5 minute de gramatică. Cum încearcă oficialii din Educație să rezolve problema dezastrului de la Evaluarea Națională

0
Publicat:

Cinci minute de gramatică și cinci minute de lectură înaintea fiecărei ore de română. Asta îi așteaptă pe elevii de clasa a VIII-a din Capitală care învață în școlile unde media notelor la simularea Evaluării Naționale s-a situat sub 7. Măsurile sunt propuse de Inspectoratul Școlar din București.

Rezultatele simulării la Evaluarea națională au fost un dezastru. Sursa foto: arhivă
Rezultatele simulării la Evaluarea națională au fost un dezastru. Sursa foto: arhivă

La simularea Evaluării, 30% dintre notele la Limba și literatura română au fost sub 5.  Cele 10 minute de gramatică și lectură fac parte dintr-un plan mai amplu prin care prin care oficialii din Educație speră să ajute elevii să ia note mai mari în vară.

Elena Ștefan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului  Școlar din București (ISMB) a explicat că „la limba română se propun desfășurarea unor activități de gramatică, minimum 5 minute, exerciții de identificare a informațiilor esențiale pornind de la fragmente de text mai scurte". 

Profesorii sunt reticenți, însă. Adina Papazi, profesor de română a precizat că "e greu de crezut că 5 minute de inițiativă constructivă vor contracara 5 ore de folosire a telefoanelor și ecranelor, boala de care această generație suferă". 

Andreea Bodea, directorul al Colegiului Național ,,Ion Luca Caragiale” este de părere că "dacă golurile sunt imense, aceste 5 minute chiar nu vor face diferența... va fi așa cum am spus, pe un organism cu multe metastaze, un algocalmin care nici durerea nu o ia".

Și specialiștii în Educație avertizează că e prea târziu acum să se mai schimbe ceva. Marian Staș, specialist în Educație a precizat într-o intervenție televizată că "mi se pare un act de a fi bifat într-o serie de birocrații. Așa ceva nu are cum să fie asimilat consistent, profund, de acum și până în vară".

3 din 10 elevi nu au luat nota 5 la simularea probei la Limba română, iar în București 7 din 10 nu au putut să aleagă forma corectă gramatical a unor cuvinte cum ar fi "bineînțeles" sau "a înota".

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite