Bisericile ajută elevii să facă gratuit meditații pentru Evaluare Națională și Bacalaureat. „Ține de profesorii voluntari”

0
Publicat:

Câteva lăcașuri de cult din județul Argeș ajută de mai mult timp zeci de elevi să facă meditații gratuite și să se pregătească pentru importantele examene de la finalul claselor a VIII-a și, respectiv, a XII-a. La meditațiile gratuite participă elevi din mai multe localități din județ.

La Biserica Sfântul Gheorghe din Mioveni, elevii fac constant meditații FOTO Primăria Mioveni
La Biserica Sfântul Gheorghe din Mioveni, elevii fac constant meditații FOTO Primăria Mioveni

De mai multe săptămâni, Biserica „Sfântul Gheorghe” din orașul Mioveni oferă gratuit, prin intermediul profesorilor voluntari, pregătire suplimentară la Matematică și Limba Română. Cursurile se adresează elevilor de clasa a VIII-a care susțin Evaluarea Națională. Meditațiile gratuite sunt susținute în biserică de către profesori de la Liceul „Iulia Zamifrescu” și de la școala „George Topârceanu” din Mioveni. Cel mai vechi lăcaș de cult din orașul Mioveni, „Biserica Sfântul Gheorghe”, al cărei paroh este preotul Gabriel Militaru, a fost zidită între ani 1840 – 1843.

Un alt lăcaș de cult din Mioveni, Catedrala „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, are de patru ani o altă inițiativă educațională lăudabilă în sprijinul elevilor care susțin Bacalaureatul. O dată pe săptămână, în fiecare zi de luni, aceștia fac meditații gratuite la Istorie, prin intermediul platformei Zoom, cu un profesor de specialitate din Pitești.

„Adevărul” a vorbit despre aceste inițiative lăudabile cu preotul Andrei Diaconescu, paroh la Catedrala din Mioveni și totodată consilier al ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeșului și Muscelului.

„Ideea acestor meditații gratuite s-a născut acum patru ani, în urma solicitărilor unor copii cu posibilități materiale reduse. Ulterior, printre beneficiarii acestor meditații gratuite s-au numărat și alți elevi. În medie, sunt 10-11 elevi”, spune preotul Andrei Diaconescu.

Meditațiile dau roade: elevi admiși la Academia de Poliție

La început, meditațiile gratuite se făceau într-un spațiu multifuncțional adiacent Catedralei din Mioveni, acolo unde funcționează, printre altele, un centru social și un centru de zi pentru copii.

În ultima perioadă, meditațiile se țin online, deoarece printre beneficiari sunt și elevi din alte localități, inclusiv din Pitești, iar acestora le-ar fi greu să vină fizic și să își plătească și transportul.

Elevii meditați au rezultate foarte bune FOTO Primăria Mioveni
Elevii meditați au rezultate foarte bune FOTO Primăria Mioveni

Elevii care au făcut meditațiile gratuite au avut ulterior rezultate deosebite, unii dintre ei fiind admiși la Academia de Poliție din București. O dovadă palpabilă că pregătirea susținută a dat roade.

„Suntem încântați și bucuroși de fiecare dată când aflăm că cei care au fost pregătiți au avut rezultate deosebite ulterior și vin să ne mulțumească. Ne dorim ca în viitor aceste meditații să fie făcute din nou în format fizic, mai ales că spațiul adiacent Catedralei permite acest lucru, ar putea găzdui până la 20 de persoane”, mărturisește părintele Andrei Diaconescu.

Un alt lăcaș de cult unde elevii de clasa a VIII-a fac meditații gratuite la Română și Matematică este Biserica „Sfintele Femei Mironosiţe” din Piteşti. În acest program sunt pregătiţi 13 copii.

De mai mulți ani, preotul Cosmin Bologea, din comuna argeşeană Călineşti, transformă în fiecare sâmbătă Biserica Sf. Nicolae din Turculeşti - Călineşti, al cărei paroh este, în sală de clasă pentru elevii nevoiaşi, care fac meditaţii cu el şi cu o profesoară de la şcoala comunală.

În viitor, inițiativa meditațiilor gratuite pentru elevi organizate de către biserici se va extinde și în alte lăcașe de cult din Argeș.

„Până la urmă, totul ține de profesorii voluntari, bisericile au spații pentru a organiza meditații gratuite”, mai precizează preotul Andrei Diaconescu.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite