Simulare Evaluare națională 2024. S-a blocat platforma unde sunt încărcate lucrările

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La examenul de simulare Evaluare națională 2024 au lipsit aproximativ 12.000 de elevi dintre cei înscriși anul acesta în clasa a VIII-a, potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Educației. Rata de prezență a fost de 94%.

examen simulare evaluare nationala 2019 proba scrisa jpeg

Rata de prezență la prima probă de la simulare Evaluare națională 2024, care a avut loc luni, 5 februarie, a fost de 94%. Peste 164.000 de elevi din cei aproape 177.000 înscriși în prezent în clasa a VIII-a au participat la prima probă a simulării pentru Evaluarea Națională 2024: cea la Limba și literatura română.

Simulare Evaluare națională 2024. Rata de prezență

Ca o comparație, anul trecut au lipsit aproape 13 mii de elevi de la simularea Evaluării Naționale, proba de limba română, potrivit datelor Ministerului Educației. Atunci, din au fost prezenți 164.009 elevi din totalul celor peste 177.000 de elevi înscriși în clasa a VIII-a la începutul anului școlar curent.

“Potrivit informațiilor furnizate de inspectoratele școlare județene, rata de prezență (ora de referință a datelor: 14:00) a fost de 93,4%: peste 164.600 de elevi prezenți din numărul celor înscriși în clasa a VIII-a la începutul anului școlar curent (176.266 de elevi). Au fost eliminați 6 elevi ca urmare a unor tentative de fraudă”, se arată în document. Șase elevi au fost eliminați pentru că ar fi încercat să copieze”, se arată în comunicat.  

Simulare Evaluare națională 2024. S-a blocat platforma digitală

Prima probă a examenului de simulare Evaluare națională 2024  s-a lăsat și cu câteva incidente în ceea ce privește platforma în care s-au încărcat lucrările elevilor. Sistemul s-a blocat în mai multe centre de examinare și câte 20 de minute. 

Potrivit surselor Edupedu.ro, profesorii asistenți au fost puși în situația de a scana lucrările în prezența elevilor și de a le încărca pe servere mai târziu. 

“Având în vedere supraîncărcarea platformei, informați asistenții responsabili cu scanarea să scaneze lucrările în prezența elevilor, iar încărcarea pe platformă se va face în cursul zilei de azi de către asistenți. După scanarea lucrărilor în prezența elevilor, aceștia pot pleca”, este mesajul primit de școli din partea autorităților. 

Ministerul Educației susține că platforma de scanare a lucrărilor de la simulare Evaluarea Națională 2024 „a funcționat în parametri optimi cu excepția unui scurt interval” de 20 de minute, „însă fără a se înregistra blocaje”.

Părintele unui elev: „Ce v-a picat? Aplicația! Care? Aia de scanat”

Părintele unui elev a publicat pe rețelele de socializare primele impresii ale copilului său după ce a ieșit din sala de examen: 

„A dat Luca al meu simularea la română astăzi. Optimist, pozitiv, zice a știut să  facă tot. Frumos, bravo, da' ce v-a picat, întreb. A, zice, a picat aplicația. Care aplicație? Aia de scanat lucrările.”

Mesajul a primit zeci de comentarii și distribuiri. Majoritatea ale altor părini dar și ale multor cadre didactice, profesori asistenți la simulare. 

Profesorul Viforel Dorobanțu, director la Scoala Gimnazială nr. 1 Curcani, județul Călărași, a venit cu o replică la mesajul părintelui. 

„Suspendată, cam 30 de minute, nu chiar picată! Utilizatorii nu au fost delogați! Cel puțin, la noi așa s-a întâmplat! La 12.000 de utilizatori care încărcau “cam simultan” un fișier de aproximativ 3 Mb, era previzibil să apară o oarecare “blocare”!

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite