Cum vrea Guvernul să scape de deficitul bugetar: denunți evazioniștii la ANAF, încasezi recompensă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii care denunță fapte de evaziune ar putea primi de anul următor un procent din suma de bani reprezentând fapta de evaziune fiscală, a anunțat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Marcel Boloș vrea recompensarea celor care semnalează faptele de evaziune fiscală
Marcel Boloș vrea recompensarea celor care semnalează faptele de evaziune fiscală

Acesta a susținut a susținut că „persoanele care îi denunță pe evazioniștii fiscali ar putea să primească 1% din valoarea fraudei”, conform hotnews.ro. „Ne gândim să fie un procent din fapta şi din contravaloarea faptei de evaziune pentru că, până la urmă, e meritul persoanei care a constatat. Dacă sunt mai multe persoane care sesizează aceeaşi faptă, ne putem gândi şi la un sistem de stimulare proporţională”, a declarat Boloș. El susține că românii vor putea semnala online dacă, spre exemplu, angajatorul face plata parţială pe cartea de muncă sau dacă o firmă nu emite factură fiscală.

Ideea nu este nouă. În anul 2021, conform profit.ro, deputatul PNL Sebastian Burduja a anunțat un proiect al avertizorului, care prevedea recompense de 30% din suma recuperată din prejudiciul cauzat statului, dacă suma recuperată depășea 100.000 de lei, dar și un procentaj mai redus, de 15%, dacă avertizorul era autor, instigator sau complice.

Premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări din nou marți că Guvernul nu va crește taxele și impozitele și nici nu va introduce altele noi în 2024. „Căutăm soluții să reducem impozitarea muncii și să continuăm măsurile de creștere a veniturilor bugetare prin combaterea evaziunii și printr-o mai bună colectare, inclusiv îmbunătățirea managementului la ANAF și Vămi”, a spus Ciolacu.

Combaterea evaziunii este una dintre prioritățile Guvernului în ultima perioadă, în contextul în care statul are nevoie să facă rost de bani pentru creșterea unor cheltuieli, cum sunt cele generate de legea pensiilor și viitoarea lege a salarizării, dar și pentru diminuarea deficitului bugetar în linie cu angajamentele asumate față de Comisia Europeană.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite