Controversele din jurul cazului „Darius”, adolescentul rom care a fost aproape omorât în bătaie în Franţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tabăra în care locuia Darius a fost atacată de două ori în timpul zilei în care tânărul a fost răpit şi bătut crunt, însă poliţia n-a sesizat niciun pericol atunci când s-a aflat la faţa locului
Tabăra în care locuia Darius a fost atacată de două ori în timpul zilei în care tânărul a fost răpit şi bătut crunt, însă poliţia n-a sesizat niciun pericol atunci când s-a aflat la faţa locului

Povestea lui „Darius”, tânărul rom din România pe care în jur de 12 francezi au vrut să-l linşeze, scoate la iveală o serie de hibe ale legislaţiei româneşti şi franceze. Deşi era fugit dintr-un ospiciu din Oradea, adolescentul a ieşit fără probleme din România şi a intrat la fel de uşor în Franţa. Apoi, poliţia franceză fusese în tabăra în care trăiau romii români cu câteva ore înainte de tentativa de lichidare, însă n-a găsit nimic în neregulă.

Dincolo de tentativele de a proteja identitatea victimei minore, dar şi bunul mers al anchetei, în jurul tânărului rom din România pe care în jur de 12 francezi au vrut să-l linşeze s-au ridicat numeroase întrebări care, la aproape o săptămână de la atac, rămân fără răspuns. Asta pentru că povestea adolescentului bănuit de furt scoate la lumină hibe ale legilor din România şi din Franţa. Martorii spun că, de fapt, conflictul a început cu câteva ore bune înainte ca Darius să fie găsit, soldându-se cu focuri de armă. Un echipaj de poliţie s-a deplasat în tabăra respectivă, însă nu a găsit nimic în neregulă. 

Vinerea trecută, pe 14 iunie, trupul mai mult mor decât viu al unui tânăr român a fost găsit la marginea unui drum naţional care trece prin Paris. Fusese îndesat într-un căruţ de supermarket şi lăsat acolo. Nu se ştie dacă agresorii - cel puţin 12, spun anchetatorii - au crezut că este mort sau l-au lăsat în această stare crezând că o să moară. Nu este clar nici dacă atacatorii au vrut să-l omoare sau doar „să-i dea o lecţie”. 

Singurul lucru cert este că „Darius”, aşa cum i se spune tânărului, se află în continuare în spital, în stare critică. De când a fost adus în stare gravă, medicii îl ţin într-o comă indusă medicamentos. 

Înainte de a fi găsit, vineri, la în jurul orei locale 23.30, adolescentul fusese răpit dintr-o casă abandonată în care locuiau mai mulţi etnici romi din România. Dispariţia sa fusese raportată la poliţie, scria presa duminica trecută, atunci când informaţiile despre caz au apărut în presa franceză şi preluate de cea din România. Acum însă se află că, de fapt, rudele lui Darius au aşteptat câteva ore înainte de a suna la poliţie. 

Iniţial, presa a spus că foloseşte numele „Darius” pentru a proteja identitatea victimei. Acum se află că, de fapt, Darius ar fi numele pe care tânărul rom şi l-a asumat în Franţa pentru a-şi croi o nouă identitatea. Iar asta pentru că avea multe de ascuns. Tânărul, care ar avea de fapt 17 ani, nu 16 cum s-a scris iniţial, ar fi fugit dintr-un ospiciu din judeţul Oradea. Cu toate acestea însă, el n-ar fi avut nicio problemă în a ieşi din România şi a intra în Franţa. 

Presa franceză vehiculează deja şi un nume pentru victimă, care deocamdată nu a fost confirmat oficial. Cazul lui Darius a stârnit ample dezbateri atât în Franţa, dar şi în România. Cazul său a ajuns şi în alte publicaţii internaţionale de anvergură, mai ales atunci când cotidianul britanic „Th e Telegraph” a publicat şi două fotografii făcute chiar în momentul în care Darius a fost găsit şi încă nu fusese scos din căruţul de cumpărături. 

S-au făcut legături cu victoria bifată la europarlamentare de Frontul Naţional condus de Marine Le Pen, s-a vorbit despre pericolele aduse de ascensiunea extremei dreapta în întreaga Europă. Preşedintele Francois Hollande a condamnat cu severitate atacul, la fel a făcut şi premierul Manuel Valls care anul viitor va fi judecat de Tribunalul de Mare Instanţă din Paris pentru declaraţiile „defăimătoare” la adresa romilor. 

„Din nefericire, ocupanţii taberelor nu doresc să se integreze în ţara noastră din motive culturale sau pentru că se află pe mâna reţelelor de cereştorie şi prostituţie”, afirma Valls în martie 2013, pe când era ministru de Interne al Franţei. în opinia lui Valls, romii au „vocaţia să rămână în România sau să se întoarcă acolo”. Asta după ce un grup de romi au jefuit-o pe mama sa. 

Acum, atitudinea publică faţă de Darius pare să fie interpretată în acelaşi ton. Tânărul ar fi fost pedepsit astfel după ce a comis mai multe jafuri din case şi maşini. Furia a fost cu atât mai mare cu cât Darius acţiona într-unul dintre cele mai sărace cartiere din Paris. „Suntem cu toţii în acelaşi rahat, dar el fură de la alţii”, explica indignat un vecin. 

Din păcate, Franţa a reprezentat un punct de criză pe hartă în relaţiile externe ale României în ultimii ani. În Seine-Saint-Denis, acolo locuia şi unde a fost bătut Darius, s-a format de ani buni o comunitate de romi, majoritatea din România şi Bulgaria. 

„Negrii îl loveau cu pumnii şi picioarele în burtă”

Însă viaţa a devenit mult mai tensionată acolo în ultimele două luni, de când un grup de aproximativ 200 de persoane, printre care şi Darius, au început să locuiască într-o casă abandonată de acolo. Iar localnicii spun că asta a coincis cu o creştere a ratei infracţionalităţii, cu accent pe furturi din case, grădini şi maşini, geamuri sparte la autoturisme, benzină furată din rezervoare şi „aceşti adulţi care se uşurează în faţa grădiniţei”, spune un localnic exasperat, citat de „Journal de Dimanche”

Aceeaşi publicaţie prezintă şi firul evenimentelor care au dus la tentativa de linşaj asupra lui Darius. Citând poliţia locală, jurnaliştii scriu că adolescentul rom „cunoscut deja de autorităţi” a fost surprins de un băiat de 10 ani în casa sa, fugind după ce furase „un pumn de bijuterii”. Totul se întâmpla vineri după-amiaza, când băiatul francez se întorcea de la antrenamentul de fotbal. 

Seara, la ora locală 20.20, un grup de bărbaţi cu glugi pe cap şi cu arme albe au intrat în casa părăsită transformată în tabără de romi. Bărbaţii iau cu ei un „băiat tânăr, cu tricou roşu”, aşa cum fusese descris Darius de băiatul francez care l-a surprins la el în casă. O parte din toate acestea au fost surprinse de camera de supraveghere dintr-o staţia de tramvai din apropiere. Apoi se pare că atacatorii lui Darius i-au luat telefonul mobil şi i-au sunat familia, cerând răscumpărare mai întâi 15.000 de euro, apoi 5.000 de euro. Ultimul apel s-a încheiat la ora 21.47. 

Cu toate acestea, mătuşa lui Darius a telefonat la poliţie abia la ora 22.27. Ion, un mecanic rom care stă în apropiere de locul în care aveau romii tabăra şi care s-a stabilit în Franţa în urmă cu opt ani, spune că rudele lui Darius au încercat să-l convingă să meargă cu bijuteriile furate şi 1.500 de euro la agresori pentru a-l răscumpăra pe adolescent, însă oferta n-a avut succes. 

Pe drum, când se întorcea, la 23.30, a găsit corpul lui Darius în căruţul de cumpături. Însă alţi martori găsiţi de „Journal de Dimanche” susţin că, de fapt, Darius a fost atacat încă de la ora 17.00, în plină stradă. O fată romă îi numeşte pe agresori „negrii care-l loveau cu pumnii şi picioarele în burtă”. Jurnalul apelurilor primite la poliţişti arată că, la ora 20.43 s-au primit două apeluri care anunţau o bătaie şi potenţiale focuri de armă în tabăra de romi şi un echipaj s-a deplasat chiar acolo, fără a găsi nimic în neregulă. 

„S-au tras focuri de armă şi romii au început să ţipe”

Ipoteza că luptele au început mai devreme este întărită de un alt martor, numit „Monica”. Femeia, mamă a patru copii, vedea tabăra de romi de la geam. Ea susţine că, pe la 18.30-19.00, a văzut de pe balcon că „se trăgea şi romii au început să ţipe”. „Am văzut un grup de oameni mascaţi. Nu ştiu câţi erau, dar erau negri. Purtau glugi, dar li se vedeau mâinile. Apoi am văzut un rom într-un tricou negru, s-a urcat într-un cireş cu un copil, l-a lăsat acolo, apoi a ajutat o femeie să urce şi ea. Femeia a sărit în grădina vecinului, unde a început să ţipe «Sunt româncă, locuiesc aici, poliţia, poliţia!» Bărbatul a coborât din cireş cu antena TV care era fixată în copac pentru a se bate cu atacatorii. A durat doar câteva minute, apoi bărbaţii au plecat fugind către oraş, n-am văzut dacă au luat pe cineva cu ei”, spune Monica. 

În tabăra de romi a fost agitaţie toată seara, spune Monica. Apoi, pe la ora 23.00 (ştie sigur ora, pentru că urma să înceapă emisiunea „Qui veut épouser mon fils”, format preluat şi în România prin „Nora pentru mama” şi „Mireasă pentru fiul meu”), Monica a auzit iar focuri de armă. Apoi, peste scurt timp, a văzut ambulanţele, echipajul de poliţie şi toată agitaţia. 

Evenimente


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri