
S-a rupt lanţul de iubire… PSD îi face pe PNL-iști schizofrenici!
0Legea pensiilor a fost evenimentul care a rupt lanțul de iubire PSD-PNL. Legea a fost lansată de ministrul Muncii, PSD-ista Simona Bucura Oprescu. Legea n-a avut un studiu de impact serios argumentat, iar când ministrul Finanţelor a elaborat propriul său studiu de impact asupra consecinţelor legii pensiilor, liberalii s-au luat cu mâinile de cap. Deficitul bugetar rămânea în anii următori în jur de 6% din PIB, în timp ce România este obligată să se înscrie în deficitul de 3% din PIB, conform Tratatului de la Maastricht. Mai mult, riscă să piardă fondurile europene şi pe cele din Tratatul de Coeziune.
Să nu fi văzut şefii PSD aceste consecinţe grave? Le-au văzut, dar şi-au făcut următoarea socoteală. Îi păcălim pe pensionari, şi aşa cam prostuţi, că le mărim pensiile, ne votează, după care prorogăm termenul de aplicare a legii până când vom avea bani. Liberalii nu s-au pretat la jocul acesta, şi au spus că nu sunt bani pentru majorările promise de PSD prin noua lege a pensiilor. Mai ales ca si Constituția spune, la art 138, că nu se pot angaja chletuieli bugetare fără indicarea sursei de finanțare. Ori un buget cu gaura așa de mare nu poate fi o sursa credibilă.
Şi a început scandalul
Ministra Muncii spune că PSD vrea să ofere pensionarilor „a treia tinereţe”. Pe a doua au ratat-o. Alţi PSD-isti notorii îi fac pe PNL-isti albie de porci, pentru că se opun „fericirii” pensionarilor rezultată prin mărirea cu 40% a pensiilor.
Cel mai direct a fost Lucian Romașcanu, purtător de cuvânt al PSD:
„Nu poți să iei decizii, să ai ministrul de finanțe, să vii acolo când lucrurile se discută și să decizi și pe urmă spui 'Noi nu suntem de acord, la noi nu a venit...'. Ăsta e un soi de schizofrenie care nu are cum să funcționeze în politică”.
Am explicat mai sus că studiul de impact al ministrului de Finanţe, Marcel Boloș, nu coincide cu acela realizat de ministerul Muncii. Ionuţ Stroe, purtător de cuvânt al PNL, explică şi el cum ministrul de Finanţe s-a ales în şedinţa de guvern cu calificativul „schizofrenic”:
„limbajul unor politicieni a mers cam departe, ajungându-se la cuvinte extrem de dure, precum apelativul ,,schizofrenic” la adresa unui ministru”.
Cel mai probabil apelativul a fost folosit de premierul Ciolacu la adresa ministrului Boloș, pentru că altcineva nu cred că ar fi îndrăznit să apeleze un ministru în felul acesta. Premierul a întrerupt de două ori şedinţa de guvern şi s-a încuiat în biroul său de la guvern.
Alte reacţii de la PSD
Oana Florea, deputat PSD: Este de neînțeles atitudinea domnului ministru de Finanțe Boloș care s-a comportat ca și cum n-ar fi știut că legea pensiilor este pe ordinea de zi. Să afirmi că nu sunt bani și să refuzi să o avizezi favorabil este inadmisibil. Nu este normal să se joace cu speranțele și emoțiile pensionarilor.
Marius Budăi, deputat PSD, fost ministru al muncii: Dacă legea nu se adoptă până la finalul lunii, vom reveni la acel nenorocit prag de 9,4% din PIB pus de USR în PNRR, cu multă nepricepere și cu multă rea-credință. Ar fi așadar o adevărat sinucidere politică a PNL dacă ar duce lucrurile în această direcție.
Mirela Adomnicăi, deputat PSD: „Dacă ministrul de finanțe nu găsește resursele necesare pentru creșterea pensiilor, să plece acasă!”
Ionuţ Stroe, purtător de cuvânt al PNL, explică poziţia partidului faţă de legea pensiilor:
”Singura noastră preocupare este să ne asigurăm că majorările sunt unele sustenabile. Trebuie să fim responsabili. Nu ne putem juca cu 3% din PIB. Nu le putem promite astăzi pensionarilor nişte majorări care mâine să nu se mai poată aplica. Trebuie să avem calcule bine fundamentate şi să identificăm corect resursele, în conformitate cu angajamentele pe care le avem faţă de instituţiile europene cu care colaborăm”.
Ce poate face PNL
În primul rând l-ar putea retrage pe ministrul Bolos de la ministerul Finanţelor, să predea ministerul PSD, care să demonstrexe că ştie, vrea şi poate să facă rost de banii necesari. Ar însemna, totuşi, să lase toate finanţele ţării în mâinile PSD, care le-ar folosi să mituiască alegătorii, inclusiv pensionarii, pentru a câştiga alegerile. Luând banii de la investiţii, de exemplu.
Nu văd cum va funcţiona în continuare o „colaborare” eficientă între premier şi ministrul de Finanţe, cea mai importantă poziţie din guvern.
Problema şi mai grea este ce poziţie va avea în parlament PNL săptămâna viitoare, când va fi pusă în dezbatere şi aprobare, pe repede înainte, legea pensiilor. Să dea votul parlamentarilor pentru aprobarea legii pensiilor, în mod necondiţionat, ar însemna să-şi dea cu firma în cap, după scandalul de zilele trecute. Să nu susţină legea pensiilor, înseamnă ruperea coaliţiei, şi eventual demisia guvernului.
Posibila remaniere a ministrului Boloș ar ajunge la preşedintele Iohannis, care ce va face, cui va da dreptate?
Încurcate sunt căile guvernării, mai ales când ruperea lanţului de iubire ar duce la divorţ!