Video Bilanțul cutremurului din Târgu-Jiu, prezentat de Raed Arafat: doi răniți ușor, atacuri de panică, mașini și clădiri avariate VIDEO
0Raed Arafat a prezentat un prim bilanț al cutremurului de marți după-amiază din Gorj: doi răniți ușor, atacuri de panică, mașini și clădiri avariate. Reprezentanții Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP) apreciază ca fiind o „surpriză” producerea cutremurelor în judeţul Gorj.
„E o zonă în care s-au produs foarte rar cutremure și cu magnitudini de 1-3 grade. Pentru noi e o surpriză că s-a activat această zonă. În 1943 a mai fost acolo un cutremur de 5 grade. (...) A fost un tandem de cutremure. Acest al doilea cutremur poate să fie un frate al celuilalt, nu este o replică a cutremurului de ieri.(...) Ieri a fost un cutremur de 5,2. Intensitatea în epicentru a fost de 6 grade. Azi, după 16 replici ale cutremurului de ieri, s-a produs, undeva la 10 km de vechiul epicentru, un alt cutremur de 5,7 grade”, a precizat Constantin Ionescu, directorul Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP). El precizează că, din punct de vedere geologic, mișcare a faliilor a fost pe verticală la ambele cutremure.
La rândul lui, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat a declarat imediat după cutremur a anunțat premierul, iar IGSU a început procedurile specifice, apoi s-a făcut o celulă, până s-au asigurat că nu e nimic grav.
Potrivit lui Arafat, din datele centralizate până la ora 16.30, a reieșit că s-au înregistrat doar doi răniți ușor, mai multe apeluri de la oameni cu atacuri de panică și mașini și clădiri avariate.
„S-au înregistrat efecte în 6 localități din Gorj, Dolj și Mehedinți, fiind peste 50 de apeluri la 112 privind fisuri sau elemente de construcție căzute. Situația este în dinamică. Până acum s-au raportat șapte case cu fisuri sau elemente căzute, în Târgu Jiu și Arcan, patru sedii de instituții, între care primăria, cinci blocuri de locuit, cu probleme similare. În plus, avem 15 avarii la coșuri de fum de la blocuri din Târgu Jiu. Apoi, în Dolj sunt elemente de construcție în pericol să cadă de pe o clădire a poliției de frontieră. Nu sunt efecte grave, nu sunt victime, ci doar persoane cu atacuri de panică. E normal să apară un moment de panică, dar panica poate duce la greșeli și la probleme mult mai mari dacă oamenii nu înțeleg cum să acționeze. Repet, panica în timpul cutremurului poate fi ucigătoare. Sursa de informare este aplicația DSU. Sunt informații privind pregătirea înainte de cutremur pe care trebuie să le cunoaștem. (...) Vă îndemnăm la calm și la înțelepciune de a nu asculta informațiile false”, a declarat Raed Arafat care a precizat că pompierii vor continua evaluările în teren și că este posibil să mai apară apeluri la 112.