Aproape jumătate de milion de elevi vor primi bursă de merit în acest an. Cele pentru corigenți, reevaluate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit datelor Ministerului Educației, peste 1,2 milioane de elevi vor primi burse în acest an școlar. Cele mai multe sunt bursele sociale, acestea sunt urmate de cele de merit. 

Peste 1,2 milioane de elevi vor primi burse în acest an școlar FOTO Shutterstock
Peste 1,2 milioane de elevi vor primi burse în acest an școlar FOTO Shutterstock

Ministerul Educației transmite că un număr de 459.883 de elevi vor lua burse de merit, iar 736.635 vor beneficia de burse sociale. 

Un număr de 82.512 de elevi vor beneficia de bursa tehnologică, acestea se acordă celor din învățământul profesional. Bursele pentru excelență olimpică I vor fi acordate pentru 170 de beneficiari, iar cele de excelență olimpică II pentru 2750 de elevi. 

Alte 731 de burse vor fi acordate mamelor minore pentru încurajarea participării la educație și prevenirea abandonului școlar pentru mamele minore. 

Deși bursele de merit au stârnit numeroase discuții după ce sute de elevi cu medii sub 5 au beneficiat de o astfel de primă, în valoare de 450 de lei, Ministerul Educației a explicat că: „Bursa de merit înlocuieşte bursa de merit şi bursa de studiu, aşa cum erau prevăzute înainte de intrarea în vigoare la Legii nr. 198/2023 şi se acordă mai multor categorii de beneficiari, aşa cum sunt prevăzuţi în cuprinsul art. 7, alin. (1) din Metodologia de acordare a burselor şcolare. Scopul burselor de merit care se acordă primilor 30% dintre elevii fiecărei clase, în ordinea descrescătoare a mediilor anuale, este de a stimula progresul şcolar individual, prin raportare la colectivul de elevi din care beneficiarii fac parte, precum şi îmbunătăţirea mediei naţionale a rezultatelor obţinute de elevi, luând în calcul contextele de învăţare diferite”. 

De altfel, Ministerul Educației a cerut joi inspectoratelor județene să transmită până luni situația  pentru bursele de merit în funcție de media elevilor. Datele vor fi apoi analizate și Ministerul Educației va decide dacă se vor lua măsuri pentru „anomaliile” apărute, respectiv elevii de clasa a IX-a care se încadrează la bursa de merit cu medii sub 2.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite