Lista cu elevii bursieri, așteptată până la 20 octombrie

0
Publicat:

Toate școlile sunt obligate să transmită către inspectorate până la data de 20 octombrie prima listă cu elevii care se califică pentru a lua burse în septembrie și octombrie, pe tipuri de burse, precum și sumele estimate pentru plata acestora, potrivit metodologiei în vigoare.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Prima plată, 15 noiembrie

Pentru aceasta inspectoratele școlare au trimis către școli tipizate în vederea completării. Plata burselor către elevi – pentru lunile septembrie și octombrie - ar urma să se facă până la data de 15 noiembrie.

Metodologia mai prevede că, lunar, unitățile de învățământ preuniversitar trebuie să trimită până pe 20 ale lunii, această listă actualizată.

Reamintim că bursa de merit are, potrivit Legii nr.198/2023 a învățământului preuniversitar un cuantum de 450 de lei pe lună, cea socială, de 300 de lei pe lună, similar celei tehnologice.

Elevii în primul an de gimnaziu și care au câștigat în clasa a IV-a premii la concursurile naționale vor primi și ei în acest an burse de merit. Este vorba despre elevii cu premiul I la etapele naționale ale concursurilor școlare finanțate sau nu de Ministerul Educației, anul trecut. Pentru restul elevilor de clasa a V-a, bursele de merit vor fi acordate la mijlocul lui februarie, în funcție de rezultatele școlare, pe baza mediei notelor din primele două module și calculată în funcție de numărul de zile din luna ianuarie.

Criteriul procentual

Din acest an școlar, criteriul după care se acordă bursa de merit a fost schimbat. Astfel, s-a renunțat la pragul mediei de 9,50 și s-a înlocuit cu proporția de 30% dintre elevii de la clasă. În situația în care prin aplicarea proporției de 30% nu sunt cuprinși toți elevii cu medii mai mari de 9,50, lista va fi extinsă astfel încât să-i cuprindă și pe aceștia.

În acest an școlar, Ministerul Educației acordă șase tipuri de burse: de excelență olimpică I – între 750 și 3.000 de lei; de excelență olimpică II – 700 de lei; de merit – 450 de lei; socială – 300 de lei; pentru mame minore – 700 de lei și tehnologică – 300 de lei pe lună.

Cuantumul burselor poate fi suplimentat de către consiliile școlilor cu sume provenite de la administrația locală sau din alte surse, potrivit legii.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite