Iarna se dezlănțuie. Viscol puternic în România: harta celor mai afectate zone. Anunțurile meteorologilor

0
Publicat:

Iara se dezlănțuie în următoarele ore. Meteorologii au emis sâmbătă mai multe avertizări cod galben şi portocaliu de ninsori şi de vânt puternic pentru cea mai mare parte a ţării. Vremea rea pune stăpânire pe România.

Viscol puternic în România FOTO Inquam Photos / Alexandru Busca
Viscol puternic în România FOTO Inquam Photos / Alexandru Busca

O avertizare cod galben de viscol şi ninsori moderate cantitativ la munte a fost emisă de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pentru intervalul 04 februarie, ora 1.00 – 05 februarie, ora 20.00.

La munte va ninge moderat cantitativ, vântul va avea intensificări cu rafale, în general, de 50-70 km/h, iar la altitudini de peste 1800 m va depăşi 80-90 km/h. Temporar va fi viscol şi vizibilitate redusă. În Carpaţii Meridionali şi Occidentali se va depune strat consistent de zăpadă, local de peste 20-25 cm. Notă: În Carpaţii Meridionali şi de Curbură vântul va continua să prezinte intensificări şi în noaptea de duminică spre luni (5/6 februarie). De duminică (5 februarie) vremea va intra într-un proces de răcire şi va deveni geroasă noaptea, cu precădere în regiunile intracarpatice”, anunță ANM.

Coduri galbene și portocalii de vreme rea

O altă avertizare, cod portocaliu, de viscol puternic, a fost emisă pentru Carpaţii Meridionali la peste 1800 m altitudine, intervalul de valabilitate fiind  04 februarie, ora 20.00 – 05 februarie, ora 20.00.

Astfel, la altitudini de peste 1800 m, în Carpaţii Meridionali, vor fi intervale cu viscol puternic (rafale de peste 90-100 km/h) şi vizibilitate foarte redusă.

Intensificări ale vântului sunt anunţate în Banat, Crişana şi jumătatea de vest a Transilvaniei începând de sâmbătă, ora 11.00 până duminică dimineață, ora 06.00, şi în acest caz fiind emisă o avertizare de tip cod galben.

În zona vizată, vântul va avea intensificări cu viteze, în general, de 50-70 km/h, iar în vestul şi sud-vestul Transilvaniei vor fi perioade în care rafalele se vor asocia cu ninsori moderate cantitativ determinând apariţia viscolului. Notă: Temporar va ninge şi vor fi intensificări ale vântului şi în restul teritoriului, dar pe arii mai restrânse şi la intensitate mai mică”, arată meteorologii.

Vreme rea în aproape toată țara FOTO meteoromania.ro
Vreme rea în aproape toată țara FOTO meteoromania.ro

Jumătatea de sud a Moldovei, jumătatea de est a Munteniei şi Dobrogea se află sub cod galben, fiind anunţate intensificări ale vântului, perioade cu viscol şi transport de zăpadă, începând de sâmbătă de la ora 20.00 până duminică la aceeaşi oră.

În jumătatea de sud a Moldovei, jumătatea de est a Munteniei şi Dobrogea vor fi intensificări ale vântului, cu rafale, în general, de 50...70 km/h, astfel că zăpada va fi spulberată. Îndeosebi în noaptea de sâmbătă spre duminică (4/5 februarie) va ninge şi  vor fi perioade cu viscol şi vizibilitate redusă”, transmit meteorologii.

Ninsori și vânt pe litoral

Pe litoral sunt anunţate intensificări susţinute ale vântului şi viscol, în intervalul 05 februarie, ora 02.00 – 05 februarie, ora 20.00, fiind emisă o avertizare cod portocaliu.

Pe litoral, temporar va ninge, iar vântul va avea intensificări susţinute, cu viteze de  70-80 km/h, astfel că ninsoarea va fi viscolită, zăpada spulberată şi vizibilitatea redusă, mai accentuate în zona judeţului Constanţa. Notă: Vântul va continua să prezinte intensificări şi în noaptea de duminică spre luni (5/6 februarie)”, anunţă meteorologii.

Cum va fi vremea în București până duminică seara

Conform ANM, temporar cerul va avea înnorări şi vor fi precipitaţii slabe, predominant ploaie pe parcursul zilei de sâmbătă (4 februarie) şi sub formă de ninsoare în restul intervalului. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări temporare începând din seara zilei de sâmbătă, când vor fi viteze în general de 40-45 km/h.

Temperatura maximă va scădea semnificativ, de la 5-6 grade Celsius - sâmbătă, până în jurul valorii de 1 grad Celsius - duminică. Minima se va încadra între minus 2 și 0 grade. Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentele informaţii, în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice.

MeteoPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite