Pericolul terorist strică turismul de iarnă: țările Schengen închid granițele

0
Publicat:

Din cauza pericolului terorist, mai multe țări au reintrodus controlul la frontiere și au sporit nivelul de amenințare teroristă

Târgul de Crăciun din Viena era unul dintre cele preferate de români
Târgul de Crăciun din Viena era unul dintre cele preferate de români

Mulți români plănuiau să călătorească în perioada următoare în Europa, mai ales la târgurile de Crăciun, dar Ministerul Afacerilor Externe (MAE) atrage atenția că sunt ceva modificări ale condițiilor de călătorie în contextul în care mai multe țări au suspendat acordul Schengen și au crescut gradul de alertă antiteroristă.

Printr-un ultim astfel de anunț MAE îi informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Regatul Suediei că autorităţile locale au anunţat reintroducerea controlului la frontiera de stat, până în data de 11 mai 2024. În plus, autoritățile suedeze au decis ridicarea nivelului de amenințare teroristă de la nivelul 3 - „amenințare ridicată”, la nivelul 4 - „amenințare mare”, pe o scară de cinci niveluri. Potrivit MAE, cetăţenilor li se recomandă să se asigure că deţin în permanenţă asupra lor, pe durata călătoriei spre şi dinspre Regatul Suediei, un act de identitate valabil (paşaport sau carte de identitate).

Anterior, statul austriac a reintrodus controale la granițele cu Slovenia și Ungaria, în perioada 12 noiembrie 2023 - 15 mai 2024, din cauza presiunii exercitate asupra sistemului de primire a solicitanților de azil, a fenomenului migrației la frontiera externă a UE cu Turcia și Balcanii de Vest, amenințării traficului de arme și a rețelelor infracționale pe fondul războiului din Ucraina.

Franța a declanșat „Sentinelle”

Și Franța a decis reintroducerea temporară a controalelor la frontiere, în perioada 1 noiembrie 2023 - 30 martie 2024, din cauza noilor amenințări teroriste. Autoritățile franceze au aplicat astfel de măsuri la frontierele interne cu Belgia, Luxemburg, Germania, Elveția, Italia și Spania. Mai mult, Parisul a decis ridicarea nivelului de alertă la gradul cel mai înalt - „urgență atentat”, pe întreg teritoriul francez, în urma atacului terorist care a avut loc în data de 13 octombrie 2023 într-un liceu din orașul Arras, departament Pas-de-Calais, soldat cu decesul unui profesor și rănirea gravă a altor două persoane. Nivelul „urgență atentat” reprezintă un apel la vigilență adresat instituțiilor franceze și populației și permite consolidarea dispozitivelor de militari ai operațiunii „Sentinelle”, pentru a sprijini poliția și jandarmeria în protejarea cetățenilor.

Totodată și Germania a dispus reaplicarea de controale la granița cu Austria, în perioada 12 noiembrie - 11 mai 2024. Motivul: creșterea migrației ilegale, războiul Rusiei împotriva Ucrainei, situația de securitate generată de atacurile grupurilor teroriste din Orientul Mijlociu, presiunea asupra sistemului de primire a solicitanților de azil și creșterea traficului de persoane.

Alertă teroristă și în Danemarca

La rândul lor, autoritățile din Norvegia au anunțat că au decis reaplicarea controalor în porturile prin care navighează feriboturile ce asigură legătura cu statele membre Schengen până în luna mai 2024, din cauza amenințărilor la adresa infrastructurilor critice on-shore și off-shore, din partea serviciilor de informații străine.

În fine, Danemarca a reintrodus temporar controalele la graniței sale cu Germania din cauza amenințării teroriste, criminalității organizate, contrabandei, a invaziei ruse în Ucraina, darc și migrației ilegale. MAE a mai informat cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să se deplaseze în Regatul Danemarcei că autoritățile locale au decis menținerea nivelului de amenințare teroristă la nivelul 4, pe o scară de la 1 la 5 niveluri, deși amenințarea teroristă s-a atenuat, ca urmare și a controalelor la frontiere. Decizia a fost luată pe fondul identificării unor riscuri privind potențiale atacuri teroriste și are la bază o evaluare strategică, potrivit căreia amenințarea va persista pe o perioadă mai lungă de timp.

MAE a mai comunicat că românii care vor să călătorească în acest țări se pot informa în prealabil, iar cetățenii care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (www.mae.ro/app_cs).

Reamintim că din Spațiul Schengen fac parte 23 dintre cele 27 de statele UE, cu excepția României, Bulgariei, Ciprului (cărora nu le-au fost eliminate controalele la graniță) și a Irlandei, plus Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția (membrele Asociației Europene a Liberului Schimb).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite