Un elev a găsit un obuz și l-a dus la școală. Conducerea unității școlare a evacuat 90 de elevi și 10 profesori VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un băiat în clasa a VIII-a dintr-o localitate din județul Galați a găsit un obuz pe malul Prutului și l-a dus la școala unde învață. Directoarea școlii a sunat la 112 și a evacuat toți elevii și profesorii din incinta unității școlare.

Școala din Cavadinești a fost evacuată FOTO ISU Galați
Școala din Cavadinești a fost evacuată FOTO ISU Galați

Un incident ce se putea încheia tragic a avut loc joi, 14 martie 2024, în localitatea gălățeană Cavadinești.

Un elev de clasa a VIII-a al școlii din localitate a găsit un element de muniție (obuz) pe malul râului Prut, pe care l-a dus în incinta școlii.

„Directoarea unității de învățământ a anunțat evenimentul prin SNUAU 112. Au fost evacuați 90 de elevi și 10 cadre didactice. S-a deplasat la locul evenimentului echipajul pirotehnic si un echipaj IPJ”, a declarat căpitanul Dan Cristian Ionașcu, purtătorul de cuvânt al ISU Galați. 

SURSA VIDEO ISU GALAȚI

Polițiștii au deschis dosar penal în acest caz pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor, cercetările urmând a fi continuate de polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Galați, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Bujor, în vederea stabilirii cu exactitate a împrejurărilor în care a ajuns elementul de muniție în unitatea de învățământ.

Unde se ascund munițiile

Potrivit aceleiași surse, muniţiile rămase neexplodate au încărcătura de exploziv intactă şi în multe cazuri chiar şi focosul, de aceea există riscul ca acestea să explodeze.

Locurile unde pot fi găsite aceste tipuri de muniţie sunt, în general, următoarele:

- la suprafaţa pământului (pe terenuri agricole, în păduri  şi  desişuri); 

- îngropate sub pământ, descoperite cu ocazia săpăturilor şi arăturilor agricole, excavaţiilor pentru fundaţiile construcţiilor, defrişărilor, lucrărilor de irigaţii;

- în zidăriile construcţiilor vechi rămase neobservate în timpul războiului;

- sub apă, în râuri, lacuri sau bălţi, descoperite cu ocazia unor lucrări hidrotehnice sau întâmplător în timpul scăldatului. 

Recomandări de la ISU

Pentru prevenirea accidentelor în cazul descoperirii de muniţii neexplodate, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Galați recomandă cetăţenilor să respecte următoarele reguli şi măsuri de siguranţă:

- anunţaţi de urgenţă organele de poliţie, autorităţile administraţiei publice locale sau Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Galați;

- nu atingeţi, nu loviţi şi nu mişcaţi muniţia descoperită;

- nu introduceţi în foc muniţiile şi nu faceţi foc în apropierea lor;

- nu aruncaţi la fier vechi şi nu predaţi la societăţile colectoare muniţiile descoperite;

- nu introduceţi în clădiri, încăperi sau locuinţe muniţii neexplodate;

- nu încercaţi să demontaţi focoasele sau elementele componente.

Obuz scos la vânzare pe OLX

Un incident asemănător a avut loc pe 13 iulie 2018. Un tânăr a pus la vânzare pe OLX un obuz, iar Poliţia a găsit proiectilul la sediul Rosal din sectorul 3, unde lucrează bărbatul.

Ulterior, tânărul care a încercat să vândă obuzul pe site-ul de anunţuri, cerând pe el 4.000 de euro, a fost cercetat în stare de libertate.

Potrivit Poliţiei Ilfov, tânărul de 24 de ani din Cernica nu a fost reţinut în urma audierilor, luându-se decizia ca el să fie cercetat în stare de libertate pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Oamenii legii au demarat verificările în urma apariţiei pe OLX a unui anunţ în care un bărbat a pus la vânzare un obuz, acest caz fiind semnalat Poliţiei de către o persoană care a sunat la 112. 

Anchetatorii susţin că obuzul era depozitat într-un coş de gunoi. Zona a fost izolată, iar la faţa locului s-a deplasat o echipă de pirotehnişti. 

Cel care a pus anunţul pe OLX şi căruia îi aparţine obuzul este un tânăr de 24 de ani din sat Tânganu, Cernica. Tânărul în cauză s-a ales cu dosar penal pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite