştei. Deşi la venirea autorităţilor nu a mai fost văzută, preventiv s-au aruncat petarde, pentru îndepărtarea ei de sat. Comunităţile din aceste zone stau acum pe un „butoi de pulbere” din cauza sălbăticiunilor.

Încă doi viţei omorâţi de urs în Ţara Loviştei. Fiara a rupt gardul electrificat şi a atacat în grajd VIDEO

Taur omorât de un urs în Ţara Loviştei. Proprietarii au alertat autorităţile abia câteva ore mai târziu VIDEO

Localitate din Vâlcea, terorizată de urşi: patru atacuri şi tot atâtea vite ucise, iar alte două animale, rănite

„Legislaţia ar trebui armonizată, să prevadă situaţiile de forţă majoră”

„Situaţia s-a agravat de când s-a interzis vânătoarea, din 2016”, a explicat pentru „Adevărul” şi responsabilul de vânătoare al Direcţiei Silvice Vâlcea, ing. Constantin Beleţescu. Atunci s-a implementat o directivă europeană, ţinându-se cont de ce se întâmplase în ţările occidentale: „Din câte ştiu, doar noi şi Ucraina mai avem urşi. În rest, câteva exemplare. Nu-i vrea nimeni, ca să nu existe probleme cu comunităţile”, a menţionat şi directorul Gheorghe Mihăilescu. 

Silvicultorii susţin că problema urşilor nu este legată de defrişări şi atrag atenţia că urşii aveau mâncare din belşug când existau lucrări pe parchete întinse. Fiind o specie oportunistă, ursul se adaptează foarte uşor unde găseşte o sursă de hrană uşoară. De aceea apare conflictul om – animal, au mai explicat specialiştii.

Gardul unei gospodării din Sălătrucel - Vâlcea rupt de un urs Foto Jandarmeria Vâlcea

Gard doborât de un urs pentru a lua un porc dintr-o gospodărie din Sălătrucel - Vâlcea Foto Jandarmeria Vâlcea

Iar soluţii imediate nu prea există. „Oamenii trebuie să-şi protejeze bunurile”, spun silvicultorii, dar la Vâlcea, urşii au trecut de gardurile electrificate, de câinii de pază şi au intrat în adăposturi şi în gospodării. Cum vânarea este permisă doar cu aviz de ministru, oamenii nu pot să se apere, fiindcă riscă dosar penal. Dacă atacurile sunt date în interiorul localităţilor, pot interveni primarii, dar de obicei, până ajung autorităţile în zonă, sălbăticiunile se ascund în pădure. În ultima lună, localnicii din jurul Parcului Naţional Cozia sunt terorizaţi de atacurile tot mai dese ale urşilor care au ajuns să le intre în curte şi care acţionează atât noaptea cât şi ziua. Mesajele Ro-Alert sunt aproape la ordinea zilei. 

„Legislaţia ar fi trebuit să prevadă situaţiile de forţă majoră, precum atacul animalelor sălbatice, să se constituie o comisie formată din reprezentanţi ai Primăriei, Jandarmeriei, ISU, Garda de Mediu etc. care să stabilească existenţa pericolului şi să ceară gestionarului să le împuşte”, mai este de părere inginerul Constantin Beleţescu.

Acesta a atras atenţia că dacă nu se va realiza o armonizare a cadrului legislativ, ca orice specie strict protejată, ursul va fi în pericol să dispară de la sine, cum s-a întâmplat şi în alte cazuri. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Ţara Loviştei, zona superbă scoasă din anonimat. Varianta de ocolire a Văii Oltului va fi asfaltată graţie autostrăzii VIDEO

Hăţişul de drumuri din Ţara Loviştei, care ocoleşte Valea Oltului şi scurtează distanţa între Sibiu şi Piteşti cu 50 km FOTO

Ţara Loviştei, ţinutul magic prin munţi ce va fi tranzitat de două loturi ale Autostrăzii Sibiu–Piteşti FOTO VIDEO

Paradox de România: uliţe moderne care se opresc în drumul principal, asfaltat cu „porţia“, la jumătate VIDEO

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite