UPDATE FOTO VIDEO REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 VASLUI.   O singură medie de 10 în tot judeţul, obţinută de o "Codrenistă". Cine este eleva care a luat nota maximă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Irina-Demetra Şuşnea, singura elevă din judeţul Vaslui care a luat 10 pe line la Capacitate FOTO Sabina Ghiorghe
Irina-Demetra Şuşnea, singura elevă din judeţul Vaslui care a luat 10 pe line la Capacitate FOTO Sabina Ghiorghe

Primele rezultate la Evaluarea Naţională 2014 au fost afişate astăzi, puţin după ora 14.00, la avizierele şcolilor unde elevii au susţinut examenele. După rezolvarea contestaţiilor, care pot fi depuse până vineri seara, mediile finale urmează să fie publicate şi pe edu.ro.


UPDATE 16.00
O singură medie de 10 s-a înregistrat în tot judeţul Vaslui. O elevă de la Colegiul Naţional "Gheorghe Roşca Codreanu" Bârlad a dovedit că, indiferent de dificultatea testelor, se poate obţine noata 10 atât la Limba şi Literatura Română, cât şi la Matematică.

Irina-Demetra Şuşnea (foto), şefa de promoţie de la "Codreanu" se aştepta să aibă o medie foarte bună, dar nu spera să aibă 10 pe linie: "Clasa a VIII-a am terminat-o cu media 10, dar media generală pe ultimii patru ani a fost 9,87. Am avut un program de lucru consecvent, este şi un gram de noroc. Mi-a plăcut să perseverez, acum am dovedit ce pot. Am avut şansa de a învăţa la un liceu prestigios şi să am cei mai buni profesori".

Irina-Demetra intenţionează să opteze pentru porfilul Matematică-Informatică, tot în cadrul Colegiului "Codreanu". Aşa a sfătuit-o sora ei mai mare, studentă în anul II la Medicină: "Pasiunea mea e engleza, dar vreau să rămână o pasiune, nu o profesie. Îmi place să fac sport, să merg cu bicicleta sau să alerg. Nu mă mai joc demult cu păpuşile".

În clasele V-VIII a avut doi profesori la matematică, Gabriela Ghidoveanu şi Culiţă Stănescu. În plus, a fost ajutată de tatăl ei, tot profesor de matematică. Pasiunea pentru Limba Română i-a fost insuflată de profesoara Cristina Negruţ, cea care i-a fost şi dirigintă.

Şi colegii de clasă ai Irinei-Demetra Şuşnea au trecut de Capacitate cu medii foarte mari. Din cei 30 de elevi din promoţie, 13 au avut medii peste 9.00, fiind patru note de 10, două la Română, două la Matematică. Un singur elev de la "Codreanu" a obţinut media 6.60.

La polul opus sunt mediile de la Şcoala Gimnazială "Iorgu Radu", unde absolvenţii de clasa a VIII-a au obţinut medii mult mai mici la Capacitate. Pe avizier nu figura nicio notă de 10, majoritatea mediilor fiind în jurul notei 7.00. Elevii şi părinţii calculau îngrijoraţi şansele pentru o clasă bună la liceu.

La Şcoala gimnazială nr. 8 au fost foarte multe medii bune, însă, au fost şi copii care au trecut de Capacitate cu note mediocre.

La Vaslui, din cei 4.142 care s-au înscris la examen, 90 au absentat la proba de limbă română, iar 94 la matematică. Evaluarea Naţională 2014 s-a desfăşurat în judeţul Vaslui în 113 centre de examen.  

Vineri, 27 iunie, se vor afişa rezultatele parţiale, până la ora 16.00. În aceeaşi zi, între orele 16.00 şi 20.00, se pot depune contestaţiile. Între 28 şi 30 iunie are loc rezol­varea contestaţiilor. Notele finale vor fi afişate pe site-ul edu.rope data de 1 iulie.

În judeţul Iaşi sunt disponibile în jur de 8.500 de locuri în cele 305 clase ale celor 63 de licee şi şcoli profesionale. În intervalul 4-8 iulie, elevii vor completa, împreună cu părinţii şi cu diriginţii, fişele cu opţiuni în vederea admiterii la liceu. Rezultatele admiterii computerizate vor fi afişate în ziua de 15 iulie 2014, pe site-ul Ministerului Edu­caţiei.

Pe 15 iulie va avea loc prima etapă a repartizării computerizate a elevilor, rezultatele urmând a fi publicate pe 16 iulie, tot online, pe admitere.edu.ro. Apoi, între 17 şi 25 iulie are loc depunerea dosarelor de înscriere la licee, urmată de celelalte două etape de admitere, pentru cei rămaşi nerepartizaţi după etapa anterioară (16-31 iulie, respectiv 1 august - 8 septembrie).

Cum se calculează media de admitere

Anul acesta, spre deosebire de anii trecuţi, rezultatul de la capacitate reprezintă 75% din media de admitere, iar 25% este media anilor de gimanziu. 

Astfel, nota finală se calculează după formula următoare: media notelor din gimnaziu se adună cu media de la Capacitate înmulţită cu 3, apoi totul se împarte la 4. 

De exemplu, în cazul unui elev care a avut în clasele V-VIII o medie de 8,40 şi a luat la Evaluarea Naţională 9,20, formula va avea următorul rezultat: (8,40+3x9,20)/4=9,00.

Calendarul admiterii la liceu 2014, pe scurt:

  • 1-7 mai: publicarea şi transmiterea broşurilor de admitere la liceu 2014
  • 26-27 mai: înscrierea pentru susţinerea probelor de aptitudini/limbă modernă
  • 28-30 mai: susţinerea acestor probe
  • 4 iulie: afişarea mediilor de admitere ale elevilor şi a ierarhiei pe judeţ
  • 4-8 iulie: completarea de către elevi şi părinţi a opţiunilor (liceelor dorite) în fişele de admitere
  • 15 iulie: repartizarea computerizată de către Ministerul Educaţiei - etapa I
  • 16 iulie: afişarea rezultatelor repartizării computerizate la şcoli, licee şi online (admitere.edu.ro)
  • 17-25 iulie: depunerea dosarelor de înscriere la licee
  • 16-31 iulie: a doua etapă a admiterii la liceu (pentru cei rămaşi nerepartizaţi după etapa anterioară)
  • 1 august-8 septembrie: a treia etapă a admiterii la liceu (pentru cei rămaşi nerepartizaţi după cele două etape)

Pe aceeaşi temă:

VIDEO ADMITERE LICEU 2014 Cum să alegi liceul potrivit, la Adevărul Live

ADMITERE LICEU 2014 Inspectoratul Şcolar Bucureşti a publicat broşura admiterii la liceu de anul acesta

Ce opţiuni au elevii care dau admiterea la liceu anul acesta, la Adevărul Live: „Există un interes crescut pentru Ştiinţele Naturii şi dotările din licee”

ADMITERE LICEU 2014 Părinţii şi elevii, atraşi tot de liceele teoretice

Admiterea la liceu ilustrează impasul în care se găseşte învăţământul românesc

Admitere la liceu cu suspans în 2014

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite