Cutremurul cu magnitudinea 5,7 din Oltenia. Pompierii ISU Olt au pornit în misiuni de recunoaștere în teren

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nou cutremur s-a produs, marți, 14 februarie 2023, în Oltenia. Cutremurul s-a simțit și la Slatina, dar și în alte localități ale județului. Pompierii ISU Olt execută misiuni de recunoaștere.

Cutremurul s-a produs în Oltenia FOTO: INFP
Cutremurul s-a produs în Oltenia FOTO: INFP

UPDATE ora 16.30

Reprezentanții ISU Olt au încheiat misiunile de recunoaștere. „În urma recunoașterilor nu au fost constatate pagube. Până în acest moment nu a fost primit niciun apel în dispeceratul ISU-SAJ”, sunt preciizările reprezentanților instituției.

Știrea inițială

În urma cutremurului care s-a produs în urmă cu puțin timp, echipaje operative din cadrul subunităților de intervenție execută recunoașteri în teren.

Până la acest moment, nu au fost primite apeluri prin intermediul 112 și nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime”, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Olt.

Prefectul județului Olt, Florin Homorean, a confirmat că din județ nu s-au semnalat situații deosebite.

Din momentul în care s-a produs cutremurul, am avut o procedură care este valabilă la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, avem echipe plecate în teritoriu pentru recunoaștere, până acum nu avem semnale că s-ar fi întâmplat ceva la nivel județean în urma acestui cutremur. Nu avem o situație cu localități în care s-a simțit mai puternic, vă dați seama, doar dacă cineva ar fi apelat la 112 că ar fi existat efecte în urma producerii acestui cutremur. Până acum nu avem asemenea informații”, a spus prefectul județului Olt.

Pe rețelele sociale au apărut deja reacții ale oamenilor din tot județul, care confirmă că acest cutremur s-a simțit mai puternic decât cel de luni, 13 februarie 2023. O profesoară a scris că și-a scos elevii din clasă, o altă doamnă a precizat că se afla la lucru, într-un magazin alimentar, iar borcanele de pe raft s-au mișcat puternic.

„Stăteam în mașină și se mișca mașina cu mine”, a scris altcineva, „s-a legănat patul cu mine”, este o altă mărturisire, „s-au mișcat frigiderul și mobila din cameră”, „foarte puternic spre Drăgășani”, „am o aplicație care îmi spune cutremurele și este cam nasol, trei cutremure în Gorj, în 15 minute” sunt alte mesaje, în timp ce mai multe persoane au vrut să știe dacă cineva a recepționat vreo alarmă de cutremur pe telefon.

„În ziua de 14.02.2023, 15:16:53 (ora României), s-a produs în Oltenia, Gorj, un cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5.7, la adâncimea de 40 km. Cutremurul s-a produs la 102 km NV de Craiova, 120 km SV de Sibiu, 146 km V de Pitești, 161 km SE de Timișoara, 183 km SE de Arad, 195 km S de Cluj-Napoca, 204 km E de Belgrad, 208 km E de Zemun, 212 km NE de Nis, 212 km V de Brașov”, conform Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).

Cutremurul vine după cel de luni, 13 februarie 2023, de magnitudine 5,2, produs în Gorj.

Ce să faci în timpul cutremurului

Adăpostește-te imediat într-un loc sigur şi rămâi calm pană la încetarea cutremurului.

ATENŢIE! Pe timpul cutremurului obiectele pot să se răstoarne sau să alunece, tencuiala din tavan se poate desprinde, iar geamurile se pot sparge.

Dacă ești / te afli:

În interiorul unei clădiri

– nu încerca să ieşi afară, nu te duce pe balcon, nu folosi liftul.

– adăpostește-te sub o masă / birou, lângă o piesă solidă de mobilier sau sub tocul unei uși fără geamuri.

– dacă ești pe un hol, aşează-te în poziţie ghemuit lângă un perete interior.

– protejează-ți mai ales capul şi faţa.

– îndepărtează-te de ferestre, geamuri, oglinzi, biblioteci, mobilier înalt, aparate de iluminat.

– dacă ești în scaun cu rotile, blochează rotilele şi protejează-ți capul şi ceafa.

în lift

– apăsă butonul de urgenţă.

– când liftul se opreşte, ieşi cât mai repede (dacă este posibil) şi adăpostește-te într-un loc sigur (atenție la scări!).

într-un loc public (un magazin)

– stai cât mai departe de ferestre ori de raioane cu obiecte grele plasate mai sus de 1 metru.

în exteriorul unei clădiri

– stai departe de ferestre, clădiri / balcoane, poduri, cabluri electrice sau stâlpi.

– stai la cel puţin 10 m de cablurile electrice rupte sau căzute.

într-un vehicul

– rămâi în interior.

– oprește într-un loc sigur, fără a bloca drumul, mai departe de clădiri, poduri, stâlpi.

– după cutremur, nu ieşi din vehicul dacă au căzut în jur cabluri electrice. Aşteaptă forţele de intervenţie.

pe munte

– fii atent în jur şi caută un loc sigur, departe de pantele instabile

– sunt posibile căderi de pietre, copaci ori alunecări de teren.

Ce să faci după cutremur

- Încearcă să rămâi calm. Liniştește persoanele speriate şi copiii.

- Verifică dacă ești rănit, vezi şi persoanele din jur. Dacă există răniţi în jur, acordă primul ajutor, doar dacă știi cum.

- Dacă ești blocat sub dărâmături sau în incinte, la anumite intervale de timp, dacă este posibil, lovește cu un obiect tare în partea cea mai compactă a locului în care ești blocat, pentru a transmite semnale ce pot fi identificate şi localizate de aparatura specială de căutare-salvare.

- Nu vorbi la telefon mult timp – rețelele sunt afectate. Sună doar pt. a semnala o urgenţă sau anunță scurt pe cineva despre tine.

- Poartă încălţăminte şi haine rezistente pentru a evita să fii rănit de bucăţile căzute, în special cele de sticlă.

- Verifică starea instalaţiei de gaz doar cu emulsie de apă şi săpun. Dacă sunt / simți emisii de gaz, deschide fereastra, apoi închide robinetul de gaz și îndepărtează sursele de foc.

- Dacă alimentarea cu apă funcționează, umple cada şi alte recipiente, pentru rezervă (s-ar putea opri ulterior).

- Verifică dacă locuinţa a suferit pagube majore, mai ales pereti, tavan, podea, căi de acces / evacuare.

- Dacă trebuie să părăsești locuinţa pentru că nu mai este sigură, ai grijă la scări / lift (posibil să fie afectată rezistenţa acestora) și nu uita rucsacul de urgenţă!

- Dacă nu mai poţi ieşi din locuinţă și ai nevoie de ajutor, semnalizează sau scrie cu litere foarte mari la ferestre: A J U T O R sau S. O. S.

- Verifică / ascultă instrucţiunile autorităţilor (radio, tv, internet, aplicații mobil).

- Nu folosi maşina decât în situaţii extreme. Căile de circulaţie trebuie lăsate libere pentru maşinile de intervenţie.

- În unităţile de învăţământ preşcolar, primar şi gimnazial, profesorii îndrumă copiii şi asigură protecţia acestora până la sosirea unui adult din familie.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite