VIDEO Nervi şi tristeţe după afişarea notelor de la Capacitate: „Fac contestaţie şi îi şi bat!“

0
0
Final de gimnaziu în lacrimi pentru mulţi elevi. Evaluarea naţională a fost mai grea decât se aşteptau
Final de gimnaziu în lacrimi pentru mulţi elevi. Evaluarea naţională a fost mai grea decât se aşteptau

Rezultate sub aşteptări pentru elevii care au susţinut Evaluarea naţională. Afişarea rezultatelor a fost urmată de tristeţe, nervi şi contestaţii. Notele de la proba de limba română au tras în jos mediile elevilor.

Şcoala numărul 30 din cartierul bucureştean Tei. Elevii s-au adunat încă din jurul orei 12.00 la gardul din faţa unităţii de învăţământ, în aşteptarea rezultatelor. Foile cu notele de la Evaluarea naţională au fost lipite pe panou abia după ora 14.15.

În timp ce profesoarele rup scociul cu dinţii, elevii îşi fac cruci mari şi îşi rod unghiile. Urmează primul suspin şi apoi prima înjurătură. Un lungan care era cu gura până la urechi cu câteva secunde în urmă se înjură singur şi îşi dă castane în cap. A obţinut media 3. Se consolează, totuşi, că mai sunt şi alţii sub el: „2.80, 2.55. Note destul de mici“, constată lunganul.

Rezultatele cele mai slabe s-au înregistrat la limba română: au fost şi note de 1.80 şi 1.90 la această probă, rezultate mai slabe cu două puncte, în medie, decât cele de la matematică. 

Copiii de la şcoala numărul 30 încă mai comentează chestiunea „scriitorului contemporan“. Câţiva recunosc că până acum n-au citit nicio carte, sau, dacă au citit, au uitat şi titlul. „Noi mai mult ne uităm la filme“, spune Alin, un băiat care tocmai a aflat că a luat 4.45 la proba de limba română.

Un coleg de-ai săi e foc şi pară: „Im-po-si-bil - strigă el - imposibil, frate, n-ai cum!“. Scoate telefonul şi sună un prieten: „Fac contestaţie şi la mate, şi la română şi intru peste ei şi îi bat. Mi-a scăzut câte un punct la fiecare“. Un părinte îşi trage copilul mai departe de grupul zgomotos şi-l chestionează: „Ai riscul să te duci pe contestaţie?“

Câteva fete o iau agale spre Bucur Obor. Plâng şi înaintează îmbrăţişate într-un marş tăcut al tristeţii. Dinspre şcoală se aud alte înjurături cu titlu generic. Copiii sunt supăraţi. E vineri după-amiază. Oamenii mari se întorc de la slujbe şi se uită înspre şcoală: „Ăştia or să ne plătească nouă pensiile!“


REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 CLUJ. Cum s-au descurcat elevii la primul lor examen: 82,79% au obţinut note de trecere, 20 au avut medii de 10

Vineri se dau rezultatele la Evaluarea Naţională 2014. La examenul de Capacitate au participat circa 4.200 de elevi din judeţul Cluj, iar probele au decurs fără niciun incident. Rezultatele de la Capacitate vor fi anunţate nu doar la avizierele şcolilor unde absolvenţii de a VIII-a au dat examenele, ci şi online, pe site-ul Ministerului Educaţiei, edu.ro.

VIDEO  REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 Olt. Procentul notelor peste 5 la Capacitate este de 63,4%

Vineri – 27 iunie, s-au afişat notele la examenul de Evaluare Naţională 2014. Şcolile au fost luate cu asalt de absolvenţii clasei a VIII-a din judeţ, unde au susţinut acest examen 3.940 copii. Elevii nemulţumiţi de note vor putea depune contestaţii până la ora 20.00.

VIDEO REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 BUZĂU Elevă de 10 pe linie: Îţi trebuie muncă, atenţie şi meditaţii

Doar patru elevi din judeţul Buzău au reuşit performanţa să obţină la Evaluarea Naţională nota 10 pe linie. Un număr de 15 elevi din şcolile buzoiene au luat 10 la Limba Română, iar 93 au obţinut punctajul maxim la matematică.  Ponderea pe judeţ a celor care au luat note peste 5, 71,95 %, este mai mică decât cea de anul trecut.

REZULTATELE LA EVALUAREA NAŢIONALĂ 2014 BACĂU: 15 note de zece la română şi 138 la matematică

Astăzi au fost afişate rezultatele la Capacitate şi în judeţul Bacău. Potrivit centralizărilor făcute de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bacău, doar 15 elevi au obţinut note de 10 la limba şi literatura română şi 138, la matematică. Totodată, 118 elevi la limba română şi 141, la matematică nu au reuşit să obţină nici măcar nota 2.

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 CONSTANŢA. Promovabilitatea în judeţ, la Capacitate 2014 este de 68,25%

Rezultatele de la Capacitate au fost afişate la avizierele şcolilor unde absolvenţii de clasa a VIII-a au dat examenele. Rezultatele finale vor fi făcute publice în 4 iulie şi pe site-ul Ministerului Educaţiei, edu.ro. În judeţul Constanţa, la Evaluarea Naţională 2014, procentul de promovabilitate este de 68,25%.

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 SIBIU 3 medii de 10, înainte de contestaţii, şi promovabilitate de peste 70 la sută

Vineri se dau rezultatele la evalauarea naţională 2014. La examen s-au înscris în acest an peste 3.000 de elevi din judeţul Sibiu iar după rezultatele la capacitate cei nemulţumiţi pot depune contestaţii.

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 IALOMIŢA. În judeţ, a fost o singură medie de 10, iar 62,7% din candidaţi au obţinut medii peste 5

Primele rezultate la Evaluarea Naţională 2014 au fost afişate vineri 27 iunie, la avizierele şcolilor unde elevii au susţinut examenele de la Capacitate 2014. Datele preliminarii arată că anul acesta elevii de clasa a VIII-a au obţinut un procent de promovabilitate de 62,7 %. În Ialomiţa, la Evaluarea Naţională a fost obţinută o singură medie de 10.

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 ALBA. Cum s-au descurcat elevii din judeţ la Capacitate

Vineri se dau rezultatele la Evaluarea Naţională 2014. La examenul de Capacitate au participat circa 2.999 de elevi din judeţul Alba, iar probele au decurs fără niciun incident. Rezultatele de la Capacitate vor fi anunţate nu doar la avizierele şcolilor unde absolvenţii de a VIII-a au dat examenele, ci şi online, pe site-ul Ministerului Educaţiei, edu.ro.

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 Teleorman Absolvenţii de clasa a VIII-a aşteaptă, vineri, primele rezultate ale examenului

Vineri se dau rezultatele de la evaluarea naţională 2014. La examenul de Capacitate din acest an s-au înscris peste 3000 de absolvenţi de clasa a VIII-a din Teleorman. Rezultatele de la Capacitate vor fi anunţate nu doar la avizierele şcolilor unde absolvenţii de clasa a VIII-a au dat examenele, ci şi online, pe site-ul Ministerului Educaţiei, edu.ro.

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 ARAD Primele note, afişate vineri în şcoli. Notele finale, pe site-ul edu.ro

Primele rezultate la Evaluarea Naţională 2014, afişate vineri, 27 iunie, la avizierele şcolilor unde elevii au susţinut examenele de la Capacitate 2014. După rezolvarea contestaţiilor, care pot fi depuse până vineri seara, mediile finale urmează să fie publicate şi pe edu.ro.

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 MARAMUREŞ. Elevii maramureşeni află vineri cum s-au descurcat la capacitate

Vineri se dau rezultatele la Evaluarea Naţională 2014. La examenul de Capacitate au participat 4.460 de elevi din Maramureş, iar probele au decurs fără niciun incident. Rezultatele de la Capacitate vor fi anunţate nu doar la avizierele şcolilor unde absolvenţii de a VIII-a au dat examenele, ci şi online, pe site-ul Ministerului Educaţiei, edu.ro.

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 BISTRIŢA-NĂSĂUD. Peste 2500 de elevi aşteaptă rezultatele la Evaluarea Naţională

Vineri, elevii bistriţeni care au susţinut examenul de Capacitate vor afla rezultatele. La Evaluarea Naţională 2014 au fost aşteptaţi peste 2800 de elevi, cei mai mulţi provenind din mediul rural.

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 BOTOŞANI Primele note, afişate vineri în şcoli. Notele finale, pe site-ul edu.ro

Primele rezultate la Evaluarea Naţională 2014, afişate vineri, 27 iunie, la avizierele şcolilor unde elevii au susţinut examenele de la Capacitate 2014. După rezolvarea contestaţiilor, care pot fi depuse până vineri seara, mediile finale urmează să fie publicate şi pe edu.ro.

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 BRĂILA Primele note, afişate vineri în şcoli. Notele finale, pe site-ul edu.ro

Primele rezultate la Evaluarea Naţională 2014, afişate vineri, 27 iunie, la avizierele şcolilor unde elevii au susţinut examenele de la Capacitate 2014. După rezolvarea contestaţiilor, care pot fi depuse până vineri seara, mediile finale urmează să fie publicate şi pe edu.ro.

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 BRAŞOV. Potrivit primelor informaţii, promovabilitatea este de peste 70% la Braşov

Vineri se dau rezultatele la Evaluarea Naţională 2014. La examenul de Capacitate au participat circa 5.000 de elevi din Braşov. Rezultatele de la Capacitate vor fi anunţate nu doar la avizierele şcolilor unde absolvenţii de clasa a VIII-a au dat examenele, ci şi online, pe site-ul Ministerului Educaţiei, edu.ro.

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 CĂLĂRAŞI Primele note, afişate vineri în şcoli
 

Primele rezultate la Evaluarea Naţională 2014 vor fi afişate vineri, 27 iunie, la avizierele şcolilor unde elevii au susţinut examenele de la Capacitate 2014. După rezolvarea contestaţiilor, care pot fi depuse până vineri seara, mediile finale urmează să fie publicate şi pe edu.ro.

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 CONSTANŢA. Notele, afişate vineri la şcoli

Primele rezultate la Evaluarea Naţională 2014 vor fi afişate vineri, 27 iunie, la avizierele şcolilor unde elevii au susţinut examenele de la Capacitate 2014. După rezolvarea contestaţiilor, care pot fi depuse până vineri seara, mediile finale urmează să fie publicate şi pe edu.ro.

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 DOLJ. Elevii vor afla notele vineri în şcoli sau pe site-ul edu.ro

Primele rezultate la Evaluarea Naţională 2014 vor fi afişate vineri, iar elevii nemulţumiţi de notele obţinute pot depune contestaţii. Rezultatele finale vor fi publicate şi pe siteul edu.ro.

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 VRANCEA. Toţi absolvenţii de clasa a VIII-a au locul asigurat la licee

Primele rezultate la Evaluarea Naţională 2014, afişate vineri, 27 iunie, la avizierele şcolilor unde elevii au susţinut examenele de la Capacitate 2014. După rezolvarea contestaţiilor, care pot fi depuse până vineri seara, mediile finale urmează să fie publicate şi pe edu.ro. La examenul de Capacitate 2014 Vrancea au participat peste 2.700 de absolvenţi de clasa a VIII-a.

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 GALAŢI. Vineri, emoţii maxime pentru absolvenţii de gimnaziu

Elevii pot consulta rezultatele de la evaluarea naţională 2014 la avizierele şcolilor unde au susţinut examenele de la Capacitate 2014. Cei nemulţumiţi de rezultate pot depune contestaţii până vineri seara, urmând ca mediile finale să fie publicate luni.

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 GIURGIU. Cum s-au descurcat elevii la primul examen important din viaţa lor

Vineri se dau rezultatele la Evaluarea Naţională 2014. La examenul de Capacitate au participat circa 2.500 de elevi din judeţul Giurgiu. Rezultatele de la Capacitate vor fi anunţate nu doar la avizierele şcolilor unde absolvenţii de clasa a VIII-a au dat examenele, ci şi online, pe site-ul Ministerului Educaţiei, edu.ro.

FOTO VIDEO REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 Hunedoara. Primele note au fost afişate în şcoli."Au fost subiecte de liceu", spun părinţii supăraţi

Primele rezultate la Evaluarea Naţională 2014, au fost afişate astăzi la avizierele şcolilor unde elevii au susţinut examenele de la Capacitate 2014. După rezolvarea contestaţiilor, care pot fi depuse până vineri seara, mediile finale urmează să fie publicate şi pe edu.ro.

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 IAŞI Primele note, afişate vineri în şcoli. Notele finale, pe site-ul edu.ro

Primele rezultate la Evaluarea Naţională 2014, afişate vineri, 27 iunie, la avizierele şcolilor unde elevii au susţinut examenele de la Capacitate 2014. După rezolvarea contestaţiilor, care pot fi depuse până vineri seara, mediile finale urmează să fie publicate şi pe edu.ro.

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 BIHOR. Cum s-au descurcat elevii  la Capacitate

Vineri se dau rezultatele la Evaluarea Naţională 2014. La examenul de Capacitate au participat circa 5.500 de elevi din judeţul Bihor, iar probele au decurs fără niciun incident. Rezultatele de la Capacitate vor fi anunţate nu doar la avizierele şcolilor unde absolvenţii de a VIII-a au dat examenele, ci şi online, pe site-ul Ministerului Educaţiei, edu.ro.

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 NEAMŢ Primele note, afişate vineri în şcoli. Notele finale, pe site-ul edu.ro

Primele rezultate la Evaluarea Naţională 2014, afişate vineri, 27 iunie, la avizierele şcolilor unde elevii au susţinut examenele de la Capacitate 2014. După rezolvarea contestaţiilor, care pot fi depuse până vineri seara, mediile finale urmează să fie publicate şi pe edu.ro.

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 ARGEŞ. Cum s-au descurcat elevii la primul examen important din viaţa lor

Vineri se dau rezultatele la Evaluarea Naţională 2014. Rezultatele de la Capacitate vor fi anunţate nu doar la avizierele şcolilor unde absolvenţii de clasa a VIII-a au dat examenele, ci şi online, pe site-ul Ministerului Educaţiei, edu.ro.

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 PRAHOVA. Cum s-au descurcat elevii prahoveni la examenul de Capacitate

Vineri se dau rezultatele de la Evaluarea Naţională 2014, examen la care au participat peste 6.000 de elevi din judeţul Prahova. Rezultatele de la Capacitate vor fi anunţate la avizierele şcolilor unde absolvenţii de a VIII-a au dat examenele

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 CARAŞ-SEVERIN. Primele note, afişate vineri în şcoli. Notele finale, pe site-ul edu.ro

Primele rezultate la Evaluarea Naţională 2014, afişate vineri, 27 iunie, la avizierele şcolilor unde elevii au susţinut examenele de la Capacitate 2014. După rezolvarea contestaţiilor, care pot fi depuse până vineri seara, mediile finale urmează să fie publicate şi pe edu.ro.

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 Satu Mare. 2.800 de elevi îşi aşteaptă cu nerăbdare notele

Rezultatele de la evaluarea naţională 2014 se afişează vineri, 27 iunie, când se depun şi contestaţiile. La nivelul judeţului Satu Mare, la examenul de capacitate de anul acesta s-au înscris 2.802 de elevi, mai puţini ca anul trecut când numărul acestora a trecut de 3.000.

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 SIBIU

Vineri se dau rezultatele la evalauarea naţională 2014. La examen s-au înscris în acest an peste 3.000 de elevi din judeţul Sibiu iar după rezultatele la capacitate cei nemulţumiţi pot depune contestaţii.

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 IALOMIŢA. Primele note vor fi afişate în centrele de examen vineri

Primele rezultate la Evaluarea Naţională 2014 vor fi afişate vineri, 27 iunie, la avizierele şcolilor unde elevii au susţinut examenele de la Capacitate 2014. După rezolvarea contestaţiilor, care pot fi depuse până vineri seara, mediile finale urmează să fie publicate şi pe edu.ro.

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 SUCEAVA Primele note, afişate vineri în şcoli. Notele finale, pe site-ul edu.ro

Primele rezultate la Evaluarea Naţională 2014, afişate vineri, 27 iunie, la avizierele şcolilor unde elevii au susţinut examenele de la Capacitate 2014. După rezolvarea contestaţiilor, care pot fi depuse până vineri seara, mediile finale urmează să fie publicate şi pe edu.ro.

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 Dâmboviţa. Cum s-au descurcat elevii la primul examen important din viaţa lor

Vineri se dau rezultatele la Evaluarea Naţională 2014. La examenul de Capacitate au participat aproape 4.500 de elevi din Dâmboviţa. Rezultatele de la Capacitate vor fi anunţate nu doar la avizierele şcolilor unde absolvenţii de clasa a VIII-a au dat examenele, ci şi online, pe site-ul Ministerului Educaţiei, edu.ro.

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 Mureş. Cum s-au descurcat elevii mureşeni la examenul de capacitate

Vineri se dau rezultatele la Evaluarea Naţională 2014. La examen au participat circa 4.500 de elevi din judeţul Mureş, iar probele au decurs fără niciun incident. Rezultatele la Capacitate vor fi anunţate nu doar la avizierele şcolilor unde absolvenţii de a VIII-a au dat examenele, ci şi online, pe site-ul Ministerului Educaţiei, edu.ro.

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 TIMIŞ Primele note, afişate vineri în şcoli. Notele finale, pe site-ul edu.ro

Primele rezultate la Evaluarea Naţională 2014, afişate vineri, 27 iunie, la avizierele şcolilor unde elevii au susţinut examenele de la Capacitate 2014. După rezolvarea contestaţiilor, care pot fi depuse până vineri seara, mediile finale urmează să fie publicate şi pe edu.ro.

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 TULCEA. Primele note, afişate vineri la şcoli

Primele rezultate la Evaluarea Naţională 2014 vor fi afişate vineri, 27 iunie, la avizierele şcolilor unde elevii au susţinut examenele de la Capacitate 2014. După rezolvarea contestaţiilor, care pot fi depuse până vineri seara, mediile finale urmează să fie publicate şi pe edu.ro.

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 MEHEDINŢI. Cum s-au descurcat elevii mehedinţeni la primul lor examen

Vineri se dau rezultatele la Evaluarea Naţională 2014. La examenul de Capacitate au participat circa 2206  elevi din judeţul Mehedinţi, iar probele au decurs fără niciun incident. Rezultatele de la Capacitate vor fi anunţate nu doar la avizierele şcolilor unde absolvenţii de a VIII-a au dat examenele, ci şi online, pe site-ul Ministerului Educaţiei, edu.ro.

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 VASLUI Primele note, afişate vineri în şcoli. Notele finale, pe site-ul edu.ro

Primele rezultate la Evaluarea Naţională 2014, afişate vineri, 27 iunie, la avizierele şcolilor unde elevii au susţinut examenele de la Capacitate 2014. După rezolvarea contestaţiilor, care pot fi depuse până vineri seara, mediile finale urmează să fie publicate şi pe edu.ro.

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 SĂLAJ Notele candidaţilor, înainte de contestaţii

Rezultatele de la Evaluarea Naţională 2014 vor fi afişate în fiecare centru de examen vineri, 27 iunie, înainte de ora 16.00. Aproximativ 2.100 de absolvenţi din Sălaj aşteaptă aceste rezultate la examenul de capacitate.


Ministrul Educaţiei le-a transmis oficialilor din teritoriu, ca şi anul trecut, recomandarea de a publica rezultatele de la Capacitate 2014 aproximativ în acelaşi interval, în jurul prânzului, pentru a nu exista diferenţe mari la afişare între judeţe.

Clasamentul pe judeţ

Tot mâine, până la ora 20.00, cei nemulţumiţi pot depune contestaţii, urmând ca notele finale de la Capacitate să fie afişate pe 1 iulie, zi decisivă şi pentru stabilirea noii ierarhii a elevilor. Mai departe, pe 4 iulie, mediile finale vor fi publicate oficial, inclusiv online, pe edu.ro, pe site-ul admiterii la liceu 2014.

Practic, elevii vor putea vedea unde se situează în clasamentul pe judeţ în ceea ce priveşte media dintre rezultatele de la Evaluarea Naţională 2014  (75%) şi notele din gimnaziu (25%), mai exact media de intrare la liceu, care le va decide soarta în următorii patru ani.

Urmează repartizarea computerizată

De aici începe tot demersul admiterii în clasa a IX-a. În perioada 4-8 iulie, elevii şi părinţii vor completa fişele de înscriere cu primele licee pentru care optează, în funcţie de medie, de poziţia în ierarhie, dar şi de locurile disponibile pentru fiecare specializare. 

Iar pe 15 iulie va avea loc prima etapă a repartizării computerizate a elevilor, rezultatele urmând a fi publicate pe 16 iulie, tot online, pe admitere.edu.ro. Apoi, între 17 şi 25 iulie are loc depunerea dosarelor de înscriere la licee, urmată de celelalte două etape de admitere, pentru cei rămaşi nerepartizaţi după etapa anterioară (16-31 iulie, respectiv 1 august - 8 septembrie).

Cum se calculează media de admitere

Anul acesta, spre deosebire de anii trecuţi, rezultatul de la capacitate reprezintă 75% din media de admitere, iar 25% este media anilor de gimanziu. 

Astfel, nota finală se calculează după formula următoare: media notelor din gimnaziu se adună cu media de la Capacitate înmulţită cu 3, apoi totul se împarte la 4. 

De exemplu, în cazul unui elev care a avut în clasele V-VIII o medie de 8,40 şi a luat la Evaluarea Naţională 9,20, formula va avea următorul rezultat: (8,40+3x9,20)/4=9,00.

Calendarul admiterii la liceu 2014, pe scurt:

  • 1-7 mai: publicarea şi transmiterea broşurilor de admitere la liceu 2014
  • 26-27 mai: înscrierea pentru susţinerea probelor de aptitudini/limbă modernă
  • 28-30 mai: susţinerea acestor probe
  • 4 iulie: afişarea mediilor de admitere ale elevilor şi a ierarhiei pe judeţ
  • 4-8 iulie: completarea de către elevi şi părinţi a opţiunilor (liceelor dorite) în fişele de admitere
  • 15 iulie: repartizarea computerizată de către Ministerul Educaţiei - etapa I
  • 16 iulie: afişarea rezultatelor repartizării computerizate la şcoli, licee şi online (admitere.edu.ro)
  • 17-25 iulie: depunerea dosarelor de înscriere la licee
  • 16-31 iulie: a doua etapă a admiterii la liceu (pentru cei rămaşi nerepartizaţi după etapa anterioară)
  • 1 august-8 septembrie: a treia etapă a admiterii la liceu (pentru cei rămaşi nerepartizaţi după cele două etape)


 

Educație


Ultimele știri
Cele mai citite