O avalanșă puternică a îngropat cabana Capra din Munții Făgăraș. Nu s-au înregistrat victime FOTO VIDEO

0
Publicat:

O avalanşă de mari dimensiuni a îngropat cabana Capra în nămeţi. Incidentul a avut loc sâmbătă seară în Munții Făgăraș. Din cauza vremii nefavorabile, circulaţia a fost închisă sau restricţionată pe mai multe tronsoane din A1.

Cabana Capra acoperită de zăpadă FOTO Facebook Radu Hera
Cabana Capra acoperită de zăpadă FOTO Facebook Radu Hera

Un buletin nivometeorologic emis vineri anunţa că, până duminică seară, este risc mare de avalanşă, cotat cu patru din cinci, în munţii Făgăraş, Ţarcu-Godeanu, Parâng-Şureanu şi în Masivul Bucegi.

Mașinile din parcarea cabanei, acoperite de zăpadă FOTO Facebook Radu Hera
Mașinile din parcarea cabanei, acoperite de zăpadă FOTO Facebook Radu Hera

Avalanșa a produs pagube şi a acoperit cu zăpadă maşini aflate în parcarea cabanei care este situată în apropierea Transfăgărăşanului, la aproape 1600 de metri altitudine. Informaţia a fost făcută publică de o organizaţie care monitorizează avalanşele şi care precizează că nu există victime, ci doar pagube materiale.

Avalanșa a făcut doar pagube materiale FOTO Facebook Radu Hera
Avalanșa a făcut doar pagube materiale FOTO Facebook Radu Hera

O avalanşă de mari dimensiuni a lovit cabana Capra şi parcarea din faţa cabanei. Nu sunt victime dar sunt pagube materiale atât la cabană precum şi mai multe maşini avariate”, a anunţat, pe Facebook, Avalanşe în Carpaţi, ONG care monitorizează fenomenul avalanşelor în munţii Carpaţi.

Avertismentul meteorologilor

În urmă cu câteva zile, meteorologii sibieni au avertizat că este risc mare de producerea de avalanşe, la peste 1.800 de metri altitudine, în Munţii Făgăraş, fiind vizată şi zona Bâlea Lac.

La Bâlea Lac se înregistrează cel mai mare strat de zăpadă la o staţie meteo de munte, de 172 de centimetri, se arată în Buletinul nivometeorologic emis miercuri.

La peste 1.800 metri, stratul de zăpadă a crescut constant în ultimele zile, în special pe versanţii nordici, iar la suprafaţă se întâlnesc 35-50 centimetri de zăpadă recentă, cu rezistenţă şi coeziune scăzute, depuşi peste o crustă de gheaţă mai veche. Acest strat este mai consistent pe văi şi în zonele adăpostite, unde poate atinge sau depăşi 1 metru. În zona crestelor sunt multiple formate plăci de vânt. 

Stratul mai vechi este format din zăpadă întărită, având intercalate cruste de gheaţă. Pe pantele suficient de înclinate se pot declanşa spontan avalanşe, de dimensiuni medii şi chiar mari, prin alunecarea zăpezii recent depuse peste straturile mai vechi şi întărit sau prin ruperea şi alunecarea plăcilor de vânt din apropierea crestelor, riscul declanşării avalanşelor fiind amplificat la supraîncărcări şi pe versanţii nordici”, avertizează meteorologii sibieni.

Din cauza viscolului puternic, circulaţia a fost închisă pe un tronson al A1, în județul Sibiu, şi pe alte două tronsoane de drumuri naţionale din judeţul Buză. De asemenea, traficul a fost restricţionat pentru maşini de mare tonaj pe alte trei sectoare de drum din Buzău.

Drumuri închise sau cu trafic restricționat

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, este închisă circulaţia pe următoarele tronsoane de drumuri:

– A1 Sibiu – Deva, tronsonul Boiţa – Cunţa, judeţul Sibiu;

– DN 22 Râmnicu  Sărat, judeţul Buzău  – limita cu judeţul Brăila;

– DN 2B municipiul Buzău – limită judeţul Brăila.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite