România prin ochii portughezilor: „Să descoperim ţinutul lui Dracula, peisaje irepetabile şi castele medievale“
0O importantă publicaţie portugheză de travel „Volta ao Mundo” promovează zborurile directe low-cost spre România, din Lisabona, Porto şi Funchal, la doar 55 de euro preţul unei călătorii.
„Să continuăm să descoperim ţinutul lui Dracula, peisajele şi castelele medievale” sună invitaţia adresată turiştilor de publicaţia portugheză, amintindu-se care sunt cele două mari atuuri ale ţării noastre: Vlad Ţepeş şi „incomensurabilul” Palat al Parlamentului.
Promovarea României ca destinaţie turistică are loc în contextul în care o companie aeriană îşi măreşte, din luna iunie, numărul de zboruri săptămânale către ţara noastră.
Jurnaliştii menţionează că Vlad Ţepeş a existat în realitate, fiind un voievod / principe al Ţării Româneşti care a reprezentat sursa de inspiraţie pentru personajul scriitorului Bram Stoker, alături de „unul dintre cele mai magice castele din România: Bran”.
Castelul unde Ţepeş nu a bântuit pe nimeni
„Un drum de puţin peste două ore printr-un peisaj garantat irepetabil ne duce la castelul medieval unde, fii uimit, Vlad nu a bântuit niciodată pe nimeni, însă clădirea din vârful dealului a reprezentat „decorul perfect pentru poveste”, menţionează jurnaliştii portughezi amintind că reprezintă şi depozitul posesiunilor Reginei Maria, ultima consoartă a României, soţia lui Ferdinand I.
FOTO Shutterstock
„Sibiul - cel mai frumos oraş din ţară”
Este specificat şi Braşovul, aflat în apropiere, ca fiind „unul dintre cele mai bine conservate centre medievale din România” unde Vlad îi bântuia pe localnici trăgându-i în ţeapă. Iar mai departe, tot în Transilvania, jurnaliştii amintesc şi de Sibiu, despre care spune că este „cu siguranţă cel mai frumos oraş din ţară”, dar şi Sighişoara paradisul pe jumătate din lemn în care acoperişurile au ochi şi este de asemenea locul de naştere al lui Vlad Ţepeş.
„Peleşul - cel mai frumos castel din România, minune a arhitecturii”
FOTO Shutterstock
Peleşul este prezentat drept „cel mai frumos castel din România, o minune a arhitecturii şi ingineriei de la sfârşitul secolului al XIX-lea”, aflat într-o staţiune montană la care se poate ajunge cu „una dintre cele mai frumoase călătorii cu trenul din ţară”.
Iar dacă un zbor până în România, din Portugalia, durează între patru şi cinci ore, în ţară se recomandă închirierea unei maşini sau utilizarea reţelei feroviare cu specificarea faptului că „sistemul feroviar românesc poate fi extrem de lent”.
Peisaje „copleşitoare” pe Transfăgărăşan şi mâncare „excelentă”
FOTO Shutterstock
Nu sunt uitate nici „peisajele copleşitoare” de pe Transfăgărăşan, iar la capitolul gastronomie sunt menţionate mămăliga „omniprezentă”, supa de la care nu lipseşte pâinea, şunca – „o altă minune, la fel şi cârnaţii din Transilvania”.
Iar ca locuri de servit masa sunt specificate: „Caru’ Cu Bere” din Bucureşti unde „pe lângă mâncarea excelentă”, locaţia te transportă în timp, în secolul al XIX-lea şi Crama „Sibiul Vechi” din Sibiu unde se serveşte „cea mai bună şi mai nepretenţioasă mâncare ardeleană într-o pivniţă tradiţională”.
Palatul Parlamentului - construcţia megalomană - „perla românească”
FOTO Shutterstock
Turiştii sunt îndemnaţi ca pe lângă castele şi nenumăratele biserici din lemn, să nu ocolească celebrul Transfăgărăşan şi nici cea mai grea clădire din lume, a doua ca mărime din punct de vedere administrativ – Palatul Parlamentului. Despre „perla românească” se aminteşte că este opera megalomană a lui Nicolae Ceauşescu pentru realizarea căreia a fost necesară demolarea unei părţi însemnate din centrul istoric al Bucureştiului.
Şi li se mai atrage atenţia că alergarea după trecutul comunist al Bucureştiului sau după urmele medievale din Transilvania necesită mult timp de mers pe jos.
Despre publicaţia portugheză
Volta ao Mundo este o publicaţie de travel înfiinţată în 1994 prezentată drept un „brand consacrat şi un bilet de plecare pentru toţi cei cărora le place să călătorească”. Jurnaliştii portughezi cutreieră lumea în căutarea unor noi poveşti despre o gamă variată de destinaţii. „Volta ao Mundo este o revistă lunară de diseminare culturală, care publică informaţii jurnalistice şi literare despre lume, istorie şi prezent”, se menţionează pe pagina de socializare a publicaţiei.
În ultimul deceniu, România s-a regăsit ca destinaţie în mai multe rânduri ale publicaţiei portugheze. În luna aprilie a acestui an, spre exemplu, s-a menţionat pentru prima dată cursele aeriene low-cost spre ţara noastră, printr-un articol dedicat celor care vor să cunoască România.
În 2020, un alt material a fost dedicat unui oraş de la noi cucerit în urmă cu 2000 de ani de romani, apoi de mongoli, otomani şi austrieci, care a înflorit până la Revoluţia din Ungaria din 1848, când a fost asediat mai bine de 110 zile. „O comoară istorică din centrul Europei” care în 1884 era primul din Europa cu iluminat stradal electric - Timişoara - ce avea să devină un an mai târziu Capitală Culturală Europeană, după ce România prezidase în 2019 Consiliul Uniunii Europene. Iar exemplele pot continua.
Vă mai recomandăm şi:
România de basm la televiziunea publică din Coreea de Sud: „A Fairy Tale Village” FOTO VIDEO
Oraşul din România catalogat de o vloggeriţă britanică drept „The most unique city in Europe“ VIDEO
Tineri străini, după un an de România: „Parcă am privi un tablou vechi“ FOTO