Video Nou cutremur la Târgu-Jiu, magnitudine 5,7 pe Richter. Bilanțul seismului și reacțiile oamenilor VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un cutremur de magnitudine 5,7 pe Richter a avut loc marți după-amiază, la ora 15.16, în sudul României, la Târgu-Jiu. Seismul a avut loc la o adâncime de 6,3 kilometri.

cutremur jpg

Potrivit datelor de la Institutul de Fizica Pământului, cutremurul a avut loc la 10 km sud de epicentrul seismului care a avut loc luni în aceeași zonă.

Cutremurul s-a produs la 70km N de Craiova, 70km V de Pitesti, 97km S de Sibiu, 149km SV de Brasov, 160km V de Ploiesti, 177km V de Bucuresti, 198km NV de Ruse, 205km S de Cluj-Napoca, 234km E de Timisoara, 244km NE de Nis.

image

UPDATE 21.14 Cutremurul de marţi din Gorj a fost urmat, până acum, de 13 replici cu magnitudini între 2,4 şi 4,1 pe Richter

Cutremurul cu magnitudinea 5,7 pe Richter, produs marţi în judeţul Gorj, a fost urmat, până la ora 20:42, de 13 replici cu magnitudini între 2,4 şi 4,1, potrivit datelor afişate de Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

UPDATE 20.22 Cutremurele din Oltenia nu pot declanșa un seism în Vrancea, spun experții. Ghid de supraviețuire în caz de dezastru teluric

Seismele din ultimele zile, din Oltenia, au fost unele de suprafață, care nu pot declanșa o descărcare tectonică din Vrancea, pentru că aceasta se face la mare adâncime, dau asigurări seismologii. În același timp, aceștia nu exclud posibilitatea ca „roiul de cutremure“ să migreze spre Banat. Detalii aici

UPDATE 20.12 Un bărbat de 55 ani, din Târgu-Jiu, a sărit pe geam de la etajul 1 în timpul cutremurului

Un bărbat în vârstă de 55 ani a ajuns la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu cu dureri la gleznă, spunându-le asistentelor că a sărit de la etajul 1 în timpul cutremurului produs marți, 14 februarie 2023. Detalii aici

UPDATE 20.00 Cutremurul din Gorj a provocat panică și în Vâlcea. Cum a fost afectat acoperișul unui bloc 

Ambele cutremure de marți după-amiaza, 14 februarie, produse în Gorj, au avut efecte și în Vâlcea. După cel de-al doilea seism, pompierii militari din județ au intervenit în cazul unui bloc care risca să rămână fără acoperiș. Detalii aici

UPDATE 19.50 Cutremurul repetat din Arad pune populația pe gânduri: „Nu este zonă seismică”

Arădenilor nu le-a venit să creadă când, astăzi, din nou, au început să se clatine obiectele și mobilierul din locuințe. Sunt persoane care spun că în 40 de ani nu știe să fi simțit vreodată un seism. Este a doua zi în care Aradul se cutremură la propriu.

„Nu înțelegem ce se întâmplă. Ne punem tot felul de întrebări. Aradul nu este zonă seismică. În 40 de ani de când sunt pe pământ nu am avut parte de așa ceva.  Probabil că va urma unul și mâine”, declară un arădean. Detalii aici  

UPDATE 19.48 Panică la Târgu-Jiu după cutremurul de 5,7. De pe clădiri au căzut cărămizi, gorjenii fug din oraș

Locuitorii din Târgu-Jiu fug din oraș, după cutremurul de 5,7 pe scara Richter produs marți, 14 februarie 2023, al doilea în ultimele două zile. Autoritățile au făcut un bilanț provizoriu în urma evaluării pagubelor.

Mulți dintre cetățenii municipiului Târgu-Jiu au luat deja calea localităților învecinate unde au case de vacanță sau rude, iar asta după câteva ore petrecute în fața locuințelor din municipiu. Și cei pe care cutremurul i-a surprins în magazine s-au speriat, produsele căzând de pe rafturi. Detalii aici

UPDATE 19.19 Cutremurul din Gorj, resimțit și la Sofia și Belgrad

Seismul de magnitudine 5,6, care s-a produs marţi în sud-vestul României, a fost resimţit până la Sofia şi la Belgrad, dar nu a făcut decât pagube minore, conform unui raport al Institutului seismologic american USGS, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Conform USGS, seismul cu epicentrul în judeţul Gorj s-a produs la o adâncime de 10 kilometri.  Datele publicate de INFP indică o magnitudine de 5,7 și epicentrul la 6,3 kilometri adâncime.

Este pentru a doua zi consecutiv când în România se produce un seism de magnitudine importantă, mai notează AFP care aminteşte că teritoriul românesc este traversat de mai multe falii seismice, condiţii în care România este una dintre ţările europene cele mai expuse la pericolul reprezentat de cutremure.

UPDATE 19.09 Femeie din Târgu Jiu, surprinsă de cutremur printre rafturile unui supermarket. „Nu mai stăm aici, ne ducem la țară"

Femeia a observat cum totul se mișcă în jurul ei și a fugit disperată afară. Cutremurul de marți, de la ora 15.16, a produs panică în sudul țării. După seism, zeci de oameni din mai multe zone ale țării au hotărât să se mute de la bloc în casele părintești de la țară.

Pe rețelele de socializare au apărut zeci de imagini surprinse în timpul cutremurului. Camerele de supraveghere ale unui supermarket au surprins o femeie care se afla printre rafturi când început seismul. Disperată, femeia a început să alerge printre marfa care cădea din toate părțile. 

Al doilea cutremur din Gorj i-a determinat pe mulți oameni care locuiesc l bloc să se mute la la casă, la părinți sau prieteni. „Am discutat cu soțul și am hotărât să ducem copiii la țară, la părinți.  Ne este foarte frică. A doua zi am simțit cutremurul mult mai rău. Nu mai stăm aici, ne ducem la țară", a declarat o femeie care locuiește în Târgu Jiu. Detalii și imagini aici

UPDATE 19.03 Directorul INFP, surprins de faptul că zona Olteniei s-a activat seismic: „S-au produs cutremure foarte rar”

Directorul general al Institutului Naţional de Fizică a Pământului (INFP), Constantin Ionescu, a declarat că este o "surpriză" că zona unde s-a produs cutremurul de 5,7 pe Richter s-a activat, deoarece până acum nu s-au înregistrat decât seisme de magnitudine mică.

"E o zonă în care nu s-au produs cutremure decât foarte rar, iar dacă se produceau erau magnitudini mici, au fost magnitudini de 3 grade, 2 grade, 1 grad. Pentru noi e o surpriză că zona respectivă s-a activat, ea a mai produs cutremure în trecut. (...) Din punct de vedere geologic, mişcarea a fost pe verticală, mişcarea faliilor a fost pe verticală. Mecanismul cutremurului aşa arată, adică au fost două plăci care s-au mişcat una faţă de cealaltă pe verticală, la ambele cutremure. Deci, ele sunt un tandem de cutremure. Acest al doilea cutremur poate să fie un frate al celuilalt, nu este o replică a lui", a precizat Constantin Ionescu. Detalii aici

UPDATE 18.55 Cutremurul de marți, resimțit intens în Hunedoara. Oamenii au intrat în panică și au sunat la 112

Neliniștea a cuprins, marți după-amiază, numeroși locuitori ai județului Hunedoara, după ce un nou cutremur, cu epicentrul în județul Gorj a fost resimțit intens în vestul țării.

În Hunedoara nu au fost semnalate pagube materiale, însă mulți locuitori ai județului au relatat despre experiența neplăcută trăită în timpul celor câteva secunde cât a durat seismul.

„Luni m-am temut pentru câteva secunde, dar astăzi, când totul în jurul meu s-a zgâlțâit mi-am revenit mult mai greu după șocul trăit în propria locuință. A durat mai mult, iar eu am așteptat sub tocul ușii să se termine zdruncinăturile. În apartamentul de deasupra mea am auzit cum ceva greu, probabil, mobilă, s-a prăbușit pe podea și m-am speriat”, a relatat Maria, din Hunedoara, pe pagina sa de Facebook. Detalii aici

UPDATE 18.43 Cum s-a simțit la Cluj cutremurul din Oltenia. „Mamă! Se mișcă....”

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj a primit trei apeluri de la clujeni care au anunțat cutremurul, dar nu există pagube. Pe rețelele sociale, oamenii susțin că au simțit cutremurul. Există și o filmare cu un apartament ale cărui uși se mișcă. 

A fost cutremur la Cluj-Napoca sau cel puțin s-a resimțit și aici! Avem dovada, video primit chiar acum de la un ascultător”, a relatat Radio Cluj, atașând următoarea filmare. În clip se vede o ușă de sticlă cum se mișcă într-un apartament și un bărbat care exclamă: „Mamă! Se mișcă încă casa”.

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgențe (ISU) Cluj au susținut că s-au înregistrat trei apeluri care au semnalat cutremurul. „Nu sunt anunțate pagube sau alte probleme, însă o autospecială va efectua o misiune de recunoaștere pe strada Almașului din Cluj-Napoca și în comuna Florești”, au precizat pompierii clujeni. Imagini și detalii aici

UPDATE 18.40 A șasea replică a cutremurului din Gorj

O nouă replică a cutremurului de 5,7 din judeţul Gorj a avut loc marţi la ora 17:47, magnitudinea seismului fiind de 3,9 pe Richter, potrivit datelor afişate de Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), scrie Agerpres.

Cel mai recent cutremur din zonă a avut loc la o adâncime de 15 kilometri, respectiv la 104 km nord-vest de Craiova, 107 km sud-vest de Sibiu, 139 km vest de Piteşti, 165 km sud-est de Timişoara, 184 km sud-est de Arad, 184 km sud de Cluj-Napoca şi 201 km vest de Braşov.

Aceasta este a şasea replică a cutremurului major de marţi din judeţul Gorj. Precedentele au avut magnitudini cuprinse între 2,8 şi 4,2 pe Richter, unul singur fiind localizat în judeţul Dolj.

UPDATE 17.45 Raed Arafat, șeful DSU, vorbește despre situația post cutremur

Au fost doi răniți ușor și mai multe apeluri la 112 ale unor oameni care au suferit atacuri de panică. Nu există răniți grav. S-au înregistrat mașini și clădiri avariate.

Raed Arafat face apel la calm și cere populației să se informeze doar din surse oficiale și să ignore falșii specialiști care vor apărea și vor vorbi despre diverse posibilități de prezicere a cutremuruleor. Detalii aici

UPDATE 17.36 Până la această oră au avut loc cinci replici ale cutremurului, dintre are una de 4,2 magnitudine.

În ziua de 14.02.2023, 17:24:29 (ora României), s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur mediu cu magnitudinea ML 4.2, la adâncimea de 15 km.

Cutremurul s-a produs la 106km SV de Sibiu, 106km NV de Craiova, 140km V de Pitesti, 164km SE de Timisoara, 182km S de Cluj-Napoca, 182km SE de Arad, 200km V de Brasov, 214km E de Belgrade, 219km E de Zemun, 226km NE de Nis, informează INFP.

Celelate patru replici au avut magnitudini între 2,8 și 3,5.

Clipboard01 jpg

De asemenea, adâncimea la care a avut loc cutremurul de la ora 15.16 a fost revizuită, de la 40 de kilometri la 6,3 kilometri adâncime.

UPDATE 17.23 Cum a afectat cutremurul din Gorj sistemul energetic național

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a făcut marți o serie de precizări privind sistemul energetic național, în contextul cutremurului produs în Gorj, care „a fost mult mai puternic decât cel de luni”.

„În condițiile în care regiunea de Sud-Vest a fost afectată astăzi de un cutremur cu epicentrul în județul Gorj, Sistemul Energetic Național a funcționat fără probleme, asigurându-se în bune condiții atât producerea, cât și furnizarea energiei electrice și gazelor naturale”, a scris ministrul Energiei pe pagina sa de Facebook. Detalii aici

UPDATE 17.20 Panică la Craiova după cutremurul de 5,7 grade. În supermarketuri marfa a căzut de pe rafturi. „Îmi e frică să mai intru în casă"

Craiovenii au resimțit puternic seismul de suprafață de marți după amiază. Oamenii au ieșit în fața blocurilor, mulți dintre angajații instituțiilor au fugit și ei afară, iar în multe saloane, pacienții care erau internați au început să țipe de teamă.

Cutremurul de magnitudine 5,7 pe Richter care a avut loc marți după-amiază, la ora 15.16, în sudul României, a fost resimțit de toți craiovenii. În câteva secunde, pe toate rețelele de socializare au apărut mesaje care veneau din toate cartierele. „A fost cutremur! L-ați simțit?", au scris zeci de oameni.

Cei mai mulți dintre craioveni au ieșit imediat în fața blocurilor. Detalii aici

UPDATE 17.14 Gheorghe Mărmureanu: Replicile vor continua să curgă în Oltenia, iar un cutremur în Banat nu este exclus

Profesorul Gheorghe Mărmureanu spune că în Oltenia avem o zonă seismică cunoscută și că cutremurele din ultimele zile au și o parte partea bună că avem mai multe descărcări mari de forțe și putem spera ca lucrurile să se liniștească, dar nu exclude un seism în Banat. Detalii aici

UPDATE 16.53 Mai multe clădiri şi maşini au fost avariate în urma cutremurului din Oltenia, din 14 februarie FOTO

Cutremurul care a zguduit puternic România astăzi, 14 februarie, a lăsat în urmă mai multe pagube materiale. Astfel, numeroase clădiri şi autoturisme au fost avariate în zonele în care seismul s-a simţit cel mai puternic.

În imaginile publicate pe reţelele de socializare se vede cum tencuiala de pe clădiri a căzut, coşurile de fum au fost avariate iar unele maşini s-au ales cu geamurile sparte. 

Cutremur 3 jpg

Mai multe detalii aici

UPDATE 16.51 Șefa Institutului Seismologic din Timișoara: „Nu este exclusă o secvență seismică în Banat”

Adina Rău, directorul Institutului Seismologic din Timișoara, a declarat pentru “Adevărul” că nu este exclus să apară un nou cutremur și în zona Banatului.

Cutremurul cu o magnitudine de 5,7 grade pe scara Richter care s-a produs, marţi, 14 februarie, în judeţul Gorj, a fost resimțit bine și la Timișoara. Puterea seismului este identică cu cel mai puternic seism din Banat, care a avut loc în 12 iulie 1991, cu epicentrul la Banloc (județul Timiș), la o distanţă de 54 de kilometri de Timişoara. 

Din informațiile pe care le avem acum, acest cutremur din Gorj e la fel de puternic ca cel care a avut loc 1991. EMSC dă 5,5 magnitudinea, încă mai vin date de la stații. a avut loc la o adâncime de 6,2 kilometri, mai mică cu zece kilometri față ce a fost ieri. Ne așteptam și noi la replici mai mici, azi au fost deja două, cu magnitudini de 3,5 și 3,4 grade, a fost o surpriză să vedem că a venit unul mai puternic decât cel de ieri. E o surpriză, sincer!”, a spus Adina Rău, directorul Observatorului Seismologic din Timișoara. Detalii aici

UPDATE 16.45 Cutremurul de marți, surprins de camerele de supraveghere într-o frizerie din Târgu Jiu VIDEO

Seismul de marți după-amiază a fost înregistrat de camerele de luate vederi dintr-o frizerie din Târgu Jiu. Oamenii s-au panicat și au iețit imediat din clădire.

Mai multe imagini și detalii aici

UPDATE 16.42 Cutremurul cu magnitudinea 5,7 din Oltenia. Pompierii ISU Olt au pornit în misiuni de recunoaștere în teren

În urmă cutremurului care s-a produs în urmă cu puțin timp, echipaje operative din cadrul subunităților de intervenție execută recunoașteri în teren.

Până la acest moment, nu au fost primite apeluri prin intermediul 112 și nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime”, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Olt. Detalii aici

UPDATE 16.40 Cutremur resimțit puternic la Alba Iulia. Sediul Direcției de Finanțe Publice a fost evacuat. Ce spun oamenii

„S-a mișcat biroul cu mine, eram la serviciu. S-a simțit mai tare decât ieri”. „S-a simțit destul de tare azi. S-au cam zgalțit pereții, mobilierul, iar o sticla de parfum juca tare….a durat câteva secunde bune”. „Am simțit și noi, puțin mai mult cu 2, 3 secunde! Doamne ferește de mai rău!”. „În Ocna Mureș a fost mai puternic ca cel de ieri!”.

Sediul Direcției Județene de Finanțe a fost evacuat imediat după producerea cutremurului. Detalii aici

UPDATE 16.39 ISU Hunedoara ia măsuri în urma cutremurului. S-a activat Grupa Operativă

După producerea seismului înregistrat, astăzi, la ora 15:16, Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență al județului Hunedoara a activat imediat Grupa Operativă, sub comanda inspectorului șef, care a început monitorizarea situației din județul Hunedoara, privind eventualele efecte negative ale mișcării seismice. Echipele de intervenție de la nivelul fiecărei subunități ale I.S.U. Hunedoara se află, în acest moment în teren, fiind prealertate toate subunitățile de intervenție", transmite ISU Hunedoara.  Detalii aici

UPDATE 16.33 Fenomen neobișnuit, produs în timpul cutremurului din Gorj: „Ar fi un precedent”

Sistemul rapid de alertare rapidă din Vrancea a pornit în timpul cutremurului de 5,7 grade pe scara Richter produs în Gorj. Specialiștii INFP fac cercetări pentru a stabili dacă a fost un cutremur și în Vrancea sau sistemul rapid de alertă a pornit ca urmare a cutremurului din Gorj.

Primele informații după cutremurul de 5,7 grade pe scara Richter produs în Gorj arătau că a avut loc un cutremur de 4,5 grade pe scara Richter în Vrancea, la o adâncime de 28,6 km. Ulterior, informațiile au fost revizuite, fiind comunicate datele cutremurului de 5,7 grade din Gorj.

Un cercetător din cadrul Institutului Național pentru Fizica Pământului a declarat pentru „Adevărul” că sistemul rapid de alertă din Vrancea a pornit în timpul cutremurului din Gorj, iar asta i-a făcut pe specialiști să creadă fie că au avut loc două cutremure simultan, fie că seismul din Gorj a declanșat sistemul rapid de alertă din Vrancea. Detalii aici

UPDATE 16.25 Ce spun oamenii din regiune despre cutremurul din Gorj

Un nou cutremur s-a produs, marți dup-amiază, în județul Gorj. Seismul, cu magnitudinea s-a simțit și la București, Pitești, Râmnicu Vâlcea, Craiova și Timișoara. Oamenii cer măsuri.

„În țara lui «las-o mă, că merge și așa» vom ajunge sub dărâmături„

Oamenii sunt foarte speriati pentru că este al doilea cutremur în două zile. 

„Poate ne puneți pe grup o hartă cu construcțiile cu risc în caz de seism sau alte calamități naturale. Sau sunt informații confidențiale? Sunt semnalate corespunzător astfel de construcții (buline, triunghiuri și etc.)? Sunt informați cei care locuiesc în astfel de clădiri că există un risc destul de mare ca aceasta să se prăbușească? Ghidul de supraviețuire în caz de incendiu, cutremur, inundație sau alte calamități nu se face citind un articol pe Internet... În școli nu mai este implementat de ani, pentru că este considerat <<comunist>>, la orice serviciu se face <<din pix>> și lista poate continua. În țara lui <<las-o mă, că merge și așa>> vom ajunge sub dărâmături dacă ne atinge iar vreun '77”, a reacționat pe Facebook Ela Adriana.  Detalii aici

UPDATE 16.16 Seismul a fost urmat de două replici

Cutremurul cu magnitudinea 5,7, produs marţi după-amiaza în judeţul Gorj, a fost urmat într-un interval de aproape 15 minute de două seisme, cu magnitudini de 3,5 şi 3,4 pe Richter, potrivit Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Cea mai importantă replică, de 3,5 pe Richter, s-a produs la ora locală 15:29, la adâncimea de 5 km, respectiv la 101 km sud-vest de Sibiu, 103 km nord-vest de Craiova, 133 km vest de Piteşti, 169 km est de Timişoara şi 181 km sud de Cluj-Napoca.

Cel de-al doilea seism a avut magnitudinea de 3,4 şi s-a produs la adâncimea de 10 km, la 100 km nor-vest de Craiova, 110 km sud-vest de Sibiu, 138 km vest de Piteşti, 167 km sud-est de Timişoara, 187 km sud-est de Arad şi 189 km sud Cluj-Napoca.

UPDATE 16.15 FOTO. Cutremurul din Gorj s-a resimţit şi în supermarket-uri. Marfa din magazine a căzut de pe rafturi

Cutremur 1 jpg

Seismul care s-a produs marți, în România, la ora 15.16, s-a resimţit puternic în mai multe zone ale ţării. Astfel, pe reţelele de socializare au început să apară imagini cu efectele cutremurului. Din pozele distribuite de utilizatori se vede cum marfa de pe rafturile magazinelor s-a răsturnat în timpul seismului. Imagini și detalii aici

UPDATE 15.53 Cutremurul de 5,7 pe Richter i-a scos pe străzi pe oamenii din Târgu-Jiu. Mai multe clădiri au fost avariate

Cutremurul de marți, de la ora 15.16, a produs panică printre locuitorii din municipiul Târgu Jiu. Aceștia au resimțit destul de puternic seismul de suprafață de 5,7 pe Richer și au coborât din blocuri pe stradă.

O localnică care stă la etajul 4 a spus că i-au căzut toate paharele pe care le avea într-o vitrină. Cutremurul a produs și pagube. Detalii aici

Știrea inițială

Cutremurul s-a simțit și la Alba Iulia. Există relatări potrivit cărora seismul s-a simțit și la București.

Pe rețelele de socializare cirucla informații și imagini care arată că seismul a dărâmat marfa de pe rafturile unor supermarketuri, alții relatează că obiecte de mobilier au fost dărâmate.

Un cercetător de la Institutul Național pentru Fizica Pământului a declarat pentru „Adevărul” că este posibil ca simultan cu cutremurul de 5,7 grade din Gorj să se fi produs un cutremur de 4,5 in Vrancea.

Seismul a avut loc după ce luni un alt cutremur, de 5,2 pe Richter, a avut loc în aceeași zonă. Cutremurul de luni nu a produs pagube.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite