Rătăciții vor putea fi localizați de autorități cu o precizie de 100%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei care apelează 112 vor fi mai ușor de localizat de operatorii Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență (SNUAU) după ce o Ordonanță de Urgență a fost aprobată recent de Camera Deputaților și urmează să meargă la promulgare.

FOTO: Arhivă Adevărul
FOTO: Arhivă Adevărul

Acest act normativ a fost adoptat de către Guvern „întrucât apelurile de urgenţă nu se pot genera şi transfera către Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă utilizând tehnologia 4G (VoLTE/IP), chiar dacă terminalul dispune de astfel de servicii, iar tehnologia 2G prezintă limitări şi insuficienţe la nivelul capacităţilor tehnico-funcţionale, de securitate şi de trafic”. Surse din Serviciul pentru Telecomunicații Speciale (STS) au explicat pentru „Adevărul” cum va funcționa sistemul în principiu.

„Dacă cel care apelează la 112 are un smartphone este puțin mai simplu. Operatorul SNUAU beneficiază de o opțiune care pornește aplicația GPS, dar și giroscopul pe telefonul apelatului, iar toate datele, coordonatele geografice ale celui care apelează sunt trimise automat în centrala 112. La telefoanele mobile clasice, cele cu butoane, aceste aplicații nu există, iar opțiunea nu poate fi activată. Aici intervine acest proiect legislativ. Astfel, până acum un astfel de telefon mobil clasic putea fi localizat cu o acuratețe de zeci de kilometri, lucru care nu ajuta prea mult la intervenția operativă a echipajelor specializate de Ambulanță, Poliție, Pompieri, SMURD, Jandarmerie și Salvamont. Prin această reglementare, operatorii vor realiza configurații tehnice la nivel de rețea, care să crească acuratețea localizării apelurilor la 112”, au precizat reprezentanții STS.

Conform unor surse, după adaptarea echipamentelor, operatorii de telefonie mobilă vor transmite autorităților o localizare de până la 25 de ori mai exactă chiar dacă apelantul la 112 are un mobil clasic. „Noua configurație va permite arii mult mai restrânse, cu precizii de localizare de ordinul zecilor sau sutelor de metri, în funcție de tehnologia de comunicații mobile utilizată. Practic, localizarea cu precizie a apelului la 112 se va realiza atât din telefonul mobil, cât și din rețea”, a comunicat STS. 

EvenimentePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite