Cum împiedică japonezii urșii să intre în orașe: lupii robotizați cu ochi de vampir care scot urlete înfiorătoare VIDEO

0
Publicat:

Când văd ochi roșii strălucitori și colții amenințători și aud urlete înfiorătoare, urșii o iau la fugă ca să se pună la adăpost. Este soluția găsită de autoritățile japoneze pentru a ține animalele departe de așezările umane.

Acesta nu este un lup obișnuit - sau chiar unul real. Conceput inițial pentru a ține animalele sălbatice departe de ferme, autoritățile japoneze folosesc acum acest lup mecanic pentru a împiedica urșii să intre în zonele urbane și să atace oamenii.

A fost folosit pentru prima dată în orașul Takikawa în toamna anului 2020, potrivit Motohiro Miyasaka, președintele producătorului de lupi mecanici Wolf Kamuy. De atunci, tot mai multe guverne locale au comandat Monster Wolf - un nume care nu-i trădează imaginea.

Numărul atacurilor de urși din Japonia a crescut într-un ritm alarmant, spun autoritățile.

Experții spun că principalul motiv este că oamenii, în special tinerii, părăsesc satele rurale agricole. Mulți dintre ei au migrat în orașe mari, golind sate sau orașe care deja s-au micșorat din cauza îmbătrânirii populației.

„Din ce în ce mai multe terenuri agricole rurale de la poalele dealurilor, care odată acționau ca zone tampon între urși și oameni, dispar”, a spus Shinsuke Koike, profesor la Universitatea de Agricultură și Tehnologie din Tokyo, a cărui cercetare se concentrează pe urși, biodiversitate și ecosisteme forestiere, potrivit bbc.com.

Drept urmare, tinerii urși s-au mutat de-a lungul deceniilor în pădurile neîngrijite, trăind mai aproape de orașe, obișnuindu-se cu luminile și zgomotele puternice și ajungând astfel să nu se mai teamă de oameni.

Habitatul urșilor s-a extins de la munți în zonele de câmpie, mai aproape de populațiile umane, și  rătăcesc acum în zone rezidențiale.

Se așteaptă ca atacurile urșilor să se înmulțească

Urșii bruni se găsesc în cea mai nordică regiune din Hokkaido. În ultimele șase decenii, în Hokkaido au avut loc peste 150 de atacuri de urși. Cel puțin patru persoane au fost ucise și 10 au fost rănite în 2021 - unul dintre cei mai mortali ani din istorie.

Urșii negri asiatici populează restul Japoniei. Sunt identificați după semnul semilună de culoare crem de pe piept și sunt mai puțin agresivi, dar nu mai puțin periculoși.

Populația de urși din Japonia crește, de asemenea, într-un moment în care populația umană a Japoniei îmbătrânește și se micșorează. Datele guvernamentale estimează că în regiunea Hokkaido există aproximativ 12.000 de urși bruni, în timp ce unii experți estimează că populația de urși negri din Asia este de aproximativ 10.000.

Observațiile și incidentele provocate de urși au loc de obicei în jurul lunii aprilie, când se trezesc din hibernare în căutarea hranei, și apoi din nou în septembrie și octombrie, când mănâncă pentru a stoca grăsime pentru lunile de iarnă. Atacurile fatale sunt, totuși, rare.

„Dar din punct de vedere statistic, dacă numărul atacurilor și rănilor crește, șansele ca oamenii să moară, probabil, vor crește, de asemenea”, a spus domnul Koike.

Situația s-a înrăutățit după ce producția de ghinde a scăzut - cea mai mare sursă de hrană pentru urși - în parte din cauza schimbărilor climatice.

Încălzirea globală agravează problema

O toamnă cu o recoltă excepțională poate însemna una sumbră în anul următor, iar un an prost poate fi agravat atunci când furtunile intense - mai frecvente acum din cauza schimbărilor climatice - distrug recoltele.

Încălzirea globală poate afecta și stejarii în alte moduri. Un studiu din 2015 a arătat că vremea mai caldă poate duce la recolte mai mici de ghinde prin perturbarea polenizării.

Stejarii înfloresc de obicei în același timp, ceea ce permite o polenizare încrucișată mai reușită.

Dar anotimpurile mai calde de primăvară - ca urmare a încălzirii globale - prelungesc perioada de înflorire și fac ca stejarii să înflorească într-un mod mai puțin sincronizat. Acest lucru poate reduce recoltele de ghinde din toamnă cu aproximativ 20%, potrivit Tim Sparks, profesor la Universitatea Coventry și unul dintre autorii studiului.

Recolte mai slabe ar putea trimite și mai mulți urși în curțile oamenilor în căutare de hrană.

„Ceea ce trebuie să ne gândim să facem acum este cum să aducem urșii înapoi în munți”, a spus domnul Koike. Dar nu există o soluție clară.

Principala problemă, potrivit lui Tsutomu Mano, un biolog cercetător la Organizația de Cercetare din Hokkaido, care a vorbit cu presa locală, este că foarte puțini oficiali au cunoștințe despre managementul faunei sălbatice, iar ministerele guvernamentale nu se coordonează bine pentru a trata problema.

Dincolo de a-i învăța pe oameni cum să reacționeze în timpul întâlnirilor cu urșii și de a se baza pe un număr tot mai mic de vânători în vârstă, autoritățile nu știu cum să facă față cel mai bine situației, a spus Koike.

Înainte de scăderea comunităților rurale și de recoltele de ghindă diminuate, multe atacuri au avut loc în trecut când oamenii au pătruns adânc în sălbăticia teritoriului urșilor. Dar acest lucru s-a inversat acum.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite