TITULARIZARE 2013 Ministerul a publicat subiectele şi baremele. Prea multă „metodică“, spun candidaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Examenul scris de la titularizare de marţi s-a încheiat, iar Ministerul Educaţiei a publicat pe subiecte.edu.ro variantele primite de candidaţi, la toate materiile de concurs, şi baremele de corectare. La proba scrisă au participat peste 32.000 de candidaţi, pentru cele doar aproximativ 6.000 de posturi de titulari scoase la concurs, iar 53 dintre ei au fost eliminaţi pentru tentativă de fraudă. Primele rezultate vor fi publicate luni, 5 august.

UPDATE: La proba scrisă de marţi s-au prezentat 32.374 de candidaţi (88,48%) dintr-un total de 36.587 de candidaţi care au obţinut dreptul de participare, potrivit datelor centralizate de Ministerul Educaţiei marţi seară.

53 de candidaţi au fost eliminaţi din cauza unor tentative de fraudă (cei mai mulţi provin din judeţele Mehedinţi - 8 şi Constanţa - 5), iar 7,6% dintre candidaţi s-au retras din motive personale sau medicale. 

Candidaţii eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă nu vor fi repartizaţi pe posturi didactice/catedre în anul şcolar 2013-2014.

Lucrările scrise vor fi evaluate de comisii specializate organizate, pe discipline, la nivel naţional, în 11 centre de evaluare.

Primele rezultate afişează luni, 5 august, în fiecare centru de examen. Contestaţiile se înregistrează în perioada 5-6 august la sediile inspectoratelor şcolare judeţene (luni, 5 august, imediat după afişarea rezultatelor, până la ora 21.00, iar marţi, 6 august, între orele 8.00 şi 15.00).

Afişarea rezultatelor finale are ca termen data de 8 august.

Repartizarea candidaţilor pe posturile pentru angajare pe perioadă nedeterminată va avea loc la nivelul centrelor de concurs, în zilele de 9 şi 12 august. Miercuri, 14 august, se va desfăşura repartizarea candidaţilor pe posturile pentru angajare pe perioadă determinată, tot la nivelul centrelor de concurs.

UPDATE: Ministerul Educaţiei a publicat pe site-ul dedicat examenului de titularizare subiectele şi baremele de corectare pentru variantele primite marţi de candidaţi, pe toate disciplinele de concurs.

Candidaţii din Ialomiţa s-au plâns de faptul că au avut subiecte prea greleLa orele prânzului, primii candidaţi care au părăsit sălile s-au arătat nemulţumiţi de subiecte.

Subiecte dificile pentru mulţi candidaţi

Profesorii au considerat că au avut din nou parte de subiecte dificile. „Şi anul acesta a fost la fel de greu ca anul trecut. Nu ştiu de ce ne mai bat pe drumuri cu examenul acesta? Greu domnule, greu”, a declarat Valentina Istrate, o candidată care a susţinut titularizarea la Limba şi Literatura Română în Slobozia. 

Şi candidaţii din Râmnicu Vâlcea s-au plâns că au fost dificile subiectele şi au ieşit mai devreme din examen.

Emoţii mari la examenul scris de titularizare au fost şi în Bistriţa, unde unii profesori s-au arătat depăşiţi de subiecte, deşi ar trebui să cunoască perfect materia pe care o predau. Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean, nu au lipsit nici incidentele, un profesor fiind eliminat din examen pentru că a intrat cu telefonul mobil în sală.

Pe de altă parte, candidaţii din Satu Mare spun că s-au descurcat, cei mai mulţi ieşind din sălile de examen în jurul orei 13.30, mai devreme de cele patru ore alocate probei scrise.  „Subiectele au fost pe măsura aşteptărilor. Pot să spun că am rezolvat toate cerinţele. Acum să vedem cum vor interpreta rezultatele cei care vor corecta lucrările“, a declarat unul dintre candidaţi.

Prea multă ”metodică”, spun candidaţii

La Centrul de examen „Decebal” din judeţul Mehedinţi, pentru concursul de titularizare, sesiunea iulie 2013, au fost înscrişi 661 de candidaţi. Pentru foarte mulţi dintre ei subiectele au fost dificile şi nu se aşteaptă la note mari. 

“A fost destul de greu. Eu, pentru învăţător, mă aşteptam să fie şi limbă şi literatură română, dar a fost mai mult metodică. Eu mă gândesc că un învăţător trebuie să ştie şi literatură şi gramatică, nu doar metodică”, a spus o candidată.

Unii au încercat să copieze şi au fost eliminaţi

732 de profesori din Buzău au susţinut, marţi, titularizarea în cele două centre de examinare: Colegiul Economic şi Colegiul „Dr. C. Angelescu”. Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean, la nivelul judeţului Buzău sunt scoase la concurs 134 de catedre titularizabile şi alte 350 pentru suplinitori.

Patru cadre didactice au fost eliminate din examenul de titularizare după ce au fost prinse având asupra lor telefonul mobil, cu intenţia de a copia. Alţii au părăsit examenul pentru că nu s-au simţit suficient de pregătiţi să-l susţină.

1.278 de candidaţi au susţinut, astăzi, la Cluj, examenul de titularizare. Un singur incident a fost înregistrat la examenul scris de Educaţie Fizică, un candidat fiind prins în timp ce copia.

De asemenea, şi în Timişoara, doi profesori au fost scoşi din examen pentru că au copiat la proba scrisă de la titularizare. Profesorii nu s-au plans de gradul de dificultate al subiectelor. Ei susţin că au fost mai grele decât cele de anul trecut, însă şi în acestă situaţie sunt de nivel mediu.

Alţii au abandonat examenul 

Doar 40 de posturi titularizabile au fost scoase la concurs în judeţul Gorj, iar examenul a fost susţinut în trei centre din municipiul Târgu Jiu. În total, 91 de candidaţi au absentat de la examenul pentru titularizarea în învăţământ.

Peste 400 de aspiranţi la un post de titular în învăţământ au participat, marţi, la Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” din Zalău, la examenul de titularizare, organizat pentru ocuparea celor 523 de posturi vacante în şcolile din Sălaj. Dintre cei 492 de candidaţi aşteptaţi la examen, 46 nu s-au prezentat deloc, alţi 28 alegând să părăsească sala după primirea subiectelor.


Marţi, 30 iulie, a avut loc proba scrisă a examenului de Titularizare, care le asigură profesorilor un post în sistemul de învăţământ preuniversitar, fiind primul examen pe care îl dau absolvenţii de facultate care vor să se angajeze la o şcoală. 

Examenul a început la ora 10.00 şi s-a desfăşurat în 97 de centre de concurs constituite la nivel naţional, se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei.

Oficialii au declarat că la examen urmau să participe cei 36.587 de candidaţi care au obţinut cel puţin nota 5 la inspecţiile speciale sau probele practice desfăşurate în perioada 27 mai - 28 iunie.

Iniţial, în perioada 8-17 mai 2013, s-au înscris la concurs peste 38.500 de candidaţi, dintre care:

  • 4.964 de educatoare/profesori pentru învăţământ preşcolar
  • 4.747 de învăţători/profesori pentru învăţământ primar
  • 3.962 de profesori de limba şi literatura română
  • 3.243 de profesori de educaţie fizică şi sport
  • 2.618 profesori de limba şi literatura engleză.


Peste 6.000 de posturi pe perioadă nedeterminată scoase la concurs

Pentru concursul de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate în învăţământul preuniversitar, sesiunea 2013, au fost publicate peste 6.000 de posturi didactice/catedre vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată (3.141 în mediul urban şi 2.933 în mediul rural).

Cele mai multe locuri vacante sunt pentru posturile didactice de educatoare/profesori pentru învăţământ preşcolar (1.248), învăţători/profesori pentru învăţământ primar (1.122), educaţie fizică şi sport (344), matematică (318) şi limba engleză (261).

Pentru angajarea pe perioadă nedeterminată (titularizare), candidaţii trebuie să obţină minimum nota 7 (şapte) atât la proba scrisă, cât şi la proba practică/inspecţia specială la clasă în profilul postului. Pentru angajarea pe perioadă determinată (suplinire), candidaţii trebuie să obţină minimum nota 5 (cinci) atât la proba scrisă, cât şi la proba practică/inspecţia specială în profilul postului, explică reprezentanţii ministerului.

Subiectele, traducerea acestora în limbile minorităţilor naţionale şi baremele de evaluare pentru cele 148 de discipline de concurs sunt asigurate de Centrul National de Evaluare şi Examinare şi vor fi publicate, după susţinerea probei scrise, pe http://subiecte2013.ro

Calendar titularizare 2013

  • 27 mai - 28 iunie 2013 - Organizarea şi desfăşurarea probelor practice/ orale şi a inspecţiilor speciale la clasă
  • 30 iulie 2013 - Desfăşurarea probei scrise
  • 5 august 2013 - Afişarea rezultatelor
  • 5 - 6 august 2013 - Înregistrarea contestaţiilor la inspectoratele şcolare şi transmiterea acestora la centrele de evaluare
  • 7 august 2013 - Rezolvarea contestaţiilor
  • 8 august 2013 - Afişarea rezultatelor finale
  • 9 august 2013 - Etapa I de repartizare - pentru angajare pe perioadă nedeterminată
  • 14 august 2013 - Etapa a II-a de repartizare - pentru angajare pe perioadă determinată
  • 30 august 2013 - Emiterea şi comunicarea deciziilor de repartizare pe post/catedră 


Rezultatele Titularizării din 2012

Anul trecut, la examenul de Titularizare s-au înscris aproximativ 39.000 de candidaţi, însă, în urma probelor practice, au rămas în jur de 35.000, dintre care peste 28.000 s-au prezentat la examen şi doar aproape 25.000 au promovat (82%).

În total, peste 4.600 de candidaţi au luat mai puţin de nota 5 la examenul de titularizare din 2012, aproape 8.500 - între 5 şi 6,99, iar peste 12.000 au obţinut între 7 şi 10 (49,49%), arată datele ministerului.

Titularizarea a adus şi note de 1,5-2 chiar şi la specializări cum ar fi educaţie fizică şi sport, religie ortodoxă, psihologie sau cultură civică.

Datele oficiale arată că profesorii s-au descurcat mai bine decât elevii în 2012, rata de promovare la bacalaureatul din 2012 a fost de 44%.

Rezultatele examenului de Definitivat 2013

Mai bine de jumătate dintre candidaţii care au susţinut anul acesta examenul de Definitivat au reuşit să promoveze, obţinând, astfel, dreptul de a preda în învăţământul preuniversitar. Rata finală de promovare a examenului după soluţionarea contestaţiilor este de 51,26%, înregistrând o creştere de 3,43%.

Dintre cei 6.651 de candidaţi la examenul de definitivat, doar 3.409 au reuşit să obţină nota 8, cea mai mică notă de trecere.


TITULARIZARE 2013 38.000 de dascăli s-au înscris la examen

Peste 38.000 de candidaţi s-au înscris anul acesta la examenul de Titularizare 2013, dintre care aproape 5.000 sunt absolvenţi din promoţia universitară de anul acesta. Cifra este similară cu cea de anul trecut.

TITULARIZARE 2012 Unde ajung să predea profesorii de top ai României

220 de profesori români (0,85%) din preuniversitar au obţinut 10, nota maximă, la examenul de titularizare de anul acesta. Cei mai mulţi vor preda la şcoli din Bucureşti, însă profesori de top există şi în Iaşi, Braşov, Timiş şi Cluj, arată datele oficiale ale Ministerului Educaţiei, obţinute de Adevărul.

INFOGRAFIE Rezultate finale la Titularizare 2012, pe judeţe: peste 82% din profesori au luat note mai mari de 5

Rata de promovare a celor care au dat examen pentru a se angaja în învăţământul preuniversitar a crescut cu aproape 2%, după soluţionarea celor peste 4.000 de contestaţii depuse, informează Ministerul Educaţiei. Cele mai mari rate de promovare sunt în judeţele Cluj, Buzău şi Braşov.

TITULARIZARE 2013 Profesorii titulari, angajaţi cu contracte pe perioadă nedeterminată

Toţi candidaţii care au obţinut nota 7 sau mai mult la concursul titularizare din august 2012 se vor putea angaja pe un post la şcoala la care sunt repartizaţi, pe o perioadă nedeterminată, se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei.

DEFINITIVAT 2013 Promovabilitatea la examen a crescut la 51,26% după soluţionarea contestaţiilor

Mai bine de jumătate dintre candidaţii care au susţinut anul acesta examenul de definitivat au reuşit să promoveze, obţinând astfel dreptul de a preda în învăţământul preuniversitar. Rata finală de promovare a examenului după soluţionarea contestaţiilor este de 51,26%, înregistrând o creştere de 3,43%.

DEFINITIVAT 2013 Doar 47% dintre candidaţi au promovat examenul naţional de definitivare în învăţământ. Notele profesorilor, postate pe edu.ro

Din totalul de 7.400 candidaţi prezenţi la proba scrisă a examenului, doar 3.181 (47,83%) au promovat, arată primele rezultate, cu aproape 20% mai puţini faţă de 2012. Cel mai ridicat procent de promovare s-a înregistrat în judeţul Gorj  - 76,47%, iar cel mai scăzut procent, în judeţul Caraş-Severin - 29,33%, se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei. Notele profesorilor au fost postate pe definitivat.edu.ro, judeţ cu judeţ.

DEFINITIVAT 2013 Profesorii dau azi examenul de definitivat. Ministerul a publicat subiectele şi baremele

Peste 7.800 de profesori dau joi examenul de definitivat în învăţământul preuniversitar, primul pas important în cariera didactică, urmat de obţinerea gradelor didactice, II şi apoi I. În premieră, în 2013 au fost acceptaţi la examen şi debutanţii cu un an vechime la catedră, însă media minimă de promovare a crescut de la 7 la 8. Rezultatele finale vor fi afişate pe 27 iulie. Subiectele şi baremele au fost publicate pe subiecte.edu.ro.

DEFINITIVAT 2013 16 candidaţi au fost eliminaţi din examen

La examenul scris de definitivat de joi, 18 iulie, s-au prezentat 7.400 (93,70%) din cei 7.889 de candidaţi care s-au înscris. Din totalul candidaţilor prezenţi, 684 s-au retras, iar alţi 16 au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă. Candidaţii eliminaţi au pierdut dreptul de înscriere la examenul naţional de definitivare în învăţământ pentru sesiunea următoare.

DEFINITIVAT 2013 Peste 7.800 de dascăli susţin, joi, proba scrisă a examenului de definitivare în învăţământ

Peste 7.800 de candidaţi care au trecut de prima probă a examenului naţional de definitivat, inspecţia la clasă, vor da joi, 18 iulie, proba scrisă, a cărei notă minimă de promovare este 8.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite