Profesoara debutantă care obține rezultate remarcabile cu elevii. Copiii excelează la concursuri de creație literară

0
Publicat:

Teodora Cosmina Chiuoru a reușit câteva performanțe notabile în cei trei ani de când predă: majoritatea elevilor de clasa a VIII-a au promovat Evaluarea Națională, alți elevi au fost premiați la un concurs internațional de creație literară și este mereu o sursă de inspirație pentru copii.

Teodora Cosmina Chiuoru FOTO Teach for Romania
Teodora Cosmina Chiuoru FOTO Teach for Romania

Teodora Cosmina Chiuoru (25 de ani), profesoară de limba și literatura română la Liceul Teoretic „Comandor Alexandru Cătuneanu“ din Lunca Cetățuii, comuna Ciurea, județul Iași, a câștigat în acest an trofeul la Gala profesorul anului în mediul rural 2024, la categoria „Profesori debutanți“, organizat de Teach for Romania.

După ce a absolvit Liceul Pedagogic din Bârlad, a urmat Facultatea de Litere din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași, are un master în Lingvistică, iar acum este înscrisă în anul I la doctorat.

Pasiunea pentru arta predării a dezvoltat-o grație fostei sale profesoare de limba și literatura română din liceu, care a inspirat-o prin modul de a fi ca om și stilul de predare.

„Îmi doream enorm să le predau liceenilor, iar acest lucru a devenit realitate în 2024, când, la Lunca Cetățuii, s-a înființat un liceu“, a povestit Teodora pentru „Weekend Adevărul“.

De loc este din satul Crasna, comuna Albești, județul Vaslui, dar mărturisește că s-a îndrăgostit de Lunca Cetățuii pentru că a descoperit acolo o comunitate cu o stare de spirit care o încurajează să își depășească mereu limitele și să facă multe lucruri.

Dezvoltare și note bune

Teodora este de doar trei ani în învățământ, dar are deja rezultate remarcabile cu elevii săi. Încă din primul an la catedră a făcut foarte multe ore de recuperare cu elevii de gimnaziu, punând accentul pe pregătirea celor din clasa a VIII-a ca să poată promova Evaluarea Națională.

Rezultatele vorbesc practic de la sine: majoritatea elevilor au trecut cu brio examenul, cea mai mare notă fiind 9,90.

„Profitam de fiecare ocazie pe care o aveam ca să fac ore de recuperare cu ei. Făceam cursuri remediale cu ei în vacanțe, la Școala Altfel, în Săptămâna Verde. Au asimilat mai repede informațiile și s-a și văzut asta“, explică profesoara cum a reușit această performanță.

Teodora își implică elevii în foarte multe activități și concursuri. De pildă, au participat la un concurs internațional de creație literară intitulat „Universul cuvintelor“, la care elevii au luat până acum două premii cu poeziile pe care le-au scris. 

Teodora își implică elevii în numeroase activități și concursuri FOTO arhiva personală
Teodora își implică elevii în numeroase activități și concursuri FOTO arhiva personală

Vrea ca în acest an să antreneze mai mulți elevi pentru olimpiade și concursuri și să organizeze a doua ediție a proiectului „O carte donată, o bibliotecă salvată“, un club de lectură care va dura șapte zile, în cadrul căruia vrea să facă și o miniexcursie, ca o șezătoare literară, unde elevii să vorbească despre experiența cititului.

Organizează și cluburi de lectură și teatru pentru elevi. În perioada Școlii Altfel, liceul din Lunca Cetățuii a organizat un concurs denumit „Prin universul cuvintelor“, un fel de „Românii au talent“ la literatură, în care s-a implicat și Teodora.

„Încercăm prin toate aceste concursuri și cluburi să îi scoatem la lumină pe elevi, să se afirme“, explică profesoara, care își implică elevii și în multe activități extrașcolare.

Viața personală, lecție la clasă

Profesoara lucrează mult cu elevii săi la gestionarea emoțiilor – vorbește cu cei care sunt abătuți sau triști după ore și îi încurajează să își spună păsurile, ca să îi poată ajuta să le depășească.

„Este foarte important să ții doar pentru tine ce îți spune elevul. În felul acesta îi câștigi încrederea. Plus că îi văd că se simt mai bine. Nu știu dacă asta se datorează faptului că le-am spus eu ceva încurajator sau pentru că a fost cineva acolo dispus să îi ajute“, povestește Teodora.

Le oferă ca exemple diverse evenimente din viața ei personală sau a prietenilor săi, ca să le arate că și ea a trecut prin emoțiile și stresul examenelor. Sunt mici povești inspiraționale, care îi ajută pe copii să conștientizeze că examenele, precum Evaluarea Națională, sunt ceva firesc în viața fiecărui elev, iar cu muncă și perseverență vor reuși să le treacă cu bine.

Cea mai mare provocare pentru ea de până acum a fost când o fetiță de etnie romă din clasa a VII-a a rămas însărcinată și a reușit să o convingă să revină la școală.

„Am aflat de la colegele ei că se măritase în sat. Am reușit să o aduc la școală chiar la finalul studiilor, când și-a dat și examenele. Chiar a fost o reușită, pentru că este foarte important să nu abandoneze școala, mai ales din clasa a VII-a“, își amintește cu emoție profesoara.

La liceul din Lunca Cetățuii vin acum acum și elevi de etnie romă, chiar și fete, în condițiile în care există cumva o tradiție ca acestea să nu meargă la școală, să se mărite la vârste mici și să aibă grijă apoi de familie.

Teodora povestește cum le-a convins pe fete să nu renunțe la educație: „Le-am explicat că, printre altele, vor primi bursă dacă vin la școală, cu condiția să nu aibă mai mult de zece absențe. Acum fetele vin la școală regulat și cred că este un mare câștig“.

Cuvântul zilei

Profesoara folosește diverse metode ca să facă interesantă limba și literatura română pentru elevii ei. De pildă, la fiecare clasă la care predă, un elev pregătește zilnic ceea ce numește „Cuvântul zilei“ de pe DEX online.

„Le prezintă colegilor lui ce a înțeles despre acel cuvânt. Poate veni cu un poster sau cu o imagine despre acel cuvânt. Asta îi și responsabilizează, pentru că fiecare elev știe că trebuie să facă cuvântul zilei și se ocupă de asta“, spune Teodora.

La clasa a V-a a introdus un concurs intitulat „Cititorul lunii”. Elevii primesc un calendar al cititorului, pe care își notează câte pagini au citit într-o lună, iar la final prezintă și ce au parcurs.

Teodora își provoacă mereu elevii să citească FOTO arhiva personală
Teodora își provoacă mereu elevii să citească FOTO arhiva personală

Elevii care câștigă concursul sunt premiați cu jocuri educative, cărți și puzzle-uri. De asemenea, în școală se organizează și concursuri de cultură generală și de recitat poezii între clase. „Încercăm să îi provocăm cât mai mult și să devină astfel cât mai activi“, explică profesoara.

Profesorul, un prieten cu limite

Deși abia a intrat în învățământ, Teodora crede că orice cadru didactic trebuie să aibă câteva calități de bază, fără de care nu poate avea rezultate cu elevii. În primul rând, trebuie să fie dinamic și energic, pentru că elevii simt acest lucru și se implică mult mai mult la cursuri.

Trebuie să muncească mult, să fie serios și să nu își încalce niciodată cuvântul dat. În egală măsură, este necesar să inoveze permanent, pentru că doar astfel le poate menține atenția elevilor și îi poate provoca să se implice la ore. Nu în ultimul rând, profesorul trebuie să cunoască foarte bine materia pe care o predă și să devină prieten cu elevii săi, dar în anumite limite.

Vreau să îi inspir ca om în primul rând. Când o să devină adulți și o meargă undeva, nu o să fie întrebați de valorile morfologice. Vreau să rămână cu răbdarea și stăpânirea de sine, să fie buni la suflet, să fie ambițioși, independenți, muncitori și să devină oameni cât mai frumoși“, enumeră Teodora câteva dintre calitățile cu care vrea ca elevii ei să rămână.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite