Proiectil periculos găsit de doi copii la joacă. L-au ridicat în brațe, l-au scăpat pe jos și l-au lovit cu picioarele VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi copii din Galați au găsit un proiectil neexplodat și s-au jucat cu acesta, nefiind conștienți de pericolul la care se expun. Un localnic a sunat la 112, iar pompierii au ridicat muniția pentru a fi distrusă.

Proiect periculos, găsit de copii FOTO: Arhivă Personală/FB
Proiect periculos, găsit de copii FOTO: Arhivă Personală/FB

Proiectilul a fost găsit de cei doi copii pe un câmp din localitatea Movileni, județul Galați. În imaginile apărute pe rețelele de socializare se observă cum băieții ridică proiectilul în brațe, îl învârt pe toate părțile, îl lovesc cu picioarele, fără să realizeze pericolul la care se expun.

Uite ce am găsit. Zici că e glonț… e de fier, dar știi ce greu e... Bomba lui Ceaucescu”, se aude pe filmare.

Un localnic a văzut proiectilul găsit de copii și a alerta pompierii la 112. La fața locului, au ajuns pirotehniștii de la ISU Galați care au ridicat muniția pentru a fi, ulterior, distrusă.

SURSA VIDEO: Pro Lider FM

„Echipajul de pirotehniștii din cadrul ISU Galați a fost solicitat sa intervină în satul Movileni, comuna Șendreni, pentru a ridica în vederea distrugerii, un proiectil de calibrul 100 mm. Proiectilul exploziv provine din al doilea război mondial, avea focos (=sistemul de inițiere) și prezenta pericol exploziv. Cu toate că în social media circula informațiile cu cei doi copii, echipajul nostru a preluat proiectilul de la echipajul de poliție. Apelantul fiind un bărbat care a plecat după ce a predat proiectilul echipajul de poliție din Sendreni”, a transmis ISU Galați. 

Un elev a găsit un obuz și l-a dus la școală.

În urmă cu aproape două săptămâni, un băiat în clasa a VIII-a dintr-o localitate din județul Galați a găsit un obuz pe malul Prutului și l-a dus la școala unde învață. Directoarea școlii a sunat la 112 și a evacuat toți elevii și profesorii din incinta unității școlare.

„Directoarea unității de învățământ a anunțat evenimentul prin SNUAU 112. Au fost evacuați 90 de elevi și 10 cadre didactice. S-a deplasat la locul evenimentului echipajul pirotehnic si un echipaj IPJ”, a declarat căpitanul Dan Cristian Ionașcu, purtătorul de cuvânt al ISU Galați. 

Polițiștii au deschis dosar penal în acest caz pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor, cercetările urmând a fi continuate de polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Galați, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Bujor, în vederea stabilirii cu exactitate a împrejurărilor în care a ajuns elementul de muniție în unitatea de învățământ.

Unde se ascund munițiile

Potrivit aceleiași surse, muniţiile rămase neexplodate au încărcătura de exploziv intactă şi în multe cazuri chiar şi focosul, de aceea există riscul ca acestea să explodeze.

Locurile unde pot fi găsite aceste tipuri de muniţie sunt, în general, următoarele:

- la suprafaţa pământului (pe terenuri agricole, în păduri şi desişuri); 

- îngropate sub pământ, descoperite cu ocazia săpăturilor şi arăturilor agricole, excavaţiilor pentru fundaţiile construcţiilor, defrişărilor, lucrărilor de irigaţii;

- în zidăriile construcţiilor vechi rămase neobservate în timpul războiului;

- sub apă, în râuri, lacuri sau bălţi, descoperite cu ocazia unor lucrări hidrotehnice sau întâmplător în timpul scăldatului. 

Recomandări de la ISU

Pentru prevenirea accidentelor în cazul descoperirii de muniţii neexplodate, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Galați recomandă cetăţenilor să respecte următoarele reguli şi măsuri de siguranţă:

- anunţaţi de urgenţă organele de poliţie, autorităţile administraţiei publice locale sau Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Galați;

- nu atingeţi, nu loviţi şi nu mişcaţi muniţia descoperită;

- nu introduceţi în foc muniţiile şi nu faceţi foc în apropierea lor;

- nu aruncaţi la fier vechi şi nu predaţi la societăţile colectoare muniţiile descoperite;

- nu introduceţi în clădiri, încăperi sau locuinţe muniţii neexplodate.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite