Boloș, după neînțelegerile provocate de legea majorării pensiilor: trebuie să menținem stabilitatea economică a țării

0
Publicat:

Marcel Boloş susține că prioritatea Guvernului este siguranța financiară a pensionarilor și stabilitatea economică a țării, afirmațiile fiind făcute în contextul neînțelegerilor provocate la nivelul coaliției de noua lege a pensiilor.

Marcel Boloș, despre legea majorării pensiilor
Marcel Boloș, despre legea majorării pensiilor

Ministrul Finanțelor s-a declarat nemulțumit cu privire la ultimele discuții privind noua lege a pensiilor. Boloș a transmis că s-a pus problema majorării pensiilor, fără să se vorbească despre elementele legate de sursa de finanțare. „O responsabilitate este să ne asigurăm că acest proces se desfășoară în mod corect. Să ne respectăm promisiunile, să garantăm siguranța financiară a pensionarilor și să menținem stabilitatea economică a țării”, a transmis Marcel Boloș.

Ministrul Finanțelor a amintit că în trei ani de guvernare, pensiile au fost majorate cu 40%. „Sunt însă susținătorul sprijinului onest, cu adevărat sustenabil”, a transmis Marcel Boloș.

„Mereu am fost de partea persoanelor vulnerabile, cei care m-au urmărit la Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene o știu foarte bine. Am creat pentru ei un program special din fonduri europene, Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027, care aduce României peste 4 miliarde de euro și se implementează acum în bună regulă.”

Marcel Boloș și PNL, criticați de social-democrați pentru opoziția vizavi de aprobarea legii pensiilor

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a susținut aprobarea proiectului pentru recalcularea pensiilor publice.  

„Luni am fost în comisia pentru muncă din Camera Deputaţilor, puteţi să luaţi înregistrarea, şi în comisia pentru muncă, pe datele pe care noi le aveam, am explicat care este cheltuiala cu pensiile, din septembrie până în decembrie, absolut corect, aproximativ 55 de miliarde lei noi”, a spus ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

„Este de neinteles atitudinea domnului ministru de finante Bolos care s-a comportat ca si cum n-ar fi stiut ca legea pensiilor era pe ordinea de zi. Sa te “surprinda” o lege de care se vorbeste de luni de zile, dezbatuta cu expertii Bancii Mondiale si ai Comisiei Europene, a carei sustenabilitate a fost deja discutata cu acestia, sa afirmi ca nu sunt bani si sa refuzi sa o avizezi favorabil, este inadmisibil. Atunci cand iti asumi un astfel de portofoliu trebuie sa ai un plan privind combaterea evaziunii fiscale, cresterea colectarii, digitalizarea ANAF si mai ales, este obligatoriu sa cunosti toate legile la care ministerul tau trebuie sa dea aviz. Este vorba totusi de legea pensiilor, cu impact social major, si care constituie jalon PNRR”, a transmis, la rândul său, deputata Oana Florea.

„Înteleg ca anul viitor este un an electoral si ca PNL incepe sa se comporte ca atare, dar, trebuie sa le amintesc colegilor ca suntem impreuna la guvernare si ca avem responsabilitatea tuturor deciziilor luate la nivelul Guvernului. Nu este normal sa se joace cu sperantele si emotiile pensionarilor”, a mai completat deputata. 

Ministrul Boloș a transmis că există riscul de a pierde toţi banii din PNRR şi din politica de coeziune, dacă intră în vigoare legea pensiilor, iar deficitul bugetar nu poate fi ţinut în frâu.

Prin impactul suplimentar generat de intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor,  încadrarea într-o traiectorie de ajustare a deficitului bugetar nu mai este posibilă fiind necesare măsuri suplimentare de creştere a veniturilor, respectiv de creştere a taxării mediului de afaceri și a populației.”

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite