Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, negociază Islanda pentru a-i obţine azil politic lui Edward Snowden

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Julian Assange, fondatorul WikiLeaks
Julian Assange, fondatorul WikiLeaks

Fondatorul WikiLeaks Julian Assange a declarat că se află în contact cu reprezentanţi ai lui Edward Snowden, sursa unor dezvăluiri asupra unor programe americane de supraveghere a comunicaţiilor, cu scopul de a-l ajuta pe fostul spion american să obţină azil în Islanda, relatează AFP.

Fără să spună dacă a vorbit în mod direct cu americanul refugiat de la 20 mai la Hong Kong, Assange a declarat că se află „în contact cu echipa reprezentanţilor domnului Snowden”. "Suntem în proces de negociere a azilului său în Islanda", a subliniat el.

Assange, al cărui site, WikiLeaks, a publicat în 2010 sute de mii de documente secrete americane transmise de analistul Bradley Manning, a făcut aceste declaraţii într-o teleconferinţă de presă susţinută de la sediul Ambasadei Ecuadorului la Londra, unde s-a refugiat de un an.

Întrebat dacă Snowden, un fost consultant al Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate (NSA), ar putea să ajungă în deplină securitate în Islanda, Julian Assange a răspuns că „toate persoanele implicate analizează aceste probleme”.

„Echipele noastre în Islanda s-au aflat în contact cu (reprezentanţi ai lui Snowden) şi Guvernul islandez”, a adăugat el.

Guvernul islandez a anunţat miercuri că a purtat „discuţii neoficiale” cu un reprezentant al lui Edward Snowden.

Assange şi-a exprimat „simpatia personală faţă de domnii Snowden şi Manning”.

Fostul analist american în Irak, acuzat de "colaborare cu inamicul", al cărui proces la Curtea Marţială s-a deschis în urmă cu două săptămâni în Statele Unite, a primit marţi seara o susţinere din partea a aproximativ 20 de celebrităţi.

Într-un videoclip intitulat „Eu sunt Bradley Manning”, realizatorul Oliver Stone, actorul Russell Brand, cântăreţul Moby sau scriitorul Alice Walker explică faptul că Manning „caută să dezvăluie crime de război cu scopul angajării unei dezbateri şi a unor reforme”, se arată într-un comunicat al susţinătorilor săi.

Julian Assange, în vârstă de 41 de ani, s-a refugiat în sediul Ambasadei Ecuadorului la Londra pentru a evita să fie extrădat către Suedia pentru agresiuni sexuale pe care le neagă.

El se teme că ar fi transferat în Statele Unite, furioase din cauza publicării pe WikiLeaks a unor documente secrete americane, şi că riscă să fie condamnat, în această ţară, la pedeapsa cu moartea.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite