Cadrele didactice așteaptă lista magazinelor unde pot fi folosite cardurile cu prima de carieră

0
Publicat:

Personalul didactic și didactic auxiliar ar fi trebuit să primească 1.500 de lei pe un card de la Ministerul Educației ca primă de carieră didactică. Momentan, au primit doar cardurile goale și încă nu știu ce pot cumpăra de acești bani. 

Prima de carieră a fost obținută în urma grevei profesorilor Mediafax Foto Alexandru Dobre
Prima de carieră a fost obținută în urma grevei profesorilor Mediafax Foto Alexandru Dobre

Potrivit portalului Edupedu, profesorii nu vor putea să-și cumpere telefoane sau televizoare din cei 1.500 de lei din prima de carieră didactică. 

Deși OUG 86/2023 spune că cei care lucrează în învățământ vor primi banii în octombrie, cardurile sunt încă goale potrivit unor surse din învățământ.  

Întâlnirea de marți dintre ministrul Adrian Câciu și secretarul de stat Sorin Ion, de la Ministerul Educației stabilise că va fi elaborat un ghid  privind cheltuirea banilor și decontarea lor, dar și că va fi publicată o listă cu firmele de la care se pot face achiziții va fi publică imediat ce cardurile vor fi încărcate. 

Ieri, sindicatele au avut o discuție la Ministeul Educației despre primele de carieră. Din partea Ministerului Educației au participat Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației, și Sorin Decă, secretarul general adjunct al Ministerului Educației. 

Încă nu se știe clar ce poate fi cumpărat cu cei 1.500 de lei. Conform surselor citate, profesorii nu vor putea cumpăra televizoare sau telefoane. 

Banii ar urma să fie virați abia săptămâna viitoare potrivit acelorași surse. 

O angajată a unei unități de învățământ din Dâmbovița spune că nu toți au intrat în posesia cardurilor, aveau un termen de 24 de ore de a distribui cardurile personalului didactic și didactic auxiliar, iar cei care nu le-au ridicat în acest interval, vor fi nevoiți să meargă la oficiile poștale pentru a intra în posesia lor. 

Cine primește prima de carieră.  

OUG nr.58/iunie 2023 spune că această primă va fi acordată „într-o singură tranșă, respectiv în luna octombrie 2023 și va putea fi utilizată în anul școlar 2023-2024.” 

Articolul 3 informează că „beneficiază de prima de carieră didactică cadrele didactice, didactice auxiliare din învățământul preuniversitar de stat”, dar și „cadrele didactice, din sistemul de învățământ universitar de stat, care dețin gradul didactic de conferențiar, șef de lucrări/lector și asistent universitar, precum și personalul didactic auxiliar”. 

De altfel, potrvit articolului 4 „ personalul administrativ din învățământul preuniversitar aflat în activitate în anul școlar 2022-2023, precum și personalul administrativ din învățământul universitar aflat în activitate în anul universitar 2022-2023 beneficiază de o primă de carieră profesională pe suport electronic, în limita unui plafon anual de 500 lei net/an școlar/universitar, suportată din Programul Educație și Ocupare 2021-2027, în limita bugetului disponibil pentru această categorie de măsură și în conformitate cu regulile de eligibilitate ale programului operațional.” 

Totuși, angajata unui liceu ne spune că până acum doar profesorii și personalul didactic auxiliar au primit cardurile. 

Cine a fost încadrat cu contract de muncă în anul școlar 2022-2023, primește prima de carieră didactică sau prima de carieră profesională, fie pensionar, fie suplinitor”, potrivit Edupedu. 

O informare trimisă marți de Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, spunea : „Cardurile vor fi încărcate doar după ce vor ajunge în posesia angajaților. (Este important ca unitățile de învățământ să distribuie cât mai rapid aceste carduri, iar angajații să semneze pentru primirea lor)”. 

Distribuția cardurilor a început pe 20 octombri, iar Ministerul Educației anunța că acestea vor fi încărcate până pe 27 octombrie. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite