Decorațiuni de Crăciun unicat făcute și vândute de elevii unui liceu de arte din Slatina VIDEO

0
Publicat:

Primul târg de Crăciun cu obiecte realizate de elevii de la clasele de arte ale Liceului Teoretic „Nicolae Titulescu” din Slatina, toate la prețuri extrem de mici, s-a deschis marți la Slatina.

Decorațiuni-unicat, realizate cu migală de elevii Liceului Teoretic „Nicolae Titulescu” din Slatina, au fost puse marți, 20 decembrie 2022, în vânzare în cadrul primului Târg de Crăciun organizat de școală.

Elevii și-au propus să strângă bani, pe de o parte, pentru a achiziționa materiale și unelte necesare desfășurării orelor de practică, iar pe de alta, pentru a ajuta o colegă din școală, greu încercată în aceste zile.

Elevii au scos la vânzare decorațiuni făcute chiar de ei FOTO: Alina Mitran
Elevii au scos la vânzare decorațiuni făcute chiar de ei FOTO: Alina Mitran

Decorațiunile scoase la vânzare în cadrul târgului organizat în holul liceului dovedesc imaginația și măiestria elevilor. Brăduți de Crăciun din hârtie, măști din ipsos, broșe elegante, suport pentru lumânări cu motive de Crăciun, globuri frumos vopsite, îngerași, fulgi de nea, steluțe, coronițe pentru masa de Crăciun, cutii pictate etc., toate au fost vândute cu prețuri între 1 leu și cel mult 10 lei.

Elevii au pus în vânzare și mici obiecte din ipsos gata pregătite pentru vopsit sau pictat, fulgii de nea fiind vânduți cu doar 1 leu/bucată, de exemplu, la fel și mici decorațiuni, chiar și gata pictate, pentru pus în brad.

Cumpărători au fost profesorii și colegii elevilor care au realizat decorațiunile FOTO: A.M.
Cumpărători au fost profesorii și colegii elevilor care au realizat decorațiunile FOTO: A.M.

Elevii s-au apucat de treabă cu mai mult de o lună în urmă, lucrând la orele de specialitate și folosind tehnici care trebuie exersate conform programei. Profesorii le-au permis să-și folosească imaginația la decorat, din mâna lor ieșind obiecte de decor lucrate cu mult mai mult bun-gust decât obiectele de serie pe care le găsim în majoritatea târgurilor de Crăciun.

Materialele folosite le-au procurat fie cu ajutorul sponsorilor, fie prin contribuția lor și a profesorilor, iar prețurile mici cu care au scos rezultatul muncii lor la vânzare le-au motivat prin faptul că tot elevii școlii vor fi cumpărătorii.

Măști, îngeri, broșe, papioane etc., toate la prețuri foarte mici FOTO: A.M.
Măști, îngeri, broșe, papioane etc., toate la prețuri foarte mici FOTO: A.M.

„Ei au lucrat la clasă toate aceste produse. Ei asta fac în cadrul orelor de modelaj. Au aici o grămadă de produse din ipsos turnate și pictate de ei, sau lăsate nepictate, astfel încât fiecare cumpărător să și le personalizeze așa cum dorește. De asemenea, cu ajutorul mașinilor de cusut pe care le-au obținut ca sponsorizare, au făcut broșe - am și eu o broșă foarte frumoasă - și papioane, astfel încât să învețe să lucreze pe ele, și ne pregătesc și alte surprize. Banii strânși îi vor folosi pe de o parte pentru a-și cumpăra în continuare materiale pentru alte activități extrașcolare pe care și le doresc, și pe de altă parte, avem din păcate niște evenimente neplăcute la nivelul școlii și-și vor ajuta colegii”, a declarat directorul liceului, prof. Adina Gruia.

Elevii și-au exersat cu ocazia târgului și abilitățile de comercianți FOTO: A.M.
Elevii și-au exersat cu ocazia târgului și abilitățile de comercianți FOTO: A.M.

Profesorii care îi coordonează au explicat la rândul lor că târgul organizat de elevi în premieră este o ocazie bună de a prezenta privitorilor reușitele lor de la orele de curs.

„E prima noastră ediție. Ne-a venit ideea în urma activităților din anii trecuți, când organizam «De Dragobete iubește românește», iar elevele noastre aduceau prăjituri făcute în casă, și de asemenea am urmat bunul exemplu al colegilor din țară, unde clasele de arte de obicei își caută un feedback prin vânzarea produselor făcute de ei. Este o ocazie minunată prin care noi putem să arătăm că suntem prezenți și că vrem să ne facem văzuți și totodată să putem acumula fonduri pentru materiale și pentru resurse la clasa de arte”, a declarat prof. Delia Badea.

Elevii nu au folosit o singură tehnică, îmbinând modelajul, pentru care s-au folosit inclusiv de forme pentru prăjituri, cu pictura, cusăturile etc. O parte, a dezvăluit prof. Adriana Vâlcea, au pus pentru prima dată mâna pe ac în cadrul orelor.

Printre micii colindători s-a aflat și o fetiță din Ucraina, elevă a liceului FOTO: A.M.
Printre micii colindători s-a aflat și o fetiță din Ucraina, elevă a liceului FOTO: A.M.

„Avem forme turnate în ipsos, avem papier-mache, avem accesorii vestimentare cusute la mașină și la acul de cusut - i-am învățat, pentru că mulți dintre ei nu mai știu, probabil în familie nu se mai transmite acest obicei - și au foarte încântați. Pentru noi a fost un succes în primul rând pentru că ei au venit cu drag să facă aceste obiecte. (…) Anul acesta este experimental și a fost, așa, organizat cumva ad-hoc. (…) Avem patru clase de artă și am încercat să le implicăm pe toate”, a spus la rândul său prof. Adriana Vîlcea.

Cumpărători au fost profesorii școlii, elevii, dar și invitații veniți la deschiderea târgului. Printre ei, colegii mai mici din școală, elevi de la clasa pregătitoare din programul step-by-step, care mai întâi au colindat, fiind răsplătiți după datină cu nuci, covrigi și cozonac, la final fiind invitați să își aleagă fiecare câte un obiect.

Din grupul de colindători a făcut parte și o fetiță din Ucraina, care a recitat o poezie în limba română (vezi video), deși merge la școală în România de doar câteva luni și, la înscriere, „nu știa o boabă românește”, după cum au dezvăluit profesorii.    

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite