Risc mare de avalanșe în Munții Făgăraș. Avertizare pentru turiști: pericol și în zona Bâlea Lac

0
Publicat:

Meteorologii sibieni avertizează că este risc mare de producerea de avalanşe, la peste 1.800 de metri altitudine, în Munţii Făgăraş, fiind vizată şi zona Bâlea Lac. Turiștii sunt avertizați că accesul în zonă se face doar cu telecabina, cu condiția ca vremea să fie bună.

Risc ridicat de avalanșe FOTO Sebastian Big/Facebook Avalanșe în Carpați
Risc ridicat de avalanșe FOTO Sebastian Big/Facebook Avalanșe în Carpați

La Bâlea Lac se înregistrează cel mai mare strat de zăpadă la o staţie meteo de munte, de 172 de centimetri, se arată în Buletinul nivometeorologic emis miercuri.

La peste 1.800 metri, stratul de zăpadă a crescut constant în ultimele zile, în special pe versanţii nordici, iar la suprafaţă se întâlnesc 35-50 centimetri de zăpadă recentă, cu rezistenţă şi coeziune scăzute, depuşi peste o crustă de gheaţă mai veche. Acest strat este mai consistent pe văi şi în zonele adăpostite, unde poate atinge sau depăşi 1 metru. În zona crestelor sunt multiple formate plăci de vânt. 

Stratul mai vechi este format din zăpadă întărită, având intercalate cruste de gheaţă. Pe pantele suficient de înclinate se pot declanşa spontan avalanşe, de dimensiuni medii şi chiar mari, prin alunecarea zăpezii recent depuse peste straturile mai vechi şi întărit sau prin ruperea şi alunecarea plăcilor de vânt din apropierea crestelor, riscul declanşării avalanşelor fiind amplificat la supraîncărcări şi pe versanţii nordici”, avertizează meteorologii sibieni.

Accesul turiştilor la Bâlea Lac se poate face în această perioadă doar cu telecabina şi numai când condiţiile meteo sunt bune. 

Nu vă încumetați la drum!

În urmă cu trei zile, salvamontiştii au anunţat că, în urma ninsorilor din ultima zi, există risc însemnat de producere a unor avalanşe în Carpaţii Meridionali și în Munții Bucegi. Oricine se încumetă la drum trebuie să fie pregătit de riscuri.

Pericolul mare este la altitudini de peste 1.800 de metri. Riscul este evaluat la 3 pe o scară de la 1 la 5 în Meridionali, iar în Bucegi, unde a nins mult, riscul de avalanşă este însemnat în unele zone. Salvamontiștii dâmbovițeni avertizează că există un risc ridicat de avalanșe în Munții Bucegi.

Sibiu


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri