De ce Hong Kong nu poate fi un refugiu pentru Edward Snowden, cel care a scos la iveală monitorizarea comunicaţiilor făcută de guvernul american

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Americanul Edward Snowden, care şi-a asumat scurgerea de informaţii despre programele Statelor Unite de monitorizare a comunicaţiilor, ar putea cere azil politic în Hong Kong, însă cel mai probabil poate să obţină doar amânarea extrădării, nu şi evitarea acesteia, potrivit unor oficiali chinezi citaţi de publicaţia „The New York Times”.

Luni, Snowden, fost angajat al CIA şi al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA),se afla încă în Hong Kong, unde se refugiase pe 20 mai, cu câteva săptămâni înainte ca povestea monitorizării comunicaţiilor să fie publicată în cotidianele din toată lumea.

Personalul hotelului Mira, unul dintre cele mai luxoase complexe hoteliere din Hong Kong, a declarat că Snowden a locuit într-una dintre camere timp de mai multe săptămâni, însă a părăsit hotelul luni, în jurul orei 12.30. Personalul hotelului nu a dat informaţii suplimentare, iar autorităţile au refuzat să discute despre situaţia lui Snowden.

Deocamdată, nu se ştie cu exactitate dacă fostul agent CIA a rămas în Hong Kong sau dacă a părăsit regiunea, notează cotidianul newyorkez.

„Toate cazurile vor fi rezolvate în conformitate cu legile din Hong Kong”, a anunţat luni guvernul oraşului-stat prin intermediul unei declaraţii scrise.

Hong Kong este o fostă colonie britanică, aflată sub control chinez începând cu 1997 şi care are un sistem juridic separat de cel al ţării-mamă, oferindu-i un mare grad de autonomie. Moştenite de pe urma ocupaţiei britanicilor, legile din Hong Kong oferă protecţii extinse libertăţii civile, notează „The New York Times”.

În cadrul interviului acordat ziarului britanic „The Guardian”, Snowden a susţinut că a ales să vină în Hong Kong deoarece „ei au un angajament pentru libertatea de exprimare şi dreptul la disidenţă politică”, şi „este unul dintre puţinele locuri din lume unde se poate rezista la dictatura guvernului american”.

Cu toate acestea, Hong Kong este recunoscută drept regiunea unde disidenţii politici chinezi caută protecţie faţă de autorităţile din ţară, nefiind neapărat refugiul străinilor care fug de autoritatea altor guverne.

Oficialii din Hong Kong au colaborat îndeaproape cu omologii lor din Statele Unite timp de mulţi ani, iar majoritatea cererilor de extrădare ale americanilor au fost acceptate de chinezi, în baza acordurilor bilaterale de cooperare, potrivit declaraţiilor făcute de Regina Ip Lau Suk-yee, fost şef al securităţii din Hong Kong şi actual parlamentar în oraşul-stat.

„(Edward Snowden) nu va găsi în Hong Kong un loc sigur”, a adăugat Ip. „Aceste acorduri au fost consolidate într-o perioadă de mai bine de zece ani. În cazul în care SUA depune o cerere (de extrădare), vom acţiona în conformitate cu legea”.

Nicholas Bequelin, cercetător în cadrul Observatorului Drepturilor Omului, a explicat că Hong Kong-ul nu este cea mai bună decizie, în cazul în care Snowden va căuta refugiu. „Dacă ar fi discutat înainte cu un avocat, ar fi ales alt loc, unde ar fi avut perspective mai bune”, a spus Bequelin. „Explicaţiile alegerii sale de a veni în Hong Kong sunt puţin nerealiste”.

Poliţiştii locali nu-l vor putea aresta pe Snowden decât în cazul în care va încălca o lege, dacă SUA îl vor da în urmărire prin Interpol sau dacă vor emite un mandat de arestare, a spus Stephen Vickers, fost lider al unei agenţii de informaţii americane.


Alte ştiri pe aceeaşi temă:

SUA: Edward Snowden „nu trebuie să fie autorizat să îşi continue călătoria“

Edward Snowden a solicitat azil în Ecuador, susţine un ministru ecuadorian

„Fratele cel mare“, cu ochii pe popoare

Edward Snowden a dezvăluit noi informaţii despre spionarea SUA a companiilor chineze de telecomunicaţii

Edward Snowden susţine că SUA au piratat milioane de mesaje text trimise de chinezi

Fostul angajat CIA Edward Snowden a fost inculpat în SUA pentru spionaj

Snowden ar putea fi dus în Islanda cu un avion închiriat de WikiLeaks

Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, negociază Islanda pentru a-i obţine azil politic lui Edward Snowden

SUA nu pot controla cele 5 milioane de angajaţi care lucrează pentru serviciile secrete şi care au acces la informaţii confidenţiale

Beijingul respinge drept „complet nefondată“ acuzarea lui Snowden ca spion al Chinei

„The Guardian“: Cum şi-a spionat Londra aliaţii, la un summit din 2009. Se va repeta situaţia la întâlnirea de săptămâna asta?

Microsoft, al doilea gigant care publică date despre datele oferite guvernului american: peste 31.000 de conturi vizate

19.000 de conturi de Facebook au fost "cercetate" cu atenţie de NSA. Reţeaua este prima care publică cifre exacte după scandalul PRISM

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite