Studenții din Craiova s-au ales cu probleme de vedere și arsuri după un curs
0În urmă cu trei săptămâni, studenții de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, specializarea medicină generală, s-au ales cu arsuri și probleme de vedere după un curs în laborator. Aceștia au fost expuși razelor UV de la lămpile din laborator care erau aprinse din greșeală. Studenții acuză Univeristatea că vrea să mușamalizeze cazul.
După ce au participat la un curs într-un laborator, studenții cu specializarea medicină generală de la UMF Craiova, s-au trezit cu arsuri puternice și înțepături în ochi. Potrivit Ligii Studenților de la Iași, aproape toți au avut nevoie de o săptămână de îngrijiri medicale, iar unul dintre ei necesită tratament pentru următoarele 6 luni.
Studenții din Craiova au cerut ajutorul celor de la Iași, după ce UMF Craiova a refuzat să le plătească tratamentul și au încercat să îi determine să nu expună cazul presei. Cei vătămați se tem de efectele pe termen lung pe care ar putea să le aibă expunerea la razele UV.
Potrivit reprezentanților UMF Craiova, citați de Gazeta de Sud, efectele ar fi reversibile și de scurtă durată. Aceștia spun și că nu știu cine ar fi pornit lămpile.
„Miercuri, în timpul orei de Microbiologie (parazitologie) au fost pornite accidental lămpile UV (nu se ştie de către cine)”, spun conducerea facultăţii, potrivit ziarului local.
Aceste lămpi ar trebui să funcționeze doar când sala este goală.
„Studenţii şi profesorul au fost expuşi la ultraviolete până în momentul în care cadrul didactic a observat. Precizăm că s-a efectuat instructaj în privinţa conduitei corecte în laboratoare. Conform instrucţiunilor şi de securitate şi sănătate a muncii care au însoţit dispozitivele instalate cu ocazia reabilitării laboratorului, în cazul expunerii accidentale, lumina ultravioletă UV-C poate provoca înroşirea ochilor şi a pielii, leziuni total reversibile în maximum 3 zile şi fără efecte cronice.”, au adăugat reprezentanții UMF.
Există puține studii care arată care sunt efectele pe termen lung ale expunerii la lumină ultravioletă, datele Institutului Național de Sănătate Publică spun că „Expunerea la niveluri ridicate de UVC poate determina eritem (înroșirea pielii similară arsurilor solare), de obicei formă ușoară și tranzitorie. Totuși în cazuri de supraexpunere intensă la UVC produse de lămpile pentru dezinfecție pot apărea și efecte mai severe, fotodermatite cu simptomatologie mai zgomotoasă și evoluție mai lungă”.
Astfel de incidente au mai fost și în alte unități de învățământ după ce sălile de curs au fost dezinfectate cu astfel de lămpi UV, după pandemie.
Cei din Liga Studenților Iași și-au exprimat sprijinul față de colegii lor din Craiova și le transmit să îi contacteze pentru a le oferi consiliere.