Snowden ar putea fi dus în Islanda cu un avion închiriat de WikiLeaks

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un avion privat, finanţat de WikiLeaks, este pregătit să îl aducă în Islanda pe americanul Edward Snowden, care a dezvăluit amploarea supravegherii telecomunicaţiilor şi Internetului de către Statele Unite, a anunţat joi un purtător de cuvânt al site-ului pentru postul privat islandez Channel2.

"Totul este pregătit în ceea ce ne priveşte, iar avionul poate decola şi mâine", a anunţat omul de afaceri islandez Olafur Sigurvinsson, directorul DataCell, partenerul WikeLeaks în Islanda, care controlează colectarea de fonduri pentru acest site, potrivit AFP.

"Am făcut tot ceea ce aveam de făcut. Avem un avion, iar toată logistica este pregătită. Acum aşteptăm doar un răspuns din partea Guvernului", a adăugat el.

Însă este puţin probabil ca americanul să plece spre Islanda înainte să obţină aprobarea Ministerului de Interne.

"Ar fi stupid să îl aducem aici pentru ca să fie extrădat în Statele Unite. În acest caz, este mai bine acolo unde se află. Nu vrem să ne asumăm responsabilitatea de a-l extrăda către Statele Unite", a conchis omul de afaceri.

Guvernul islandez refuză să se pronunţe asupra unei eventuale cereri de azil, subliniind că orice solicitant trebuie, mai întâi, să o depună personal pe teritoriul ţării.

Avionul, aparţinând unei firme chineze, este închiriat cu ajutorul unor donaţii individuale colectate prin intermediul WikiLeaks.

Potrivit lui Sigurvinsson, aducerea lui Snowden în Islanda ar costa celpuţin 40 de milioane de coroane islandeze (aproximativ 240.600 de euro), dintre care 30 de milioane pentru locaţia avionului.

Joi, alt purtător de cuvânt al WikiLeaks, islandezul Kristinn Hrafnsson, şi-a îndemnat ţara să profite de "ocazia unică" de a-l ajuta pe Edward Snowden.

Snowden, care împlineşte vineri vârsta de 30 de ani, s-a refugiat pe 20 mai la Hong Kong, de unde a expus supravegherea la care contribuia ca fost consultant al Agenţiei americane de informaţii NSA.

Într-un interviu pentru cotidianul britanic The Guardian, pe 9 iunie, a afirmat că el consideră Islanda drept ţara care îi susţine cel mai bine pe "cei care apără libertatea pe Internet".

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite