Ligia Deca: Mai puțin de 10% dintre elevi studiază „Educația pentru sănătate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Disponibilă din 2002 ca materie opțională în programa școlară, „Educația pentru sănătate” rămâne o necunoscută pentru 90% dintre elevi, a spus ministra Educației, Ligia Deca.

Datele estimează o rată foarte înaltă de creștere a incidenței obezității la copii FOTO Shutterstock
Datele estimează o rată foarte înaltă de creștere a incidenței obezității la copii FOTO Shutterstock

Declarația a fost făcută luni, 2 octombrie, la deschiderea anului universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.

„Vorbim despre sub 10% dintre elevii din România care au acces la astfel de cursuri, iar unul dintre motivele invocate de către școli este lipsa specialiștilor care să poată să predea această disciplină. Cred că avem nevoie de educație pentru sănătate în toate formele ei, adecvată vârstei și predată de către specialiști”, a subliniat ministra Educației.

Rate înalte de creștere a obezității

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a promis însă că într-un an profesorii de biologie și diriginții vor fi instruiți pentru a preda această materie: „Educaţia pentru sănătate trebuie sprijinită de specialişti, dar predată de profesori. Avem doar un an la dispoziţie în care trebuie să pregătim profesori de biologie, diriginţi pentru modulele din învăţământul primar, gimnazial şi liceal. Cred că asta este soluţia corectă. În anul 2002, a fost lansat Programul «Educaţie pentru sănătate» în şcoala românească, dar de 21 de ani a rămas facultativ şi doar 5% dintre părinţi îşi trimit copiii la «Educaţie pentru sănătate»”, a declarat Rafila.

Datele epidemiologice referitoare la România publicate de Atlasul Mondial al Obezității 2023 estimează o rată foarte înaltă de creștere a incidenței anuale a obezității la copii – peste 5%, astfel încât, în 2035, 30% dintre băieți și 17% dintre fete vor fi obezi. Rata înaltă și a obezității în rândul adulților va face ca impactul acestei probleme asupra PIB-ului să fie de 3,6%. Aceeași sursă mai notează că România are cel mai slab nivel de pregătire în gestionarea obezității. Țara noastră ocupă locul 80 din 183 incluse, înaintea Argentinei și după Ucraina.

Aceeași „Educaţia pentru sănătate” poate fi utilă și în lupta cu drogurile, a mai spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite