Parlamentul vrea sesiune specială de Bacalaureat pentru mărirea notei. Ce spun experții

0
Publicat:

Elevii care susțin examenul de Bacalaureat, dar nu sunt mulțumiți de media obținută, s-ar putea prezenta la mărire de notă. Asta, pentru a avea o șansă în plus să fie admiși la facultatea pe care doresc să o urmeze. Este o propunere legislativă dezbătută în Senat și care, dacă va fi adoptată, ar putea deschide porțile universităților pentru aproape toată lumea.

În curând, am putea avea un Bacalaureat cu note mult mai mari. Sursa foto: arhivă
În curând, am putea avea un Bacalaureat cu note mult mai mari. Sursa foto: arhivă

În contextul în care rezultatele PISA ne plasează pe locul întâi în Europa la analfabetism funcțional, iar simularea Examenelor Naționale ne-a demonstrat că suntem pe fundul prăpastiei, aleșii încearcă să cosmetizeze cât pot de mult realitatea. 

Potrivit unei propuneri legislative, acesta ar putea oferi o șansă în plus elevilor cu note slabe în prima sesiune, dar care doresc, totuși, să fie admiși la facultate. 

Concret, în prezent, absolvenții de liceu care NU promovează Bacalaureatul au dreptul să-l susțină din nou în sesiunile următoare, adică fie în toamnă, fie în anii următori. Aceștia pot da examenul de maturitate și la 60 de ani dacă vor.

Cum s-ar putea desfășura Bacalaureatul în viitor? Elevii care au promovat, dar nu sunt mulțumiți de media obținută, se pot prezenta la o mărire de notă. Aceștia ar putea să susțină una sau mai multe probe în speranța că vor primi note mai bune, iar media finală, mai mare, le va asigura un loc la facultate. Proiectul, care propune practic modificarea Legii Educației, mai prevede un aspect: în cazul unei reexaminări, nota care va fi luată în considerare va fi nota cea mai mare.

Se încearcă, practic, netezirea drumului către studiile universitare și pentru cei care, inițial, nu au demonstrat că merită.

Bacalaureatul mediocrității, o cutie a Pandorei

Poate au avut o zi proastă, poate nu s-au simțit bine, poate i-au copleșit emoțiile sau pur și simplu nu s-au pregătit corespunzător. Iată suficiente motive pentru care un elev poate obține rezultate mici la Bacalaureat. Prin urmare, adio șanse să mai intre la facultate, dacă avea de gând să-și continue studiile. Și parcă nu este corect ca viitorul unui copil să depindă de un astfel de moment nefast. Soluția? Proba la care s-au obținut note mici poate fi susținută din nou!

Însă, spun voci din sistem, acest lucru ar deschide o adevărată cutie a Pandorei. „Dacă gândim un astfel de sistem pentru Bacalaureat, se va crea un precedent: va trebui să ne gândim în ce măsură acest fenomen se poate rostogoli mai departe asupra altor examene din viața noastră. Vorbim despre un examen de admitere la facultate pe care poate ai vrea să-l reiei, despre un examen de licență pe care, la fel, vrei să-l susții din nou, putem vorbi despre un examen de master. Practic, tot ce înseamnă examen de finalizare. Inclusiv cel de Evaluare Națională. Acest lucru poate să vulnerabilizeze un pic sistemul”, a declarat pentru „Adevărul” profesorul universitar Ovidiu Pânișoară. „Ia gândiți-vă cum ar fi să se dea Evaluarea Națională pe același principiu. Un copil care a fost inițial repartizat la un liceu tehnologic anul viitor merge la mărire de notă și intră în altă parte doar pentru că s-a schimbat notarea. Introducem deja foarte multă volatilitate în sistem”, a completat cadrul didactic.

Un astfel de sistem ar putea avea consecințe grave pe termen îndelungat. „Gândiți-vă la calea inversă: la faptul că elevii ar putea deveni și mai dezinteresați în ceea ce privește acest examen tocmai pentru că ar putea avea posibilitatea de a repara o notă proastă. Ar mai avea o șansă. Că o notă mică la o anumită materie nu e până la urmă un capăt de lume. Iată cum va dispărea și mai mult responsabilitatea copiilor”.

O șansă la educație sau o realitate mascată?

Academicianul Mircea Dumitru, fostul rector al Universității București, consideră că este vorba, până la urmă, despre o a doua șansă pe care sistemul ar putea să o acorde absolvenților de liceu. „Te îmbolnăvești, nu te poți concentra, ai o zi proastă. De ce să depindă viitorul tău de acest moment nefast? În America, de exemplu, examenul SAT poate fi dat de mai multe ori, iar în funcție de punctaj ești sau nu ești admis la universitate. Există niște modele internaționale. Deci se poate. Ar fi, până la urmă, o șansă în plus la educație”, a precizat acesta pentru „Adevărul”. Acum, mai spune specialistul, evaluările sunt mult mai laxe decât erau în urmă cu 10-20 de ani. Examenele din prezent nu mai sunt la fel de dure cum erau în trecut. Sistemul este mai maleabil, mai permisiv, mai modern, vine în întâmpinarea nevoilor elevilor. Prin urmare, în opinia lui, nu ar fi nimic ieșit din comun să avem un Bacalaureat al notelor mărite. Și totuși: „Însă, dacă cineva în vară a luat 7 și nu vrea să-și mărească nota, iar altcineva a luat nota 5, dar și-a mărit-o la 9, atunci am putea avea o problemă în sensul că nu ar fi corect. Căci, în septembrie, intră amândoi în același examen la facultate”, a mai precizat prof. Mircea Dumitru.

A-i ajuta doar pe cei mediocri nu ar fi corect față de elevii buni și foarte buni, spune și Sorin Hoară, asistent universitar la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad. „Pentru cine nu a învățat, porcul nu se îngrașă în Ajun. E greu de crezut că un elev cu note mici poate recupera foarte mult din vară până în toamnă. O notă mai mare la Bacalaureat în sesiunea următoare ar putea veni, prin urmare, dintr-un noroc pur. Fie pici pe subiect, fie subiectele sunt mai accesibile, fie ai insistat mai mult pe acele capitol… ideea e că ai putea împușca o notă mai mare, pe care, poate, nu ai merita-o, de fapt. Și nu ar fi corect față de cei care au muncit mai mult decât tine pentru examenul din vară și care au luat o notă mai mică față de nota ta de acum, de după reevaluare. Și care nu au cerut mărire. Sau, mai rău, este posibil ca foarte mulți elevi să-și dorească meargă la mărire de frică să nu le ia altul locul”.

De partea cealaltă, ideea de a da un examen pentru o mărire de notă poate fi înțeleasă, mai spune Sorin Hoară. „Înțeleg ideea, doar că nu pot fi de acord. Există niște momente în viața în care un examen este definitoriu. Și s-ar crea un precedent: Evaluarea Națională, Licența… Să nu uităm că Bacalaureatul este un examen de viață, pe care îl dai pentru care trebuie să te pregătești”.

Și vom mai fi martorii unui fenomen, spune Sorin Hoară: vom avea elevi foarte buni, cu note mari, însă la evaluările internaționale de tip PISA vom înregistra cele mai slabe rezultate. Acest proiect de lege este o altă modalitate prin care ne furăm singuri căciula. „Pentru că sistemul nostru de evaluare nu va reflecta realitatea. Dimpotrivă. O va masca”.

Pregătiți mai bine pentru acest moment

Nu cred că aceasta este rezolvarea. Rezolvarea ar fi să-i pregătim pe copii mai intens pentru acest moment al vieții lor și să-i motivăm mai mult pentru ceea ce urmează, astfel încât efortul de învățare să fie unul constant, puternic și să dea rezultate bune din prima”, mai spune prof. Ovidiu Pânișoară.

Este important, continuă dascălul, să revenim asupra a ceea ce înseamnă acest examen de Bacalaureat și „să ne motivăm elevii. Noi urmărim un scop în sine, din păcate, din această notare, în loc să ne intereseze în primul rând cât și cum învață elevii. Din păcate, această mentalitate a societății se transmite copiilor care aleargă după note mari. Este o tendință de care trebuie să ne scuturăm, ceva generalizat la nivel de sistem. Căci o notă de 10 nu garantează că elevul chiar este de nota 10”.

Prin proiectul de lege aflat în dezbaterea senatorilor se propune modificarea regulilor existente în prezent pentru susținerea examenului de Bacalaureat, cuprinse în Legea 198/2023 a învățământului preuniversitar.

Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie adoptat în Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.

EducațiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite