Fostul angajat CIA Edward Snowden a fost inculpat în SUA pentru spionaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul consultant Edward Snowden, responsabil pentru scurgerile de informaţii privind programele americane de supraveghere a Internetului şi telecomunicaţiilor, a fost inculpat pentru spionaj de către justiţia americană care a solicitat autorităţilor de la Hong Kong să îl aresteze.

Tânărul, refugiat de la 20 mai la Hong Kong, a mai fost inculpat şi pentru furt şi utilizarea ilegală a bunurilor guvernamentale.

Acesta este vizat de un mandat de arestare provizorie, precizează „Washington Post“ care citează responsabili americani aflaţi sub anonimat.

Un tratat de extrădare este în vigoare între Hong Kong şi Statele Unite, însă Beijingul are dreptul de a se opune prin veto.

Solicitat de AFP, departamentul de Justiţie nu a răspuns vineri seară.

Guvernul american nu va putea înăbuşi acest caz arestându-mă sau omorându-mă“, a declarat luni fostul consultant al Agenţiei de securitate naţională americană (NSA) în cadrul unui schimb în direct cu utilizatorii „The Guardian“. „Adevărul a fost dezvăluit şi nu poate fi oprit“, a adăugat acesta.

Originar din Hawaii unde lucra pentru un subcontractant de informaţii american, Snowden, care a împlinit 30 de ani vineri, s-a refugiat la Hong Kong în baza tradiţiei de apărare a libertăţilor acestui teritoriu.

Un om de afaceri legat de site-ul WikiLeaks a dezvăluit joi seară că islandezii pregătesc un zbor către ţara lor pentru acesta. Într-un interviu pentru „The Guardian“ publicat la 9 iunie, acesta a afirmat că Islanda este ţara cea mai apropiată de valorile sale privind un internet liber şi independent de stat.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite