Modificări ale serviciului 112, aprobate prin lege. Apelanții vor fi localizați prin intermediul unor tehnologii moderne

0
Publicat:

Serviciul 112 se va transforma o dată cu aprobarea de către Parlament a unei propuneri legislative. Concret, cei care apelează 112 vor putea fi localizați prin satelit.

Serviciul 112 se transformă - Foto Arhivă
Serviciul 112 se transformă - Foto Arhivă

Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 48/2023 a fost aprobată de Parlament și merge spre aprobare. Aceasta modifică Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă. 

Mai exact, legea nou adoptată va reglementa implementarea soluțiilor tehnice moderne. Deputații au convenit să recurgă la tehnologiile VoIP/IP. Acesta vor asigura furnizarea către Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă a unor informaţii suplimentare, de natură să îmbunătăţească procesul de localizare a apelantului, relatează Știrile ProTv. 

Potrivit actului normativ, modificările erau necesare „întrucât apelurile de urgenţă nu se pot genera şi transfera către Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă utilizând tehnologia 4G (VoLTE/IP), chiar dacă terminalul dispune de astfel de servicii, iar tehnologia 2G prezintă limitări şi insuficienţe la nivelul capacităţilor tehnico-funcţionale, de securitate şi de trafic”. 

Problemele de localizare cu care se confruntă adesea operatorii 112 , pentru că atunci când vine vorba de urgențe semnalate cu ajutorul telefonului mobil, „în peste o treime din cazuri nu sunt furnizate informaţii care să permită indicarea unor arii restrânse de localizare”, sunt cele care au determinat aprobarea proiectului legeslitaiv.  

În plus, sunt probleme și din „prisma suprafeţelor foarte mari furnizate prin metoda de localizare primară (Cell-ID/Sector-ID), cât şi ca efect al problemelor arhitecturale aferente respectivei tehnologii, acestea afectând inclusiv transmiterea informaţiilor de localizare de tip Advanced Mobile Location, denumit în continuare AML, precum şi faptul că lipsa adoptării unor măsuri imediate cauzează creşteri semnificative ale ariilor de localizare ale terminalelor care efectuează un apel de urgenţă, ca urmare a faptului că acest tip de apel poate fi generat, la acest moment, doar prin utilizarea serviciilor oferite de tehnologia 2G”, arată documentul. 

Noua lege permite identificarea „datelor care indică aria geografică probabilă în care se află echipamentul terminal al unui utilizator de telefonie mobilă şi care sunt transmise către SNUAU în format geodezic şi ca figură geometrică, rezultate prin aplicarea metodelor standardizate de localizare la nivel de reţea de către furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice mobile”. 

Adică, SNUAU folosește informațiile de localizare și alți parametrii tehnici, în funcție de caz, pentru a găsi locul din care a fost efectuat apelul către numărul unic de urgență. Practic, persoanele care au nevoie de ajutor vor fi găsite mai ușor. 

În cazul în care, pe timpul gestionării unei situaţii de urgenţă, agenţiile specializate de intervenţie solicită administratorului SNUAU furnizarea informaţiilor actualizate de localizare a terminalului mobil de la care s-a primit apelul sau comunicaţia de urgenţă către numărul unic pentru apeluri de urgenţă, furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice mobile actualizează şi retransmit automat informaţia de localizare determinată”, prevede OUG 48/2023. 

Datele de localizare vor fi actualizate și retransmise în timpul interogării manuale efectuate de aplicațiile SNUAU. Această funcționalitate este facilitată de furnizorii de servicii de telefonie mobilă. 

Senatul a fost primul for sesizat, proiectul a fost adoptat în luan iunie 2023, iar  votul Camerei Deputaţilor a fost decizional. Legea merge la promulgare. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite