Fenomen neobișnuit, produs în timpul cutremurului din Gorj: „Ar fi un precedent”

0
Publicat:

Sistemul rapid de alertare rapidă din Vrancea a pornit în timpul cutremurului de 5,7 grade pe scara Richter produs în Gorj. Specialiștii INFP fac cercetări pentru a stabili dacă a fost un cutremur și în Vrancea sau sistemul rapid de alertă a pornit ca urmare a cutremurului din Gorj.

Sistemul rapid de alertă din Vrancea s-a declanșat în timpul cutremurului din Gorj
Sistemul rapid de alertă din Vrancea s-a declanșat în timpul cutremurului din Gorj

Primele informații după cutremurul de 5,7 grade pe scara Richter produs în Gorj arătau că a avut loc un cutremur de 4,5 grade pe scara Richter în Vrancea, la o adâncime de 28,6 km. Ulterior, informațiile au fost revizuite, fiind comunicate datele cutremurului de 5,7 grade din Gorj.

Un cercetător din cadrul Institutului Național pentru Fizica Pământului a declarat pentru „Adevărul” că sistemul rapid de alertă din Vrancea a pornit în timpul cutremurului din Gorj, iar asta i-a făcut pe specialiști să creadă fie că au avut loc două cutremure simultan, fie că seismul din Gorj a declanșat sistemul rapid de alertă din Vrancea.

Specialistul consultat de „Adevărul” a explicat că „e posibil ca sistemul din Vrancea să fi funcționat greșit”, nefiind informații certe că un cutremur din Vrancea a avut cu adevărat loc.

Specialistul INFP a mai explicat că se analizează motivele pentru care sistemul din Vrancea a pornit, iar dacă se ajunge la concluzia că seismul cu epicentrul în Gorj a dus la declanșarea sistemului rapid de alertă din Vrancea „ar fi un precedent”.

Reamintim, un cutremur cu o intensitate de 5,7 grade a avut loc marți în Gorj. Seismul, care vine la doar o zi după un alt cutremur de 5,2 înregistrat în aceeași zonă, a fost resimțit și în centrul și vestul țării.

EvenimentePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite