Soluţia politico-diplomatică, readusă în discuţie de John Kerry şi Serghei Lavrov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

John Kerry a discutat telefonic cu omologul său rus, Serghei Lavrov, cu scopul de a găsi o soluţie pentru relansarea soluţiei politico-diplomatice pentru Siria, prin organizarea unei conferinţe de pace.

Departamentul de Stat american a confirmat convorbirea telefonică dintre Kerry şi Lavrov, în privinţa crizei din Siria, chiar într-un moment de maximă tensiune între Rusia şi SUA, care doreşte să realizeze o intervenţie militară pentru pedepsirea regimului al-Assad.

După două zile în care a lăudat în faţa Congresului american meritele unui eventual atac militar împotriva Damascului, Kerry a vrut să repună în funcţiune ideea lansată în mai alături de Lavrov cu privire la o conferinţă internaţională de pace, numită Geneva 2 care să reunească regimul sirian şi opoziţia.

Desigur, „secretarul de Stat este ocupat zilnic cu munca sa alături de Congres şi se mobilizează pentru a forma o coaliţie internaţională în vederea unei acţiuni (militare) concentrate" împotriva Siriei, a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki.

„Continuăm să credem că Geneva este o cale către o reglementare politică negociată", a adăugat oficialul.

Această conferinţă Geneva 2 este menită să pregătească o tranziţie politică în Siria şi să pună capăt celor doi ani şi jumătate de război care s-au soldat cu peste 100.000 de morţi. Acest „proces de la Geneva" face referire la o reglementare politică internaţională semnată la 30 iunie 2012 în oraşul elveţian, în special de către Washington şi Moscova, însă care nu a fost aplicată niciodată.

Prevăzută pentru începutul lunii iunie, Geneva 2 a fost continuu întârziată din cauza dezacordurilor cu privire la participarea Iranului, locul pe care al trebui să îl ocupe în această tranziţie preşedintele sirian Bashar al-Assad şi de către deteriorarea relaţiilor americano-ruse.

Psaki s-a mulţumit să spună că Washington „lucrează la detaliile" acestei reuniuni, însă nu a oferit niciun calendar.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite