UPDATE Ce prevede rectificarea bugetară: un deficit mai mare şi mai mulţi bani la Sănătate, Educaţie, Justiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministerule Sănătăţii, Justiţiei şi Educaţiei vor beneficia de alocări suplimentare în urma rectificării bugetare FOTO gov.ro
Ministerule Sănătăţii, Justiţiei şi Educaţiei vor beneficia de alocări suplimentare în urma rectificării bugetare FOTO gov.ro

Prima rectificare bugetară din acest an se bazează pe un Produs Intern Brut (PIB) mai mare cu 2,6 miliarde de lei, iar deficitul bugetului consolidat va creşte de la 13,4 miliarde de lei la 14,7 miliarde lei, prin folosirea banilor rezervaţi Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) către alte proiecte.

UPDATE "Pe ansamblu, bugetul de stat se rectifică cu 1,9 miliarde lei venituri mai puţin, urmare a rezultatelor colectării, şi cu 700 milioane lei cheltuieli mai puţin", a precizat ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

El a adăugat că bugetul include şi fonduri "suficiente" pentru acordarea plăţilor compensatorii către persoanele disponibilizate din companiile de stat, dacă va fi cazul.


UPDATE Bugetul Ministerului Transporturilor şi cel al Secretariatul General al Guvernului (SGG) vor fi diminuate cu 900 de milioane de lei şi, respectiv, cu 500 de milioane de lei, prin prima rectificare bugetară din acest an. Tăierile au fost anunţate la Guvern de către ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.


Astfel, Produsul Intern Brut estimat a fost revizuit în urcare la 626,2 miliarde de lei, iar deficitul bugetar pe cash va creşte de la 2,1% din PIB la 2,3% din PIB. Prognoza de creştere economică pentru acest an a fost ridicată, în urma discuţiilor cu FMI, de la 1,6% la 1,9%, Guvernul estimând însă pentru sfârşitul anului un avans al PIB peste noua ţintă, a declarat ministrul delegat al Bugetului, Liviu Voinea.

De asemenea, rectificarea bugetară prevede o majorare cu 2 miliarde de lei a plafonului de garanţii.

Ministerele Sănătăţii, Educaţiei şi Justiţiei vor beneficia de alocări suplimentare, a anunţat premierul Victor Ponta. O nouă rectificare bugetară a fost deja programată pentru finele lunii octombrie.

Ministerele Sănătăţii (aproape un miliard lei, inclusiv pentru maternităţi şi CNAS, care va acoperi şi o neîncasare de 500 de milioane de lei din taxa clax-back), Educaţiei (40 de milioane de lei pentru modernizarea şcolilor) şi Justiţiei (aproape 100 de milioane de lei pentru funcţionarea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, 20 de milioane de lei pentru refacerea unor sedii de instanţe şi 45 de milioane de lei pentru alte cheltuieli ale instanţelor) vor beneficia de alocări suplimentare, a anunţat premierul Victor Ponta.

Ministerul de Interne va primi 70 de milioane de lei pentru dotarea Poliţiei Române, iar Ministerul Dezvoltării va primi aproximativ 900 de milioane de lei.

PDL cere Guvernului ca la rectificarea bugetară să vină cu soluţii pentru relansarea economică şi crearea de locuri de muncă, prin repornirea investiţiilor, simplificarea Codului fiscal, eliminarea corupţiei, respectarea promisiunilor electorale.

„PDL solicită Guvernului Ponta ca la rectificarea bugetară să vină cu soluţii pentru relansarea economică şi crearea de locuri de muncă“,, a declarat luni prim-vicepreşedintele Andreea Paul, arătând că trebuie ca USL să repornească investiţiile, să-şi respecte promisiunile electorale, cum ar fi diminuarea CAS şi TVA.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite