Tânărul rom din România agresat în iunie la Paris a ieşit din comă şi se simte bine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Romul de 17 ani, pe care mai mulţi bărbaţi au încercat să-l linşeze în iunie, după ce l-ar fi prins la furat, a ieşit astăzi din comă. Medicii i-au indus artificial coma încă de când a fost adus la spital, în stare critică, pe 13 iunie, stare în care s-a aflat până astăzi.

Gheorghe C., prezentat iniţial cu prenumele Darius, „se simte foarte bine”, a declarat avocatul familiei, Julie Launois-Flacelière.

„A ieşit din comă şi nu mai prezintă risc vital. Vorbeşte, şi-a recunoscut familia, este pozitiv”, a precizat avocatul. Românul în vârstă de 17 ani, care a suferit grave leziuni craniene, a fost menţinut în comă indusă. „Este prematur să îi fie evaluate sechelele după ce a stat o lună în comă, dar memoria sa arată semne încurajatoare”, a spus avocatul familiei pentru AFP. 

Pe 13 iunie, un tânăr de etnie romă a fost bătut de 12 persoane care-l suspectau că a spart mai multe locuinţe în localitatea Pierrefitte-sur-Seine din Franţa. Trupul său a fost găsit în acea noapte mai mult mort decât viu, la marginea unui drum naţional care trece prin Paris. Fusese îndesat într-un căruţ de supermarket şi lăsat acolo. Nu se ştie dacă agresorii - cel puţin 12, spun anchetatorii - au crezut că este mort sau l-au lăsat în această stare crezând că o să moară. Nu este clar nici dacă atacatorii au vrut să-l omoare sau doar „să-i dea o lecţie”. 

Înainte de a fi găsit, vineri, la în jurul orei locale 23.30, adolescentul fusese răpit dintr-o casă abandonată în care locuiau mai mulţi etnici romi din România. Dispariţia sa fusese raportată la poliţie, scria presa duminica trecută, atunci când informaţiile despre caz au apărut în presa franceză şi preluate de cea din România. Acum însă se află că, de fapt, rudele lui Darius au aşteptat câteva ore înainte de a suna la poliţie. 

Iniţial, presa a spus că foloseşte numele „Darius” pentru a proteja identitatea victimei. Acum se află că, de fapt, Darius ar fi numele pe care tânărul rom şi l-a asumat în Franţa pentru a-şi croi o nouă identitatea. Iar asta pentru că avea multe de ascuns. Tânărul, care ar avea de fapt 17 ani, nu 16 cum s-a scris iniţial, ar fi fugit dintr-un ospiciu din judeţul Oradea. Cu toate acestea însă, el n-ar fi avut nicio problemă în a ieşi din România şi a intra în Franţa. 

Tânărul ar fi fost pedepsit astfel după ce a comis mai multe jafuri din case şi maşini. Furia a fost cu atât mai mare cu cât Darius acţiona într-unul dintre cele mai sărace cartiere din Paris. „Suntem cu toţii în acelaşi rahat, dar el fură de la alţii”, explica indignat un vecin. 

Din păcate, Franţa a reprezentat un punct de criză pe hartă în relaţiile externe ale României în ultimii ani. În Seine-Saint-Denis, acolo locuia şi unde a fost bătut Darius, s-a format de ani buni o comunitate de romi, majoritatea din România şi Bulgaria. 

Însă viaţa a devenit mult mai tensionată acolo în ultimele două luni, de când un grup de aproximativ 200 de persoane, printre care şi Darius, au început să locuiască într-o casă abandonată de acolo. Iar localnicii spun că asta a coincis cu o creştere a ratei infracţionalităţii, cu accent pe furturi din case, grădini şi maşini, geamuri sparte la autoturisme, benzină furată din rezervoare şi „aceşti adulţi care se uşurează în faţa grădiniţei”, spune un localnic exasperat, citat de „Journal de Dimanche”. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite